• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşçiye zamlı tazminat FARUK ERDEM

İşçiye zamlı tazminat

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.08.2018, 00:00
Temmuz’da memur ve emeklilerin maaşlarına yapılan zamlar işçilerin alacakları kıdem tazminatlarını da artırdı. Buna göre çalışanların tazminat tavanları 5 bin 434 liraya yükselmiş oldu

Temmuz ayı ile birlikte memurların ve emeklilerin maaşları zamlandı.
Memur ve memur emeklileri zamlara ilave olarak enflasyon farkı da aldılar. Maaşlardaki bu artışlar birçok konuda yapılan hesaplamaları da değiştirdi.
Bunlardan biri de çalışanların alacağı yıllık kıdem tazminatı miktarları oldu.
Bilindiği gibi yasalarımız gereği bir işyerinde en az 1 yıl çalışan birisi işten ayrılış şekline göre kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Kendi istek ve kusuru dışında çıkartılan herkes tazminat alıyor. İstifa durumunda da bazı istisnalarda kıdem tazminatı hak ediliyor.
Askerlik, emeklilik, kadınların evliliği, haklı fesih gibi durumlar bu istisnaları oluşturuyor.
Yine 9 Eylül 1999 öncesinden sigortalı olmuş ve 3.600 günü doldurmuş olanlar da ayrılarak kıdem tazminatlarını alabiliyorlar.
Kıdem tazminatında her yıl için bir brüt maaş (giydirilmiş brüt maaş) ödeniyor. Brüt ücrete düzenli olarak ve nakit olarak alınan tüm ödemeler dahil ediliyor.

TAVAN MİKTAR BELİRLENİYOR

Çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl değişen bir tavan miktar uygulanıyor.
Çalışanın maaşı ne olursa olsun tazminat hesaplanmasında en üst rakam olarak belirlenen bu miktar uygulanıyor. Bazı mesleklerde (basın iş kanununa tabi gazeteciler gibi) bunun istisnası var. Onlar maaşları kadar tazminat alıyor. Ancak 4857'ye tabi çalışan sigortalılar için tavan miktar belirleniyor.
1 Ocak 2018'den itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 5.001,76 TL olarak belirlendi. Temmuz ayı ile birlikte yapılan zamlarla söz konusu rakam 5.434 lira 42 kuruşa çıkarıldı. Yani bir işçinin maaşı 10 bin lira bile olsa kıdem tazminatı hesaplanırken bu miktar dikkate alınacak. Bu miktarı her yıl Maliye Bakanlığı memur maaş katsayılarına göre belirliyor.

1261 GÜNÜ TAMAMLAYIN

1984 yılında SSK'lı oldum.
1993'de işten çıktım kendi işyerimi açtım. İşyerim halen açık ama ben başka bir işyerinden de SSK'lı oldum. Bu arada giriş çıkışlar olmuş. 3,5 yıl bozulmuş mudur? Suat MİRAS

Emeklilik hesabı yapılırken son 7 yıldaki primlere bakılıyor.
Burada 1261 gün yani 3.5 yıl hangi kurumdaysa o kurumdan emekli oluyorsunuz. Buradaki son 7 yıl kavramı sigortalı olarak çalıştığınız 7 yılı ifade ediyor.
Yani bir kimse 2000 yılında sigortalı olup daha sonra 2004'de ayrılmış sonra 2013'de tekrar sigortalı olup 2017'de ayrılmışsa bu kişi için son 7 yıl 2000'deki sigortalı olduğu tarihte başlıyor.
Sizin için de son 7 yıllık sigortanıza bakılacak. Burada 1.261 gün SSK'dan doldurduğunuzda emekli olacağınız kurum SSK olacak. Dolayısıyla ara verdiğiniz süreler sizin 3.5 yıllık çalışma süresini de ileriye taşıyacaktır. O yüzden prim ödenmesinin kesintisiz olmasına dikkat etmelisiniz.

KALAN GÜN İÇİN PRİM GEREKLİ

25 yaşından büyük bir öğrenciyim. Part-time işte çalışıyorum, aylık sigorta girişim 2-3 günlük. Sigortam olmasına rağmen ayrıca GSS primi ödemesi yapacak mıyım?
Tolga KAYA

10 günden az sigortalı olanlar için yatırılan primler kısa vadeli ve iş kazası sağlık durumları için yatırılan primler. Siz isterseniz bunu 30 aya tamamlayarak emeklilik hesabında kullanabilirsiniz.
Ancak Genel Sağlık Sigortası primleri açısından da ayın kalan günlerinde prim ödemeniz gerekir. Bunun için gelir testine de girebilirsiniz.
21-30 gün arasında çalışanlar ise GSS primi ödemiyorlar.
O yüzden sürpriz borçlarla karşılaşmamak için 20 günden az çalışanların eksik günlerini tamamlaması gerekiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.03.1980 doğumluyum.
İşe giriş tarihim 01.08.1998. SSK 300 gün primim var. 2007'de Bağ-Kur'a geçiş yaptım. Hangi kurumdan ne zaman emekli olurum?
SSK'ya geçebilir miyim?
Ahmet KAYA

Emeklilik için kurum belirlenirken son 7 yıldaki primlere bakılıyor. Burada hangi kurumdan daha fazla yani 1.261 gün prim varsa o kurumdan emekli oluyorsunuz. Sizin verdiğiniz bilgilere göre emeklilik şartlarınız Bağ-Kur'a göre yapılacak.
Bunun için de 9 bin gün yani 25 yıl prim ödemeniz gerekiyor.
Aralıksız prim öderseniz 2031 tarihinde prim süreniz dolar.
Yaş şartınız ise 57. Ancak son 3.5 yılı SSK'dan öderseniz bu kez prim şartı 5.900'e iner.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA