• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hayatlarının eglencesini bir ekrana hapsetmeyin FİLİZ İÇKE ÖNAL

Hayatlarının eglencesini bir ekrana hapsetmeyin

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.06.2019, 00:00

Dün sabah henüz bu yazı ortada yokken Deniz'e sordum:
Çocuklar en çok ne ister?
Listesinde ilk 3 şöyle: Oyuncak, tablet, bilgisayar...
Şükürler olsun, oyuncak hala ilk sırada.
Oyun çocuğu ne de olsa!
Günlerini eğlenceli aktivitelerle doldurabilsek, tabletten de bilgisayardan da uzak duracaklar aslında.
Okul zamanı bilgisayar ve tabletten korumak nispeten daha kolay da, her günlerinin boş olduğu yaz aylarında planlama şart. Hafta içi her gün devam ettiği yaz okulu, hem yaşıtlarıyla eğlenceli vakit geçirmesini hem de sporla sanatla ruh ve bedenen sağlıklı gelişimini sağlıyor. O kadar tatlı bir yorgunluk ve mutlulukla geliyor ki eve, neredeyse okul zamanından bile erken uyuyor. Katkısı olan öğretmenlerine minnettarız.
Benim gözlemim tablet ve bilgisayara can sıkıntısından yöneliyorlar.
Bu aletlerle bütün gün haşır neşir olmaları ise tam bir felaket. Deniz ne zaman ipin ucunu kaçırsa, davranışlarına hemen yansıyor. Öfkeli, sabırsız, ukala bir çocuk buluyorum karşımda.

YARIM SAATİ GEÇMESİN
Uzmanlar bu konuda daha net.
Mesela Psikolog Dila Özçelik, 8 yaşındaki bir çocuğun yaz tatilinde mobil cihaz kullanımının günde yarım saati geçmemesi gerektiğini söylüyor.
Özçelik, çocuklarda ciddi iletişim ve sağlık sorunlarına yol açabilen aşırı mobil cihaz kullanımının tatilde de sınırlandırılmasının önemine dikkat çekiyor. Özçelik'in ısrarla vurguladığı bir diğer nokta ise, tablet ya da telefonu bir çocuğun 3 YAŞINDAN ÖNCE ELİNE HİÇ ALMAMASI GEREKTİĞİ.
Hani o bebeklerin bile elinde gördüğümüz cep telefonları var ya... "Ne yapayım, istiyor", "Tablet olmadan yemiyor" diyenler, çocuklarınıza çok çok çok büyük kötülük yapıyorsunuz, bilginiz olsun.

İYİ OLANI KORU DÜZELTMEKLE UĞRAŞMA!
Yaşayan bilir; bozulanı düzeltmek, mevcudu korumaktan her zaman daha zordur. O yüzden iş işten geçmeden tedbir almak şart.
Peki bozulma nerede ve nasıl başlıyor?
Psikolog Dila Özçelik, "Çocuk, başka çocuklarla sosyalleşmek, etraftaki canlı-cansız kendisine yeni gelen nesneleri incelemek, değişen çevre koşullarına ilgi göstermek yerine cihazla ilgileniyor ve bunu uzun süre devam ettiriyorsa, mobil cihazın çocuğa zarar vermeye başladığını söylemek yanlış olmaz" diyor.
Bu noktadan sonra zaten GEÇMİŞ OLSUN demek gerekiyor

ÖRNEK OLMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR
Psikolog Dila Özçelik'in önerileri ise şöyle: "Ebeveyn sürekli bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazlarla uğraşır durumdaysa, çocuktan aksini beklemek mümkün olmaz.
Ebeveyne düşen görev, önce kendi kullanımını sınırlandırmak, ardından çocuğun kullanımını kontrol etmek.
Zaman zaman çocuğun oyalanabilmesi için sınırsız cihaz kullanımına izni verilebiliyor. Sınırın bazen esnediğini gören çocuk mutlaka başka zaman da bu sınırı esnetmeye çalışıyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA