• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İyi ki bu ülkenin vatandaşıyım FİLİZ İÇKE ÖNAL

İyi ki bu ülkenin vatandaşıyım

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.11.2018, 00:00

Günlerden cumartesi...
Sabah ayazına rağmen okul bahçesi cıvıl cıvıl...
Sıcacık yataklarından kalkıp gelmiş çocuklar. Ellerinde kasımpatları... Kapıda iki küçük kız çocuğu, kalbimizin tam üstüne koymamız için Atatürk resmi ve iğne dağıtıyor. İğneler o küçücük ellerine batıyor ama nasıl gururlular...
Siren sesinden başka hiçbir şeyin duyulmadığı o bir dakikanın ardından, çocuklarla birlikte bizler de en gür sesimizle İstiklal Marşı'nı okuyoruz. "Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak/Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak" derken, gözlerimizden yaşlar süzülüyor.
Emperyalizmin postalları altında ezilen bu toprakları bize vatan yapan Atatürk ve Milli Mücadele'nin isimli isimsiz bütün kahramanlarına minnetin ifadesi bu yaşlar. Çocuklarımız gururlu bir gülümseyişle karşılıyor gözümüzdeki yaşları, "Neden ağlıyorsun?" diye sormuyorlar.
Üzerinde henüz uzun uzun konuşulmamış bu duyguya onlar da bir şekilde ortak çünkü.
10 Kasım bu yüzden hüzünden çok şükran, minnet, gurur ve saygı günü benim için.
"İyi ki bu ülkenin vatandaşıyım" dediğim gün.

DERS ÇALIŞTIRMANIN 10 ALTIN KURALI

Geride bıraktığımız 1-7 Kasım Haftası, Disleksi Farkındalık Haftası idi.
Hafta boyunca disleksinin zamanında fark edilememesi yüzünden acı çekmiş, damgalanmış, hayatı bambaşka yönlere kaymış çocukların hikayelerini okudum.
İnternette mentalup. net adlı blogta konu hakkında çok aydınlatıcı bir yazı ve disleksili çocuğa derslerde nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda 10 harika öneri var. Bu önerilerin dikkati çabuk dağılan, derse adapte olmada sorun yaşayan her çocuğa faydası olacağını düşünüyorum:

1. Sabırlı olun: Okuma güçlüğü çekiyorsa sabırlı olun ve ilginizi azaltmayın. Metinleri sesli okumasını isteyin. Sesli okuma, disleksi için iyi bir egzersizdir.
2. Motive edin: Her başarısını tebrik edin. Bu, çocuğun başarma isteğini kamçılar.
3. Oyunlarla destekleyin: Doğru seçilmiş oyunlar öğrenmede egzersiz niteliğindedir.
4. Başkalarıyla kıyaslamayın: Bu kural tüm çocuklar için geçerli. Öğrenme güçlüğü olan çocuk bu konuda ekstra hassas.
5. Öğretmeni ile işbirliği yapın: Sadece sizin dikkatli davranmanız yetmez. Durumu öğretmeni ile de paylaşın.
6. Özel yeteneklerine yönelin: Çocuğun çok iyi olduğu özel ilgi alanlarının üzerine gidin. Başarı özgüvenini artıracaktır.
7. Motivasyon ve takdir: Çocuğunuza küçük görevler verin. Yerine getirdiği işler için tebrik edin.
8. Dikkat dağıtıcı eşyaları kaldırın: Ders masasında dikkat dağıtıcı eşyalar olmasın. Odasını da her zaman düzenli tutun.
9. Öğrenmeyi eğlenceli hale getirin: Ödev, ders, okuma gibi işleri mümkün olduğunca oyunlaştırın.
10. Sevginiz başarıyla orantılı olmasın: Sevgi çok büyük bir güç. Ona olan sevginizi her fırsatta sergileyin. Sevginizin, bir işi başarmasıyla alakalı olmadığını hissettirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA