• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çalışan kazanır TOLGA TEKİN

Çalışan kazanır

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.07.2019, 00:00

Gökyüzü ve yeryüzü kısacası tüm kainat, hareket halindedir. Atomlar ve hatta atomu oluşturan proton, nötron ve elektronlar da aynı şekilde sürekli hareket ederler. Her şey programlandığı gibi görevini yerine getiriyor.
Kainatın en şerefli varlığı konumundaki insan da bu bütünün bir parçası halinde hareket ediyor. Ancak insanı diğer varlıklardan ayıran çok önemli bir özelliği vardır o da akıldır. İnsanlar, Yüce Yaratıcı tarafından bahşedilen bu aklı sayesinde beslenme, barınma, giyinme, savunma gibi ihtiyaçlarını karşılar. Hatta dünya, bugün geldiği olumlu veya olumsuz noktada insan aklının bir eseridir. Hiçbir iş yapmadan ve çalışmadan ömrü boyunca atıl ve tembel bir halde yaşayıp aklını kullanmayan insan, hem Allah'ın ilahi sıfatlarına hem de canlı veya cansız tüm varlıkların düzenine aykırı hareket etmiş olur. Hele bir de hiç çalışmadan ve hak etmeden başkalarının sırtından geçinenler var ya işte onların vay haline...

PEYGAMBER MESLEKLERİ

Çalışmanın önemi konusunda bizlere en güzel örnek peygamberlerdir. Allah (c.c.) tarafından tebliğ ile görevlendirilen peygamberler bile "Benim görevim insanlara dini tebliğ etmek" diyerek çalışmamazlık yapmamışlardır. Hem tebliğ görevlerini ve hem kulluk görevlerini yerine getirmişler, hem de geçimlerini sağlamak için hepsi de birer meslek sahibi olmuşlardır. Allah'ın elçisi peygamberler, geçimlerini sağlamak için sadece çalışmakla kalmayıp güzel ahlaklarıyla olduğu gibi sahip oldukları mesleklerin de piri olarak insanlığa ve yaşadıkları topluma örnek ve öncü olmuşlardı. Peygamberlerin hangi meslekle uğraştıkları gerek Kuran-ı Kerim'de gerekse hadisi şeriflerle bizlere bildirilmiştir. Bunlardan bazılarını örnek verecek olursak; Hz. Adem (a.s) hem çiftçilik hem de dokumacılık yapmıştır. Hz. İdris (a.s.) terzilik, Hz. Nuh (a.s.) ile Hz. Zekeriya (a.s.) ise marangozluk yapmıştır. Hz. İbrahim (a.s.) hububat tohumu satarak geçimini sağlamış aynı zamanda ziraat ve marangozluk yapmıştı. Hz. Zulkif (a.s.) ekmekçilik, Hz. Hud ve Hz. Salih (a.s) ticaret, Hz. Eyyüp (a.s) çiftçilik, Hz.Yunus (a.s.) balık avcılığı, Hz. Davud (a.s) sultan olduğu halde demircilik (Sebe Suresi, 34/10-11), Hz. İlyas (a.s.) dokumacılık, Hz. Musa (a.s.), Hz. İshak (a.s.) ve Hz. Şuayb (a.s) ise çobanlık yaparak geçimini sağlıyordu.

"ONLARIN YOLUNDAN YÜRÜ"

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) ise çobanlık ve ticaret yapmıştı. Gördüğünüz gibi Allah'ın insanlığa öncü olarak tebliğ ve temsil görevi için gönderdiği nebilerin bile en belirgin özellikleri kendilerine meslek edinip çalışmaları olmuştur. O mübarek insanlar, geçimlerini helal yoldan kazanmak uğruna çalışıp alın teri dökerken bize oturmak yakışır mı?
O halde "İşte, o peygamberler, Allah'ın hidâyet ettiği kimselerdir.
Sen de onların yolundan yürü!" (En'am Sûresi, 6/90) ayetine ve çalışıp geçimini sağlamak konusunda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) "İçinizden kim bana insanlara yük olmayacağına, onlardan bir şey istemeyeceğine dair söz verirse, ben de ona cennette olacağına garanti veririm." (Tirmizî, "Zühd", 61) hadisi şerifine kulak verelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA