• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Efsane kahraman: Gürsel Aksel ERKİN USMAN

Efsane kahraman: Gürsel Aksel

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.10.2010, 00:00
Futbol alanlarında bir dönemler Göztepe destanının yazılması, mimozanın çiçek açması gibi kolay olmadı. Güler, Gürsel Aksel kardeşler, Nevzat Güzelırmak, Ali Artuner, Mehmet Aydın, Fevzi Zemzem ve Ertan Öznur'ların buluştuğu Göztepe'de 1960'larda, önce yapılanma dönemi yaşandı. İlk gençlik döneminde yapılanma sürecini izlediğim Göztepe'nin bir kaptanı, bir "Koca Kaptan"ı vardı, lakabı: Kestane, adı: Gürsel Aksel.
***
Türkiye'de üç büyüklere "kafa tutan", İzmir'de değil, üç büyükleri İstanbul'da "topa tutan" iki kez Türkiye Kupası ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı müzesine taşıyan o Göztepe'nin o destanını yazdığım sarı-kırmızılı takımın 17 yıl formasını kuşanan, 1962'den jübilesini yaptığı 1972 yılına değin kaptanlığını yapan 5 kez ay-yıldızlı formayı giyen Gürsel Aksel, futbol alanlarında bir maestro, top ustası, büyük bir emekçi, bir sevda adamıydı. Türkiye'de ilk kez Avrupa kupalarında yarı final oynama başarısını kazanan Göztepe'nin efsane kaptanıydı.
* * *
Her ölüm, erken ölümdür. Gürsel Aksel de erken ölenlerdendir. Rizespor'da teknik direktörlük yaptığı 1978 yılının Ekim ayında Türkiye'ye özgü bir ölüm gelip bulmuştur koca kaptanı. İnsan yaşamının hiçe sayıldığı ülkemizde, Rize'deki bir benzin istasyonunda çıkan yangında inanılmaz bir kazayla, bir levyenin fırlayıp kafasına çarpmasıyla "erken ölüm"le buluşmuştu.
***
Şair, yazar ve ekonomist Okan Yüksel'den bir değerlendirme...
"Bu/ Yazgıya açılmış/ En eski savaştır/ Ve savaş/ Mutlaka can alır/ Ki ölüm de yazgıdandır" diyor. Gürsel Aksel de bu yazgıdan kurtulamadı ve genç öldü. Ama unutmayalım ki ölüler genç kalır. Kimbilir nerelerden şimdi şöyle sesleniyordur bizlere futbolun maestrosu, insanın adam gibi olanı: Gün ışıyıp gelir sabret, bu bizim/ yattığımız yerde güller bitecek.

hayattan
Tilki Selim'i kaybettik

İzmir futbolunun eski yıldızlarını birer birer kaybediyoruz maalesef. Son acı haber Karşıyaka ve Altınordu'nun şaşalı devirlerinin yıldız sağaçığı Selim Taylan. Selim, 1958-1959 sezonunda İzmir Mahalli Küme Şampiyonu olan Karşıyaka'nın yıldızları arasındaydı. 1960 yılında Karşıyaka'nın Altay'ı 1-0 yendiği maçta kaleci Varol Ürkmez'e attığı golde top ağları yırtmıştı. Daha sonra Altınordu'ya transfer oldu. Uzun yıllar kırmızı-lacivertli formayı giyerek başarıyla top koşturdu. Bülent Esel, PTT'li Cavit, Sedat, Muhterem, Oğuz, Yılmaz ve Melih'li kadronun önemli futbolcularından biriydi. Kıvrak çalımları ve futbol zekasıyla "Tilki Selim" lakabını almıştı. Selim Taylan uzun yıllar ESHOT'ta çalıştı, oradan da emekli oldu. Efendiliğiyle tanınan Selim Taylan'ın cenazesi dün Güzelyalı İnönü Lisesi yanındaki Akdeniz Camii'nde kılınan nanazdan sonra Paşaköprüsü Kabristanı'nda toprağa verildi. Cenazeye İzmir'in eski seçkin futbolcuları da katıldı.

hayattan

KAROK'ta ballı açılış

Karşıyaka Karşıyaka Kent, Kültür ve Sanat Dergisi Okur Platformu Buluşma ve Etkinlik Merkezi (KAROK) yeni sezonu bal sunumu ile açtı. Çok nadir ve senede ancak bir kez üretilen "Narenciye Çiçeği Balı" üretimi ve faydaları konusundaki tanıtım sunumu ve fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü.
Narenciye çiçeği balının organik ve üretim süresinin çok kısa oluşu, özellikle kış ayları öncesi metabolizmaya sağladığı yüksek direnç sayesinde çok kıymetli olan bu bal ülkemizde ne yazık ki çok az biliniyor.
Yurtdışında ilaç niyetine tüketilen bu bal, İzmir'de 10-15 günlük çok kısa ve zahmetli bir süreçte Balçova, Narlıdere ve Gümüldür yöresinde çok az balcı tarafından üretiliyor.

küpe
Yanlış sayısız şekillere girebilir, doğru ise yalnız bir türlü olabilir.
j. Rousseau

fıkra

İş acele

Salamon Kayseri'ye pastırma siparişi vermişti.
Siparişi alan Kayserili tüccar telgraf çekti:
"Son faturanızı tediye etmeden evvel siparişiniz gönderilmeyecektir."
Salamon'dan cevap:
"Siparişi geri alıyorum. Benim işim acele... O kadar beklemeye de vaktim yok."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA