• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hangisi gerçek hangisi yalan? ERMAN AZAR

Hangisi gerçek hangisi yalan?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.06.2019, 00:00

Sosyal paylaşım sitelerinde fenomen olan, takipçi sayısı çok olan kişiler bu yolla reklam yaparak para da kazanıyorlar.
Buna 'influencer' deniyor.
Yani Instagram'da bir markayı tanıtıp anlatan, takipçileriyle paylaşanlara ve bu yolla para kazananlara deniyor.
Aslında tüketiciler için bir bakıma iyi de oluyor. Almak istediğiniz ürün ne olursa olsun, detaylı incelemesini bu yolla izleyebiliyorsunuz.
Tabii çok fazla yermeden oluyor bu işler.

NEDEN OLMASIN?

Tabi iş zaten sosyal medya olunca, teknoloji de işin içine girdi. Yakın zamanda uzak doğuda tamamen sanal olan müzik grubu görmüştük.
Albüm çıkarıp konser bile veriyorlar artık. Bu mantıktan yola çıkarak geliştiriciler "Neden bir 'Sanal Influencer' yaratmayalım?" demişler ve işe koyulmuşlar.
Teknoloji dünyasının son getirisi sanal influencerlar oldu. Yakında diğer popüler yabancı kelimeler gibi bu influencer kelimesi de dilimize oturur.

ÇOK SES GETİRDİ

Dijital Fenomenler, dünyanın ilk dijital süper modeli olan Shudu, Cameron- James Wilson adlı bir fotoğrafçı tarafından 3D tasarım uygulamalarıyla hayata geçti.
Yaratım aşamasında tasarımcı, ilhamını Güney Afrika Prensesi isimli Barbie bebekten aldığını söylüyor. Binlerce takipçiye sahip Shudu, moda ve güzellik üzerine paylaşımlarıyla dikkat çekiyor.
Yeni nesil influencer Lil Miquela ise Instagram'da 1 milyondan fazla takipçiye sahip.
Üstelik iki yıldan kısa sürede bu takipçi sayısına ulaştı. Virtual influencer/sanal influencer olarak tanımlanan Miquela Sousa, Trevor McFedries tarafından tıpkı Shudu gibi dijital ortamda tasarlanarak geliştirildi. Tasarımcının aynı zamanda Miquela dışında iki sanal karakteri daha var, onlar da @blawko22 ve @bermudaisbae hesaplarından paylaşım yapıyor.

SEN İNSAN MISIN?

Miquela'nın Instagram hesabına "Sen insan mısın?", "Gerçek misin? şeklinde sorular geliyor. Robot gibi gözükmeye çalışan bir insan olduğunu öne sürenler mevcut.
Takipçileri çoğunlukla Miquela'nın kendini dijitalmiş gibi gösteren efektler kullanan normal bir insan olduğunu düşünüyor. Ancak durum tam tersi. Yakın zamanda süper model Bella Hadid ile oynadığı reklam filmiyle gündeme geldi Miquela. Bu reklamı hala izlemediyseniz Youtube'dan ulaşabilirsiniz.
Lil Miquela'nın Instagram hesabındaki paylaşımlar o kadar profesyonel ki, gerçekten bazen biz bile onun gerçek olduğuna inanıyoruz. Sanal Influencer'lar her türlü mecrada çok fazla ciddiye alınmaya başlandı. Bu yeni moda akımına girmek isteyenler de bu isimlerin kapılarını çalıyor.
Yakında bu karakterlerin film ve dizileri de yapılırsa hiç şaşırmayalım. Yani internette girdiğiniz her şeye hemen inanmayın dedikleri bir çağdayız artık...

GERÇEKTEN KOPMAYIN

Artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojisi, vakit geçirmesi daha keyifli bir dünya sunarken içinde yaşadığımız dünyaya karşı da yabancılaştırıyor. Bu konuda çok iyi filmler yapıldı bu güne kadar. Bruce Willis'in oynadığı Surrogates (Suretler) buna iyi bir örnek. Spielberg'ün Ready Player One filmi de bunu anlatıyor.
Ancak ne kadar örnek verirsek verelim, hepsinde de işlerin kötüye gittiğini söyleyebiliriz.
Online dünyada neyin gerçek neyin sahte olduğuna kafa yorarken, kendi gerçekliğimizden de kopmamalıyız.

GOOGLE GERİ ADIM ATTI

ABD-Çin krizinin teknoloji savaşına dönüşmesi ve Google'ın cezayı Huawei'ye kesmesinin yankıları sürüyor. Geçen hafta Huawei marka telefon kullananlara bir şey olmayacağını, yalnızca telefonlarına yeni android sürümünü alamayacaklarını belirtmiştik. Bu durum da değişiyor gibi. Google, engel koyduğu Huawei'nin Mate 20 Pro modelini Android Q Beta programına yeniden dahil etti. Yani yasaklar bu modeli kapsamayacak. En çok merak edilen konu ise ilişkilerin akıbeti.
Bakalım Google ilerleyen günlerde başka esnetmeler de yapacak mı...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA