• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Eskrim sporu ve çocuklar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.09.2013, 00:00
Spor denilince aklımıza futbol ve birkaç spor dalı geliyor. Olimpiyatlarda ise adını bile bilmediğimiz birçok spor dalı mevcut. Eskrim de bunlardan biri. Sokakta 100 kişiye sorsak ne olduğunu çoğundan doğru yanıt alamayız.
Aileler olarak da çocuklarımızı belli spor dallarına yönlendirmeye çalışıyoruz ama voleybol/basketbol gibi takım oyunlarını veya yüzme/tenis gibi bireysel sporları seçiyoruz. Eskrim aklımıza bile gelmiyor.
Niye eskrim dedim. Mail kutuma bir bülten düştü. "Okullar açılıyor çocuğunuzu dershane yerine Eskrim salonuna gönderin." başlıklı.
Öneri, Kadıköy'de yer alan Eskrim Okulu'nun eğitmeni Ateş Yaylıoğlu'ndan geliyor. Yaylıoğlu, velileri, çocukların akademik başarılarını yükseltecek bir spor olan Eskrimle tanışmaya davet ediyor.
Eskrim sporunun, çocuklarda dikkat eksikliğini giderdiğini, konsantrasyon ve hızlı karar verme yeteneğini arttırdığını va analitik düşünme yetisi kazandırdığını söylüyor.

DERSANE YERİNE ESKRİM!
Hafta sonları çocukları dershaneye kapamak yerine çocuklarını eskrim sporuyla buluşturan velilerin, çocukların derslerini okulda, derste öğrendiklerini hayretle gözlemlediklerine dikkat çekiyor.
Eskrim Okulu eğitmeni Ateş Yaylıoğlu aynı deneyimi kendi oğlunda da yaşamış. Çocuğunun SBS sınavına gireceği yıl dershaneye gitmek yerine eskrim yaptığını ve çocuğunun okul dışında hiçbir ekstra çalışma yapmadan ilk tercihi olan Anadolu Lisesine girdiğini söylüyor.
Peki, nasıl bir spor dalı eskrim. Eskrim, kılıçla yapılan bir spor ve temelini kılıçla dövüş sanatı oluşturuyor. Üç tür silahla yapılıyor: Flöre, epe ve kılıç. Tel kafesten bir maske, koruyucu bir yelek, sağlam keten ya da branda bezinden bir ceket ve yumuşak eldivenler giyiliyor.

DERSLERE ETKİSİ VAR

Yaylıoğlu, eskrimin ayakta oynanan satranç olduğunu söylüyor. Analitik düşünme, hızlı çözümleme ve karar verme yeteneğini geliştirdiği için eskrim oynayan birinin bir satranç ustasının kıvrak zekasına sahip olacağını belirtiyor. Aynı zamanda bir eskrimci sportif olarak çevik, hızlı, güçlü, dayanıklı ve esnek olmak zorunda. Eskrime başlayan çocuk 100 metre koşucusu kadar hızlı, maraton koşucusu kadar dayanıklı, masa tenisçisi kadar çevik, jimnastikçi kadar esnek ve bir boksör kadar güçlü olmak için eğitiliyor. Ayrıca üstün konsantrasyon yeteneği, dikkat kontrolü ve maksimizasyonu, mükemmel refleksler geliştirilmesi gereken özellikler arasında.
Yaylıoğlu'nun üzerinde durduğu konu da eskrimin çocuğa kazandırdığı disiplin ve konsantrasyon. Bunlar sayesinde çocuğun derslerinde de başarısının arttığını söylüyor.
Bir başka artısı da çocuğun postürünü yani duruşunu geliştirmesi. Bu yüzden konservatuvarların tiyatro bölümlerinde eskrim dersleri veriliyor. Benim ilgimi çekti. Aklınızda bulunsun istedim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA