• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Şeyhoğlu’dan 48’inci kütüphane Belçika’ya ERKİN USMAN

Şeyhoğlu’dan 48’inci kütüphane Belçika’ya

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.01.2018, 00:00

Bundan 4 yıl önce Belçika'daki bir söyleşide Recai Şeyhoğlu, kitabınkütüphaneciliğin önemine değinmiş ve açtıkları 34 kütüphane hakkında Charleroi'daki gurbetçi dostlarını bilgilendirmişti.
Gurbetçiler de çocuklarının Türk Edebiyatı hakkında bilgilerinin yetersizliğinden söz edip bunun telafisi için Şeyhoğlu'ndan bir kütüphane istemişlerdi. Her biri; Yaşar Kemal'in, Orhan Kemal'in, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın, Nazım Hikmet'in ve benzeri şair ve yazarların kitaplarının olması halinde bundan mutluluk duyacaklarını dillendirmişlerdi. Şeyhoğlu da 35. kütüphaneyi Charleroi'da açacaklarına dair söz vermiş, İzmir'e döner dönmez hemen işe soyunmuş ve Mehmet Gönenç ile Doğan Vapurcu'nun katkılarıyla 1500'ün üstünde kitabı hemen Belçika'ya göndermişti.
Ne var ki Charleroi'daki Alevi Kültür Merkezi binasının tadilatının uzun sürmesi nedeniyle açılış uzamış da uzamıştı. Bu arada açılan kütüphane sayısı da 47'yi bulmuştu. En sonunda 2000'e yakın kitapla Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi, 14 Ocak'ta Charleroi'da açıldı.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Saymanı Fatma Binici, Charleroi Alevi Kültür Merkezi Başkanı Ali Haydar Sarıyıldız'ın ve Recai Şeyhoğlu'nun birer konuşma yaptığı açılışa çok sayıda dernek üyesi katıldı.

AVRUPA TOPRAKLARI

Turgut Öker, "Türkiye'de bugüne değin 47 kütüphane açan Şeyhoğlu Ailesi'nin Belçika topraklarında açtığı bu 48. kütüphane ile zincir artık Avrupa topraklarına da merhaba diyerek evrensel olma yolunda bir adım atmıştır. Türkü Ana Rasime Şeyhoğlu'na buradan selam gönderiyorum.
Ruhu şad olsun! Bu zengin kütüphane ile kardeşlerimiz bir eksiklerini gidermiş olacaklar. Emeği geçenleri kutluyorum" derken Recai Şeyhoğlu da, "Bir işe yaramış olmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Çok mutluyum" dedi.
Kütüphanede Şeyhoğlu Ailesi'nin çıkardığı 'Aydınlanma Yolunda İmece" gazetesinin de bir ciltlik arşivi ile Rasime Şeyhoğlu'nun özel fotoğrafları bulunuyor.
Roman, şiir, öykü, araştırma- inceleme , sosyoloji ve felsefe konusunda yazılmış kitaplarla edebiyat dergilerinin bulunduğu kütüphanede katkıları nedeniyle Mehmet Gönenç (Bergama Belediye Başkanı ), Doğan Vapurcu ve Gönül Yaşar Akın'ın da adı yaşatılıyor.
Açılış sonrası, Recai Şeyhoğlu dostlarına kitaplarını armağan etti.
Limburg, Liege ve Charleroi'da da kitabın önemi, eğitim ve aydınlanma konularında düzenlenen söyleşilerde konuşan Şeyhoğlu'na Turgut Öker, Fatma Binici ve Ali Haydar Sarıyıldız da eşlik edip birer konuşma yaptılar.

SOKAKTA HAYVAN YOK

Her konuşmasında çocuklara kitap armağan etme konusunda ve kütüphanecilik konularında bilgiler aktaran Şeyhoğlu, açılıştan sonra da Brüksel'de Kraliyet Kütüphanesi'ni (Koninklijke Bibliotheek van Belgie) ziyaret edip Michel Fincoeur ile görüşen Şeyhoğlu, bu kütüphaneye de 3 kitabını armağan etti. Bilgi ve Ezgi Düner rehberliğinde Fotoğraf Müzesi'nde de incelemelerde bulundu. Nevin- Oktay Taş, Nevin- Ömer Pamukçu,Turgay Akarçay, Özgür Narin, Celal Elmas, Hıdır Ali Bulut, Aziz Gümüş gibi dostlarıyla da bir araya gelen Şeyhoğlu, bir haftalık Belçika ziyareti boyunca Farciennes'li, Charleroi'lı bazı aileleri de evlerinde ziyaret edip görüş alışverişinde bulundu.
Bir gözlemi de şu oldu: Belçikalılar evlerinde illa bir köpek ya da kedi besliyorlar fakat sokak ve caddelerde tek bir kedi ve köpek dolaşmıyor. Tıpkı İran gibi... İran'da da sokaklarda ne kedi bulunuyor ne de köpek...

PAZAR FIKRASI

Öğretmen sınıfta matematikten bir soru ortaya atar. Ses çıkmaz. Öğretmen sürekli moral verir: "Siz aslansınız. Siz yaparsınız" der.
Ama sınıfta soruyu çözen çıkmaz. Öğretmen son çare olarak: "Çocuklar elinizle hesaplayın" der.
Az sonra Temel parmak kaldırır. Öğretmen mutlulukla, yüzünde güller açarak:
"Söyle yavrum "der.
Temel cevaplar: "Öğretmenim, soruyu hangi elimizle hesaplayalım." Mestan Şakrak'tan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA