• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşçinin sorununu arabulucu çözüyor FARUK ERDEM

İşçinin sorununu arabulucu çözüyor

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.09.2018, 00:00
Çalışma hayatındaki sorunlar artık arabulucular tarafından çözülüyor. Bu yüzden mahkemeye gitmeden önce arabulucuya müracaat şartı var. İşte bu konudaki tüm sorularınızın cevapları...

Okurlarımızın iş yerlerinde yaşadıkları sorunlarla ilgili çok sayıda mesaj alıyorum. Bu sorunlarını anlatan okurlarımız dava açıp açamayacaklarını merak ediyor. Bu yüzden hayatımıza yeni giren arabuluculuk sistemi ile ilgili bilgi vermek istedim.
Çünkü artık 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren çalışma hayatındaki sorunlarla ilgili mahkemeden önce arabulucuya gitme mecburiyeti bulunuyor.
Yeni kanun ile birlikte işçi ve işveren alacakları, işe iade talepleri de dahil olmak üzere iş hayatındaki tüm anlaşmazlıklarda arabulucuya gidilecek.
Burada sorun çözülemezse dava açılabilecek. Dava açma şartı da arabulucuya gitme olarak belirlendi.

KAPSADIĞI KONULAR

Yani kıdem ve ihbar tazminatı, fazla mesai, hafta tatili, yıllık izin, bayram tatili ücreti, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat, işe iade davaları gibi tüm anlaşmazlıklarda artık arabuluculuğa başvurulmadan dava açılamayacak.
İşveren ile sorun yaşayan ya da işten çıkartılan işçi artık bir arabulucu merkezine giderek başvurusunu yapacak. Arabuluculuk büroları adliyelerde bulunuyor. Olmayan yerlerde ise sulh hukuk mahkemelerinin yazı işleri, aynı görevleri yapacak. Buralara başvuru ücretsiz olacak.

KISA SÜREDE BİTİYOR

Başvuru sonrası taraflar arabulucu tarafından bir araya getirilerek sorunun çözümüne gidiliyor. Böylece mahkeme, avukat, bilirkişi, temyiz gibi masraflar biterken, çözüm de yıllar içinde değil haftalar içinde gerçekleşiyor. Oturuma gelip, iki saat görüştükten sonra taraflar anlaşamazsa masrafı Bakanlık ödüyor. Dava sonunda taraflara yansıtılıyor.

ÖDENEK KESİLİR

Yaklaşık 4 aydır işsizlik ödeneği alıyorum. 4 ay daha alacağım. Ancak şimdi bir işe girmem söz konusu oldu. İşe 4 ay sonra mı gireyim yoksa şimdi mi? Şimdi işe girsem kalan 4 aylık hakkım yanar mı? (İsmi saklı)

İşsizlik ödeneği alırken çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde Türkiye İş Kurumuna bilgi vermeleri gerekmektedir.
İşsizlik ödeneği almakta iken işe giren ve bunu 15 gün içinde Türkiye İş Kurumuna bildirenlerin ödenekleri "yeni işe başlama" nedeniyle kesilir ve yeni bir işsizlik ödeneğine hak kazanamayacak şekilde işlerini kaybetmeleri halinde kalan işsizlik ödenekleri, başvurdukları tarih itibariyle yeniden başlatılır.
İşsizlik ödeneği alırken bir veya birden fazla işverene bağlı olarak ücret karşılığı veya kendi nam veya hesabına çalışılması ve yapılan bu çalışmanın, başladığı tarihi izleyen günden itibaren 15 günden daha sonra tespit edilmesi halleri gelir getirici bir işte çalışma olarak değerlendiriliyor. "Gelir Getirici İşte Çalışıyor Olma" nedeni ile kesilen işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmıyor.
Hak kaybına uğramamak için işe girmeniz halinde durumu muhakkak Türkiye İş Kurumuna süresi içinde bildirmeniz gerekir.

24 MAAŞ ÇEYİZ PARASI

SSK'lı babamdan dolayı yetim aylığı alıyorum. Şu anda evlenme durumum var. Acaba maaşım kesilir mi? Ayşegül S.

Kız çocuklarına bağlanan yetim aylığının kesilmesi için iki neden vardır. Birincisi bekar kız çocuklarının evlenmesi, ikinci ise Sosyal Güvenlik Kanunları'na tabi bir işyerinde çalışmaya başlaması ya da yine kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı almasıdır.
Evlendiğinizde aylığınız kesilir.
Ancak çeyiz parası hakkınız var. Müracaat ederek 24 maaş karşılığı para alabilirsiniz.
Bunun için mutlaka SGK'ya müracaat etmeniz gerekiyor.



NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

2006 yılında SSK girişim yapıldı. Şu anda 2750 günüm var. 54 yaşındayım. Erken emekli olma imkanım var mı? Şermin GÜMÜŞ

İşe giriş tarihinize göre 7 bin gün prim ve 58 yaş şartlarınız bulunuyor. Sigortanız oldukça geç başlamış. Kısmi emeklilik için de yine 25 yıllık sigorta süresi gerekiyor.
Ancak 2006 yılından sonra doğumlarınız varsa borçlanıp prim kazanabilirsiniz. Başka bir imkan maalesef yok.

1993 yılında 40 günlük sigortalı olmuştum. Nasıl emekli olabilirim? Solmaz ÇİÇEK

Bu prim günüyle maalesef emekli olamazsınız. En az 3.600 günü doldurmanız gerekiyor. Bunu doldurduğunuzda da 58 yaş şartı bulunuyor.
Çalışıp prim ödemeniz gerekiyor. 1993 yılından sonra doğumlarınız varsa 3 çocuğa kadar borçlanıp 2160 gün kazanabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA