• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çalışana çifte tazminat FARUK ERDEM

Çalışana çifte tazminat

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.03.2019, 00:00
İşten kendi istek ve kusuru dışında çıkartılan çalışanlar kıdem tazminatı ile birlikte ihbar tazminatı da alırlar. İhbar tazminatının miktarını çalışılan süre belirler

Emekli olduktan sonra bir işyerinde çalışırken işveren tarafından iş sözleşmem bildirimsiz olarak sona erdirildi. Kıdem tazminatım ödendi. Ancak ihbar tazminatımı ödemediler. İhbar tazminatı hakkım var mı? YUSUF SANCAK

Çalışanlar için işten çıkartıldıklarında iki türlü tazminat hakkı bulunuyor. Bunlardan birisi eğer aynı işyerinde 1 yılı doldurmuşlarsa kıdem tazminatı, ikincisi ise yine aynı işyerinde en az 6 ay çalışmışlarsa ihbar tazminatı olarak ödeniyor.
Kıdem tazminatı bazı istisnalar dışında kendi istek ve kusurunuz haricinde işten çıkartılmışsanız her yıl için bir brüt ücret olarak ödeniyor.
İkinci ödenmesi gereken tazminat ise ihbar tazminatı olarak adlandırılıyor. İşverenin de işçinin de iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir süre önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu bulunuyor. Bu süreyi de o işyerindeki çalışma süreniz belirliyor. Bu süreye uymadan işten çıkartılan çalışanlara kıdemine göre tazminat ödeniyor.
Bu bakımdan emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılamaz.

EN AZ 1 MAAŞ

İhbar süresine uyulmadığı için işverenin okurumuza ihbar tazminatı ödemesi gerekiyor.
İhbar süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan çalışma süresi için 4 hafta olurken ödenecek ücret de 1 aylık maaş oluyor. 1,5 yıldan 3 yıla kadar çalışanlar için 6 hafta ve 1,5 aylık maaş, 3 yıldan fazla çalışma için ise 8 hafta yani 2 aylık maaş şeklinde ödeniyor.

YETİM MAAŞI KESİLMEZ

Babamdan kalan maaşı annemle paylaşıyoruz. Kız kardeşim eşinden boşandı ama nafaka alıyor. Babamın maaşına girebilir mi? Girerse annemle benim aldığım maaşları yüzde olarak ne kadar etkiler? Şule AYDIN

Eşinden boşanan kız çocukları baba veya anneleri üzerinden yetim aylığı alabilirler. Boşandıkları eski eşinden alacakları nafaka yetim aylığına engel teşkil etmez. Nafaka alırken de babanızın aylığından faydalanabilir.
Kardeşinizin alacağı ölüm aylığı oranı sizin ve annenizin aylığını çok fazla etkilemez.
Anneniz aylığın yüzde 50'sini, siz de yüzde 25'ini almaktasınız.
Kalan yüzde 25'i kardeşiniz alacak. O yüzden kardeşinizin bu maaşı almasının önünde bir engel bulunmuyor.

ENGELLİYE ERKEN EMEKLİLİK

Ben 1973 doğumluyum. 97 yılında SSK'lı olarak işe başladım. Bir ay sonra işi bıraktım. 2000 yılında esnaf olarak kendi işyerimde Bağ-Kurlu olarak 18 yıl 6100 gün prim ödedim. Bu arada 2003 yılında kanserden ameliyat oldum ve gırtlağımın 3/4'ü alındı. Artık yaptığım iş beni zorluyor. Vergi indirimi ile emekli olmak için başvuruda bulunmak istiyorum. Emeklilik şartlarını taşıyor muyum? Erol KOÇYİĞİT

Vergi indirimi ile erken emeklilik için doğuştan engelli olmak ve en az yüzde 40 vergi indirimi almak gerekiyor.
Sonradan çıkan rahatsızlıklarda ise malulen emeklilik şartları devreye giriyor ve burada da en az yüzde 60 iş göremezlik ve belli sayıda prim günü isteniyor.
Sizin malulen ya da engelli emeklilik şartlarını taşıyıp taşımayacağınız SGK'ya yapacağınız müracaat ve sevk edileceğiniz hastaneden alacağınız raporla belli olacaktır. Vergi indirimi için vergi dairesine başvurmak lazım.
1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Bağ-Kur (4/B) sigortalıların da engelli olarak erken emekliliklerinin yolu açıldı. Buna göre, yüzde 60 ve üzeri engeli olanlar 15 yıl 3 bin 960 gün, yüzde 50 ile 59 arasında olanlar 16 yıl 4 bin 320 gün, yüzde 40-49 arasında olanlar ise 18 yıl 4 bin 680 günden emekli olabilecek.
Bağ-Kurluların SSK'lılar gibi vergi indirimi almalarına da gerek yok.
Kurumun sevk edeceği hastanelerden alacakları raporlar geçerli olacak.

YÜKSEK PRİM MAAŞI ARTIRIR

1970 doğumluyum. İlk kez Ocak 1996'da sigortalı çalışmaya başladım. Şuan 7500 günün üzerinde primim var. Özel bir şirkette üst düzey yöneticiyim. Şirket prensip olarak 56 yaşına kadar çalışmamıza izin veriyor. 2021'de emekli olup çalışmaya devam etmek mi benim için daha avantajlı olur, yoksa emekli olmadan 56 yaşına kadar çalışıp emekli olmak mı daha avantajlı olur? Burak TONGUÇ

İşe giriş tarihinize göre 25 yıl 56 yaş ve 5825 gün şartlarınız bulunuyor. 25 yıl Ocak 2021'de dolacak. Yaş şartı ise 2026'de yerine gelecek. Priminiz tamam.
Bu üç şart dolmadan emekli olmanız mümkün değil. Yani '2021'de emekli olup çalışmaya devam etme' gibi bir imkanınız yok. Yaş dolmadan emekli olamazsınız.
Yılınızın dolması için çalışmanıza gerek yok. 2021'e kadar çalışmadan da durabilirsiniz.
Önemli olan 1996'dan sonra 25 yıllık sürenin geçmesi. Priminiz tamam. Ancak yaşınız dolana kadar yani 2026'ya kadar çalışıp ne kadar çok prim öderseniz emekli maaşınız o kadar artar. Ancak hatırlatalım asgari ücretten ödeme olursa bu kez maaşınız azalabilir.

BORÇLANMAYA GEREK YOK

1970 doğumluyum. 11.03.1989 sigorta girişim var. 7400 günüm bulunuyor. Ne zaman emekli olabilirim. Askerlik borçlanması yapsam emekliliğimi erkene alabilir miyim? Hayati ERSOY

İlk sigorta olduğunuz tarihe göre 25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Prim ve yıl şartlarını tamamlamışsınız. Yaşınızın dolacağı 2021 yılını bekleyeceksiniz. Askerlik sigortadan önce olunca borçlanarak emeklilik yaşını bir yıl geriye çekme durumu oluyor. Ancak askerlik sigortadan sonra ise bu imkan bulunmuyor. Sizin de priminiz yeterli olduğu için askerlik borçlanması yaparak boşuna para ödemenize gerek yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA