• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kılıçdaroğlu’nun ‘kurultay’ cinliği ERHAN GÜLENÇ

Kılıçdaroğlu’nun ‘kurultay’ cinliği

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.03.2019, 00:00

İktidara bir türlü gelemeyen ve bu nedenle sürekli kendi içinde iktidar savaşlarına sahne olan CHP'de yine kurultay rüzgarı esmeye başladı.
Partide 31 Mart öncesi puslu bir hava oluşurken hem Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hem de muhalifler kılıçları çekmiş, 31 Mart'ta çıkacak yerel seçim sonucunu bekliyor. Muhalifler seçimde beklendiği gibi yine bir hezimet yaşanması halinde olağanüstü kurultay sürecini başlatmak için pusuya yatmış durumda. Bu arada daha önce de bu köşede dile getirdiğimiz gibi, Erdoğan Toprak ve Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'nın başını çektiği ekip de seçim sonrasında Kılıçdaroğlu'na darbe yapmanın hesapları içinde. Fakat bugüne kadar Genel Başkan olarak girdiği 9 seçimde de hezimet yaşayan Kılıçdaroğlu, bu defa da koltuğu kaptırmamak için müthiş bir cinlik peşinde.

HAZİRAN'DA TOPLANABİLİR
Buna göre Kılıçdaroğlu, seçimde CHP iyi bir sonuç alsa da kötü bir sonuç alsa da muhalefeti etkisiz hale getirmek için 'olağan kurultay' sürecini başlatacak.
Kulislerde bunun için konuşulan tarih ise, Haziran ayı ortaları...
Kılıçdaroğlu'nun seçim sonuçlarının kötü gelmesi halinde 'olağan kurultay' tarihini açıklayarakk muhaliflerin 'olağanüstü kurultayı' toplama girişimlerini baltalayacak.
Çünkü, parti tüzüğü gereği olağan kurultay süreci resmen başladığında olağanüstü kurultay toplanamıyor. CHP lideri, olağan kurultay sürecinde genel başkanı seçecek kurultay delege yapısını da kendi isteği doğrultusunda şekillendirme imkanı bulacak. Çünkü mevcut delege yapısıyla gidilecek bir kurultay her türlü sonuca gebe. En son 2018 yılının Şubat ayında yapılan kurultayda Kılıçdaroğlu 790 oyla yeniden genel başkan seçilirken rakibi Muharrem İnce 447 oy almayı başarmıştı. İşte Kılıçdaroğlu da seçim sonuçlarının kötü gelmesi halinde bu delege yapısıyla gidilecek olağanüstü kurultayda yeniden seçilemeyebileceğinden korkuyor. Bu nedenle olağan kurultay sürecinde yeniden belirlenecek kurultay delege yapısını istediği gibi dizayn etmenin hesaplarını yapıyor.

HESAPLARI TUTMAYABİLİR
Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun seçimlerde parti başarılı bir sonuç alsa bile olağan kurultay sürecini bu defa muhalefeti büyük bir hezimete uğratıp koltuğu sağlamlaştırma hedefiyle toplayacağı konuşuluyor.
Nitekim Kılıçdaroğlu da muhalefeti kırmak için hazırladığı bu planın işaretini geçtiğimiz günlerde verdi. Hatay ziyareti dönüşü uçakta bir gazetecinin sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, parti içi muhalefetin olası 31 Mart sonuçlarına göre olağanüstü kurultay hazırlıkları yaptığının hatırlatılması üzerine, "Bir şey olmaz. Zaten normal kurultay süreci başlayacak. Tarihini belirledik" diye yanıtladı. Yani anlayacağınız, Kılıçdaroğlu, Türkiye'de iktidara gelemese bile konu parti içinde iktidar olmaya gelince aslan kesiliyor. Ama evdeki hesabı çarşıya uymayabilir. Çünkü, 10. defa da seçim hezimeti yaşaması halinde oluşacak kamuoyu tepkisi nedeniyle bu cinliklerine rağmen koltuğu terketmek zorunda kalabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA