• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Papaz bugün salınır mı? ERHAN GÜLENÇ

Papaz bugün salınır mı?

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.10.2018, 00:00

ABD'li ajan papaz Andrew Craig Brunson'ın kritik duruşması bugün Aliağa'da görülecek. Brunson'ın bu duruşmada serbest bırakılabileceği yönünde günlerdir piyasalarda beklenti oluşturuldu. Dolar kuru da bu beklentiyle geriledi. Ancak bugün yargıdan tahliye kararı çıkabileceği gibi tam tersi bir karar da çıkabilir. Ya da Brunson, bu iki seçeneğin dışında yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye de edilebilir. Kararı bugün bağımsız Türk yargısı verecek. Başkan Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı son açıklamada bir kez daha buna dikkat çekti ve "Ben demokratik hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanıyım.
Dolayısıyla yargı ne karar verirse, o karara uymak zorundayım. O işin muhatabı olanlar da yargı kararına uymak zorundadır.
Olay budur" ifadesini kullandı.

CAŞIN'DAN 'TAHLİYE' TAHMİNİ

Bugün çıkacak kararın ne olabileceğini ve Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl etkileyeceğini Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan 'Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu' üyeliğine atanan İstinye Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'la konuştuk. Caşın, kişisel olarak Brunson'ın bugün serbest bırakılacağı kanaatinde olduğunu söyledi. Aslında Brunson'ın suçluların iadesi anlaşması çerçevesinde ABD'ye iadesi yapılabilecek biri olduğunu ifade eden Caşın, ancak ABD'nin Türkiye'nin egemenliğine ve bağımsız yargısına müdahale edici tutumu nedeniyle sorunun büyüdüğünü ve bu noktaya geldiğini söyledi. ABD Başkanı Trump'ın iki ülke ilişkilerini bozmak isteyen bir takım merkezlerce yanlış bilgilendirildiğini dile getiren Caşın, "Trump da evanjelik seçim kitlesini tatmin etmek için iki ülke ilişkilerine yakışmayacak şekilde açıklamalarda bulundu.
Bu tabi ki, Türkiye tarafından hoş karşılanmadı ve egemen bir devlet olarak bu şahsı bırakmadı. Türkiye baskıyla oyun oynanacak bir devlet değil. Burada kaybeden ABD oldu. Bugün çıkacak karar da Türkiye'ye hiçbir şey kaybettirmez. Unutmasınlar ki, Amerika yokken Türk Devleti vardı" diye konuştu.

"İLİŞKİLER DÜZELMEZ"

Peki, tahliye kararı çıkarsa iki ülke ilişkileri tamamen düzelir mi? Bu soruya "Hayır" cevabını verdi Prof. Dr. Caşın...
Tahliye kararının belki ilişkilerde kısmi bir iyileşme sağlayabileceğini ifade eden Caşın, "Ancak iki ülke arasındaki asıl mesele Başkan Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'de ifade ettiği gibi ABD'nin PKK'ya verdiği silahlardır. Bugün yine basında çıkan haberlerde ABD'nin terör örgütü uzantısına iş makinası gönderdiği görülmektedir. Bu PKK'nın bölgede Afrin'deki gibi yeraltı sığınakları yaptığı anlamına geliyor. Dolasıyısla tahliye kararıyla bu ilişkiler düzelmez. Türkiye bu bölgede ABD tarafından desteklenen terör örgütüne gerektiğinde müdahele eder" dedi.
Sonuç olarak, bugün çıkacak karara herkes saygı duymak zorunda. Eğer, bir tahliye kararı çıkarsa bazı odaklar bunu Türkiye'yi karalamak amacıyla kullanmaya çalışacaktır. Bunlara kimse kulak asmasın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA