• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekli bu yaz gülecek FARUK ERDEM

Emekli bu yaz gülecek

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.05.2018, 00:00

Yaklaşık 10 milyon vatandaşın borcundan kurtulmasını sağlayacak ve 12 milyon emekli ile yakınlarına ikramiye imkanı getiren torba yasa yürürlüğe girdi. Şimdi borçlular başvurarak birikmiş cezaları ve faizlerini sildirirken taksitle ödeme imkanına da kavuşacak. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından son başvuru tarihi de 31 Temmuz 2018 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar başvuru yapmak gerekiyor.
Fırsatı kaçırmamak lazım. Çünkü başvuru yapılmadığı takdirde borçlar yine faiz ve cezalarla ödenmiş olacak.

12 MİLYON KİŞİYE MÜJDE

Aynı yasada önemli bir düzenleme daha vardı ki bu da 12 milyon emekliyi sevindirdi. Emeklilere artık her Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde 1000 lira ikramiye verilecek.
Sadece emekliler değil, vefat etmişlerse onların dul ve yetimleri de hissi oranları kadar ikramiyeye kavuşacaklar.

ÜÇ AYRI ÖDEME VAR

İkramiye yasasının çıkmasıyla birlikte ilk ödemelerin de bu yaz yapılması kesinleşmiş oldu. Bu yaz her üç ayda da emekliler için ödemeler olacak.
Haziran ayının başında Ramazan Bayramı ikramiyesi emeklilerin hesabına ödenecek. Emekliler Haziran'ın ilk haftasında bin liralarını alacak.
Temmuz ayında 12 milyon emekli için maaşlara zam yapılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ilk 6 aylık enflasyon kadar zam alacaklar.
Bu zammın da yüzde 5'in üzerinde olması bekleniyor.
Memur emeklileri ise yüzde 3,5 toplu sözleşme zamlarını ve ayrıca enflasyon farklarını hesaplarında görecekler.
Ağustos ayında ise Kurban Bayramı dolayısıyla yeniden ikramiye ödemesi yapılacak. İlk iki hafta içinde emeklilerin hesabına biner lira daha yatırılacak.

Şartlar değişmez

Ben Ege bölgesinde bir firmada çalışıyorum.
İşyerimiz başka bir şahsa satıldı. Yani el değiştirdi.
Bizim izin ve tazminat haklarımız silinmiş midir?
(İsmi saklı)

İşyerinin çeşitli nedenlerle el değiştirmesi veya başkasına geçmesi halinde, bu işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin haklarında ya da başka alacaklarında, kıdem tazminatı hesaplamasında bir değişiklik olmaz. Bir diğer ifade ile işverenin değişmesi, işçilerin yıllık ücretli izin haklarını ortadan kaldırmayacağı gibi devreden işveren yanında yapılan çalışmaları da bu anlamda geçersiz kılmaz.
Devreden ile devralan arasında bu yükümlülüğün ortadan kaldırılacağına dair bir anlaşma yapılsa bile bu geçerli olmaz. O yüzden tüm çalışanlar açısından değişen bir şey olmayacaktır.

Maaş alamazsınız

Ben yakında anne olacağım.
Ancak bu durumda çalışmak istemiyorum.
İş yerimden hamileliğimi gerekçe göstererek ayrılırsam işsizlik maaşı alabilir miyim? Yeşim K.

İşsizlik maaşı alabilmek için prim günü şartlarının dışında kendi istek ve kusurunuz dışında çıkartılmış olmanız gerekmektedir. Hamileliği gerekçe göstererek istifa ederseniz işsizlik maaşı alamazsınız.
Ayrıca varsa birikmiş kıdem tazminatınızı da alamazsınız.

NE ZAMANEMEKLİ OLURUM?

Doğum tarihim 1973, 19 ay askerlik yaptım.
Sigorta başlangıcım 01.03.1997, 5600 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Metin SERT

25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabisiniz. 16 ay askerlik borçlanıp öderseniz 25 yıl, 55 yaş ve 5750 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz.
Bu durumda prim gün sayınız da tamamlanmış olur ancak 55 yaşınız 2028 yılında dolacağından emekli olacağınız tarih 2028 yılı olacaktır.
Askerliği borçlanmazsanız 2029 yılında yani tam bir sene sonra emekli olabilirsiniz.

18.10.1993 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Yaklaşık 6 bin gün primim birikti.
Doğum tarihim 1971.
Emekli olmam için ne yapmam lazım? Yasemin KARACA

İşe giriş tarihinize göre 20 yıl 50 yaş ve 5675 gün şartlarınız var. Yılınız tamamlanmış, priminiz de dolmuş. Yaşınızın tamamlanacağı 2021 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

1969 doğumluyum.
1991 yılının ilk ayında sigortalı oldum. 4500 günüm var. Şu an çalışmaya devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Yusuf KUYU

25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yıl şartınız tamamlanmış. Yaşınız ise 2021 yılında tamamlanacak.
Priminizi tamamlayıp yaşınızın dolmasını bekleyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA