• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekli zammı bekliyor FARUK ERDEM

Emekli zammı bekliyor

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.06.2019, 00:00

Önümüzdeki hafta 12,5 emekli ve 3 milyona yakın kamu çalışanının zam oranları belli olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon kadar zam alacakken memurlar ve memur emeklileri yüzde 5 zamma ilaveten enflasyon farkı da alacak.

Emeklilerin Temmuz zammı önümüzdeki 3 Haziran Çarşamba günü açıklanacak Haziran enflasyonu ile belli olacak. Bu açıklanacak oran ile birlikte 6 aylık enflasyon da ortaya çıkmış olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayından bu yana oluşan 6 aylık enflasyon oranında zam alacaklar. Memur emeklileri ve memurlar ise yüzde 5'lik toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon farkı da alacak. Enflasyon farkı oluşması için yüzde ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 4'ü aşması gerekiyor.

2 BİN 544 LİRAYI BULACAK
Merkez Bankası'nın yaptığı son beklenti anketindeki tahmine göre Ocak-Haziran enflasyonu yüzde 5.94 çıkabilecek.
Bu durumda memur emeklilerine ve memurlara yüzde 1.94 enflasyon farkı oluşacak.
Bu durumda maaşlara yüzde 6.94 enflasyon farkı yansıtılacak.
Ayrıca Temmuz'da, her ay verilen maaşın yüzde 4'ü oranında verilen ek ödemenin (vergi iadesi) tutarı da yeni aylıktan hesaplanacağı için artacak. En düşük maaş ek ödeme dahil 2 bin 379 lira 59 kuruştan 165,14 lira artışla 2 bin 544 lira 73 kuruşa çıkacak.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise beklenti anketindeki tahmin tutarsa yüzde 5.94 oranında zam alacaklar. Bu oranlara göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gelirinde ek ödeme dahil 66,85 ile 333,02 lira arasında artış yaşanacak.

MAAŞA DİREKT YANSIYACAK
İlk beş aylık enflasyon düşünüldüğünde şu anda SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 4.99'luk zam kesinleşmiş durumda. Bu oranın üzerine Haziran enflasyonu da eklenecek.
Yüzde 4.99 olarak gerçekleşen 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ek ödeme dahil, en düşük aylık bin 181 lira 64 kuruşa yükselecek. Eğer yüzde 5.94'lük tahmin gerçekleşirse de, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ek ödeme dahil en düşük aylık bin 125 lira 48 kuruş seviyesinden bin 192 lira 33 kuruşa çıkacak.
Memurlar maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alıyor.
Zam oranının ortaya çıkması için 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verisi bekleniyor.
Bu nedenle Temmuz ödemeleri zam yansıtılmadan yatırılacak. Yani memur emeklileri önümüzde hafta maaşlarını zamsız olarak alacak. Zam ile oluşan fark, sonradan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından duyurularak tarihte ödenecek. SSK ve Bağ-Kur'lular zamlı maaşlarını da Temmuz ayı içerisinde alacak. Ödemeler ayın 17'si ile 28'i arasında emeklilerin tahsis numarasının son rakamına göre belirlenmiş olan tarihlerde yapılacak.



EK ÖDEME ARTIYOR
Emeklilerin maaşlarına yapılacak zamlarla birlikte her ay aldıkları yüzde 4 ve yüzde 5 oranındaki ek ödemeler de artmış olacak. maaşa göre belirlenen ek ödemeler zam oranında yükselmiş olacak. Emekliler ek ödemeleri maaşlarıyla birlikte hesaplarında görecekler

AĞUSTOS'TA İKRAMİYE
Emekliler zamlı maaşlarını aldıktan sonra Ağustos ayı başında Kurban Bayramı öncesinde de 1000'er liralık ikramiyelerini alacaklar. İkramiyelerin 5-9 Ağustos tarihleri arasında yatırılması bekleniyor. Kesin tarihi Sosyal Güvenlik Kurumu açıklayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA