• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Her emekliye 1000 lira FARUK ERDEM

Her emekliye 1000 lira

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.08.2019, 00:00
Maaşı ne olursa olsun tüm emeklilerin hesaplarına haftaya 1000’er lira yatırılacak. İkramiye ödemesinden yeni emekliler ile dul ve yetim maaşı alanlar da yararlanacak

Temmuz ayında zamlı maaşlarını hesaplarında gören emekliler için ödemeler bitmedi.
Önümüzdeki hafta her emeklinin hesabına 1000 liralık Kurban Bayramı ikramiyeleri de yatırılacak. 8 Ağustos Perşembe gönü SSK emeklileri ikramiyelerini alırken 9 Ağustos Cuma günü ise Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin hesaplarına paraları yatırılacak.
Ödemelerin yatırılacağı tarihe kadar emekli olup maaş bağlananlar da ikramiye alacak.
Emekliler için ikramiye ile ilgili tüm soruların cevaplarını derledik.

KİMLER ALABİLİYOR?
SGK'dan aylık alan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, ölüm aylığı alanlar, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı alanlar, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri bayram ikramiyesi alacak.

VEFAT EDEN EMEKLİNİN YAKINLARINA ÖDEME VAR MI?
Yılda 2 ikramiyeden vefat eden emeklilerin hak sahibi yakınları da yararlanabilecek.
Dul ve yetimler ikramiyeden hisseleri oranında faydalanacak.
Hem eş hem çocuk ikramiye alabilecek. Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara ise en fazla ödeneğe imkân veren tek dosya üzerinden ödeme yapılacak.
Hem kocasından hem babasından veya annesinden ölüm aylığı alan kişilerin ikramiyesi, 2 dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek.
Emekli veya hak sahiplerinin bayram öncesi vefatı durumunda, hak edildiği halde ödenemeyen bayram ikramiyesini varisleri alabilecek. Ölen eşinden veya anne-babasından dolayı dul-yetim aylığı alanlara, hisseleri oranında ikramiye ödenecek. Örneğin eşinden yüzde 75 oranında maaş alan bir hak sahibine 750 lira ikramiye yatırılacak.

EMEKLİLER BAŞVURU YAPACAK MI?
SGK'dan aylık alanların bayram ikramiyesi alması için başvuru yapmaları gerekmiyor.
Ödemeler doğrudan emekli aylıklarının yatırıldığı bankalara yapılacak.

İKRAMİYEDEN KESİNTİ YAPILABİLİR Mİ?
Mevcut sistemde emeklilerin emekli aylıkları nafaka ve SGK borcu dışında haczedilemiyor.
Borcu bulunan ve hakkında haciz başlatılmış emekli aylığını almayı sürdürüyor. Bayram ikramiyesi için de aynı durum geçerli olacak. Bayram ikramiyesine hiçbir şekilde haciz konulamayacak.

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALANLAR NE YAPACAK?
İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik dereceği oranında ikramiye ödenecek. Meslekte kazanma gücü kayıp oranı yüzde 25 olanlara 250 lira, yüzde 45 olanlara 450 lira ikramiye ödenecek.

İŞÇİLERE TEDİYE MÜJDESİ
Ağustos ayı ile ilgili bir önemli gelişme de kamu işçileri için oldu. Yaklaşık 500 bin kamu işçisinin bu yılın ikinci yarısında alacakları tediye (ikramiye) tarihleri de açıklandı. Önceki gün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre işçiler 26 günlük tediyelerinin ilk 13 günlük bölümünü 9 Ağustos'ta kalan 26 günlük bölümünü ise 13 Aralık'ta alacak. İşçilere en az 792 lira yatırılacak.
Miktar maaşa göre artacak.
İşçiler 52 günlük tediyelerinin ilk bölümü olan 26 günlük paraları almışlardı.
Kalan miktar da bu yıl bitmeden ödenmiş olacak. İşçiler çeşitli prim ve vergiler düşüldükten sonra kalan brüt maaşlarına göre tediye alıyorlar. Günlük miktar üzerinden ödeme yapılıyor.
Buna göre en düşük rakam asgari ücretli bir işçi için 13 günlük tediye 792 lira 57 kuruş oluyor. Bu işçinin yıl içinde aldığı tediye yani ikramiye parası ise 3.170 lira 30 kuruşu buluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA