• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Tarım ve hayvancılığı geliştirecek öneriler SEZER ALTAN

Tarım ve hayvancılığı geliştirecek öneriler

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.09.2018, 00:00

Bugün köşemde son açıklanan yeni ekonomik programın tarım ve hayvancılık maddelerini ve bu konudaki önerilerimizi yazdım. Hayvancılığın desteklenmesi konusunda meslektaşım Tansel Evcil'in önerilerinden faydalandım.
Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan yeni ekonomi program büyük ilgi gördü. Ekonominin 3 yıllık yol haritası olarak da adlandırabileceğimiz bu program; dengenin ve disiplinin dikkate alındığı ve büyümenin sürdürülebilir hale getirilmesinin hedeflendiği detaylar içeriyor.
Özellikle büyüme, enflasyon ve diğer hedefler açısından daha önceki programlardan farklı olarak gerçekçi veriler öngörülüyor. Tarım ve hayvancılık konusuna da, bu konunun uzmanları tarafından yeni ekonomi programında daha çok yer verilmesi gerektiği konusunda görüş belirtiyor.

EKONOMİNİN CAN DAMARI

Gelişen bir ekonominin en önemli bileşenlerinden biri tarım sektörüdür. Bir ülkenin GSMH'sı içinde tarım sektörünün payına bakarak ülkenin gelişmişlik düzeyi hakkında fikir yürütmek mümkündür. Stratejik önemi nedeniyle tarım, her ülkede kendi ekonomik yapısına özgü bir tarım politikası ile desteklenen bir sektör... Tarım sektöründe uygulanmakta olan politikalarda temel amaç, örgütlü, rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir tarım sektörünün oluşturulmasıdır.
Mesela benim uzmanlık alanım olan tütün ve sigara konusunda, zamanında yerli üretici desteklenmekteydi. Sigara piyasasının yüzde 70'ine yerli üretim ve devlet şirketi Tekel sahipti. Bu büyük pazar yabancı sigara devlerinin iştahını kabarttı. Tekel'in özelleştirme süreciyle birlikte devlet 20 milyar dolarlık tütün ve sigara piyasasından tamamen çekildi. Şu anda tütün ekicisi ve sigara piyasası tamamen yabancı şirketlerin ellerinde.
Mevcut şartlarda tarımdaki daralmanın sürmesi, gıda enflasyonunda yükseliş, cari açık tarafındaki artış ve istihdam tarafındaki kayıp bizi bekleyen riskler arasında yer alıyor.
Hayvancılık, toplum sağlığı ve beslenmesi açısından çok önemlidir ve asla serbest piyasa şartlarında sürdürülebilir kılınamaz.

İŞ PLANI EKİM AYINDA

Tarım Hayvancılık ve Orman Bakanlığı'na genç ve dinamik bir isim olan İzmirli Dr. Bekir Pakdemirli'nin atanması yeni umutların yeşermesine neden oldu. Sayın Bakan'dan sorunların çözümü için tüm kesimlerin beklentisi büyük.
Tarımda geliştirilecek çok alan olduğunu belirten Dr. Pakdemirli, "5 yıllık bir iş planını yazıyoruz şu anda. İnşallah Ekim ayı içinde bunu kamuoyuyla paylaşıyor olacağız. Amacımız üreticiyi güldürmek ve aynı zamanda tüketiciyi ezdirmemek. Bakanlık olarak iki ana görevimiz var. Bir, üreticiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz. İki, tüketiciyi koruyacağız" diye konuştu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

Hayvancılığın gelişmesi ve vatandaşın sağlıklı et tüketmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

- Devlet, üretim çiftlikleri kurarak buralarda veteriner hekim gözetiminde bilimsel metotlarla yavru üretmeli ve bunları küçük aile işletmelerine bedava dağıtmalı.

- Bu küçük aile işletmelerine yem, aşı ve ilaç desteği verilmeli, güvenli ve yeterli otlaklar sağlanmalı, hayvanlar ücretsiz sigortalanmalıdır.

- Gözetim altında yeterli kiloya ulaşan hayvanlar devlete ait kombinalarda hijyenik olarak kesilip aracısız olarak halka sağlıklı ve ekonomik et satılmalıdır.

- Küçük işletmeleri korumak ve sürdürülebilir kılmak için, hem hayvancılığı geliştirmek hem de kırsalda istihdam sağlamak gerekmektedir.

- Yerli üretim, devlet tarafından belli sübvansiyonlarla ithale karşı desteklenmelidir.

Son söz: Türk tarımı ve hayvancılığını ayağa kaldıracak önlemler hemen hayata geçirilmeli. Yerli ve milli Tarım ve Hayvancılık politikası oluşturulmalıdır. Daha yapısal ve uzun vadeli programla da Türk tarımı ve hayvancılığı desteklenmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA