• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ücretli öğretmene emeklilik yolu FARUK ERDEM

Ücretli öğretmene emeklilik yolu

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.03.2019, 00:00
Okullarda ek ders ücreti karşılığı öğretmenlik yapanların primleri yatırılıyor. Usta öğretici ile ücretli öğretmenlerin gün sayılarında ise iki ayrı formül uygulanıyor. Öğretmenler eksik günlerini isterlerse 30’a tamamlayabilir

Türkiye'de uzun süredir başta Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olmak üzere vekillik ve ücretli olmak üzere görevler yer alıyor. Bu uygulama 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86 ve 89. maddesindeki hükümler çerçevesinde gerçekleştiriliyor.
Şu anda da birçok okulda formasyon sahibi öğretmenler ek ders ücreti karşılığında ders vermeye devam ediyor. Ücretli öğretmenler haftada 30 saate kadar görev yapabiliyorlar.
Bu çalışanların aynı zamanda primleri de yatırıldığı için süreler emeklilik hesabında kullanılıyor. Bu ek ders ücreti karşılığı ders verenlerin bir kısmı ise usta öğretici olarak adlandırılıyor. Burada iki ayrı hesaplama ortaya çıkıyor.

7.5 SAATE BÖLÜNÜYOR

Ek ders ücreti karşılığında görev yapan öğretmenlerin prim ödeme gün sayısı, bir aydaki ek ders süresi bir günlük çalışma süresi olan 7.5 saate bölünerek bulunuyor. Örneğin haftada 30 saat ders veren bir öğretmen için hesaplama 120 / 7,5 = 16 gün şeklinde yapılıyor.
Yani bu öğretmenimiz için yatırılacak prim günü 16 gün olacak. Burada çıkan sonuç küsuratlı olursa o bir güne tamamlanıyor. Örneğin sonuç 16 gün 2 saat şeklinde çıksaydı gün sayısı 17 olarak değerlendirilecekti. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 10 Mayıs 2001 tarihli genelgesinde bu hususlar detaylı olarak anlatılıyor.

KAZANCA BAKILIYOR

Okullarda ek ders ücreti karşılığında görev yapan usta öğreticilerde ise farklı bir hesaplama sistemi devreye giriyor. Burada hesaplama kazançlar üzerinden yapılıyor.
Bir aydaki brüt kazançları günlük prime esas kazancın yani brüt asgari ücretin günlük miktarına bölünüyor. Çıkan rakam küsuratlı da olsa tam olan rakama bakılıyor. Bu konudaki detaylar yine Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 16.09.2009 tarihli ve 18.08.2010 tarihli yazılarında anlatılıyor.
Örneğin bir usta öğreticinin aylık brüt kazancı 2000 TL olsun.
Bu öğretmenin prim gün sayısı şöyle bulunacak: 2000 / 85,28 (günlük asgari ücret) = 23,45. Burada gün sayısı 23 olarak belirleniyor.

AÇIKTAN VEKİL ATANABİLİR

DMK Madde 86: Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.

DMK Madde 89: Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir. Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar Cumhurbaşkanı kararı ile tespit olunur.

GİYDİRİLMİŞ BRÜT ÜCRET

Tekstil işi ile ilgili bir fabrikada fazla mesai yaparak çalışıyoruz. Mesai ve normal aylıklarımız bordroda görünmesine rağmen fazla ödenen ücretlerin kıdem tazminatımıza yansımayacağı söyleniyor. Bu doğru mudur? (İSMİ SAKLI)

Kıdem tazminatı hesaplanırken sadece maaşınız değil size düzenli olarak ödenen birçok ücret de ekleniyor ve giydirilmiş brüt ücret ortaya çıkıyor.
Buradaki hassas nokta düzenli olarak ödenen ücret olması.
Mesai düzenli ödenen ücret olmadığı için tazminat hesabına katılmıyor. Örneğin her ay size 500 lira prim ödeniyorsa bu brüt ücrete eklenir. Yılda bir kez ikramiye veriliyorsa bu da 12'ye bölünerek aylık brüt ücrete eklenir.

VERGİ İNDİRİMİ ALIN

Engelli olarak çalışmaya devam ediyorum. Erken emekli olmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor? Hakkı YOLCU

Sigortadan önce bir engeli, rahatsızlığı olan kişiler bu şekilde çalışmaya başladıklarında engelli vergi indirimi alarak erken emekli olabiliyor.
Sonradan çıkan rahatsızlıklarda ise malulen emeklilik şartları gerekiyor. Engelli olarak erken emeklilik için en yakın vergi dairesine giderek hastaneye sevkinizi isteyin. Yüzde 40 ve üzerinde vergi indirimi alabilirseniz yaş şartına bakılmaksınız ilk sigorta olduğunuz tarihe göre yıl ve prim şartıyla emekli olabilirsiniz. Malulen emeklilik için ise en az yüzde 60 ve üzerinde iş göremezlik raporunuzun olması gerekiyor.

İHBAR SÜRESİ ÖNEMLİ

Özel bir işyerinde çalışırken sözleşmem feshedildi ve işten çıkartıldım. İşveren kıdem tazminatımı ödedi. Ancak ihbar tazminatımı ödemedi. İhbar tazminatı alma hakkım var mı? Lütfi TEKİN

İhbar tazminatı alabilmek için işverenin ihbar süresine dikkat etmeden sizi işten çıkartması gerekiyor. Eğer bu süreye dikkat etmeden çıkardıysa ve 6 aydan fazla kıdeminiz varsa çalıştığınız süreye göre 1 maaştan 4 maaşa kadar ihbar tazminatı ödenir. Sizin de çalıştığınız yıla göre ihbar almanız gerekir.
İhbar süreleri şöyle belirleniyor:
6 aydan 1,5 yıla kadar olan çalışma dönemi için 4 hafta, 3 yıla kadar olan çalışma dönemi için 6 hafta, 3 yıldan fazla çalışma dönemi için ise 8 hafta...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA