• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Türkiye'de yangın var

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.03.2015, 00:00
Hocaların hocası Nermin Abadan Unat, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi (KSAUM) tarafından düzenlenen "Türkiye'de Üniversitelerde Kadın Araştırmalarının Belleği ve Kurumsallaşması" adlı panele konuşmacı olarak katıldı.
1921 doğumlu Nermin Hoca. Yani 94 yaşında. Hala ders vermeye ve panellerde konuşmaya devam ediyor. Ankara'daki toplantıda da çok önemli şeyler söyledi. Dedi ki:
"Türkiye'de yangın var. Kadınlar öldürülüyor. Onun için benim bundan sonra karar sahibi olan öğretim üyelerine önerim, fakültelerinde bol bol sosyal antropoloji çalışan elemanlar alsınlar; bu erkek milletinin neden bu cinayetleri işledikleri araştırılmalı. Bu insanlar gitsin ve bu erkek milletinin hangi bahanelerle bu kadınları ezdiklerini bize aktarsınlar. Aktardıkça belki erkekler bir yerde utanacaklar ve önlerine bakacaklardır."

ÖZGÜRLÜK TEKTİR
Sözlerinin hepsi ders niteliğindeydi Nermin Abadan Unat'ın. Şöyle devam etti: "Büyük meselemiz, ulus ötesi bir iletişim dünyasının içinde yaşıyor olmamızdır. Modernite üzerimize yağıyor, erkeklerimiz bunu kabul etmiyor ve hala eski, ataerkil değerlerle bizleri ezmeye devam etmek istiyorlar. Buna imkan yoktur. Bunu en iyi anlayanlardan biri de bizim Cumhuriyet'imizi kuran Mustafa Kemal ve arkadaşlarıdır. Bunu lütfen unutmayın ve bana farklı özgürlükler olduğunu söylemeyin. Özgürlük tektir."
Başka neler dedi? Eşitliğin ne demek olduğundan söz etti. Birleşmiş Milletler'in çalışmalarından ve İnsan Hakları Beyannamesi'nden bahsetti. Dedi ki:
"Eşitlik ilkesi neden çok mühim? Çünkü hakların eşitlik prensibi ve bireycilik önemseniyor. Her bireyin, ister kadın olsun ister erkek ister nötr bir toplumsal cinsiyete sahip olsun, hak sahibi olduğu ilkesi benimseniyor. Yani, özgürlük gibi eşitlik de evrensel bir değer taşır. Bunun üzerinde tartışma olmaz. Dolayısıyla bu bildirgenin ağırlığı her zaman ortada olacaktır. Nitekim, bu eşitlik bizzat Amerika'yı altüst etti, çünkü yine o tarihlerde "Equal but Seperate" -Eşit fakat Ayrı- ilkesi yürürlükteyken, Anayasa Mahkemesi bunu kaldırdı ve Afrika kökenli bir insan Cuhurbaşkanı makamına oturabildi. Demek ki, her ülkenin kendi içinde bu eşitlik prensibiyle başa çıkması gerekmektedir."

OLYMPE DE GOUGES
Eşitlik ve kadın hareketinin neden Amerika'da başladığını şöyle açıkladı Nermin Hoca:
"Çünkü eşitlik istemek için eşitsiz bir konumda olmak lazım. Ezilmek lazım. Bastırılmak lazım ki isyan edesiniz. Amerika'da eşitsiz konumda olan kişilerin sayısı geçmişte çok fazlaydı. Kölelik vardı, her türlü aşağılama ve tahkir vardı. Bugün de ideal durumda değil; fakat bir fark var: Dinamik bir toplumdur ve tepki gösterir. Peki Neden Wisconsin'de başladı? Wisconsin, İskandinav kökenlilerin yerleştiği bir eyalettir ve İskandinav ülkeleri, hepinizin bildiği üzere, bugün de dün de kadın erkek eşitliğini ideale yaklaştıran bir ülkeler topluluğudur."
Avrupa'daki kadın hareketinden bahsederken de, Olympe de Gouges örneğini verdi. "Fransız İhtilali patladıktan sonra, Fransızların İnsan Hakları Beyannamesi var ve özgürlük, eşitlik, kardeşlikten söz ediliyor. Ancak Erkek ve Yurttaş Hakları Bildirgesi olarak ortaya çıkarılan bildirge, erkeklere yöneliktir. Gouges, bir asilzade kadındır ve diyor ki, Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi kadınları da kapsamalıdır. Bunu söylediği için giyotine götürülmüştür."
Nermin Abadan Unat'ın konuşmasını internetten bulabilirsiniz. Konuyla ilgilenenlerin okumasını tavsiye ederim.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA