• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Hayvanlara eziyet insanlık suçudur TOLGA TEKİN

Hayvanlara eziyet insanlık suçudur

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.01.2022, 00:00

Son zamanlarda sokak hayvanlarına yönelik işkence, eziyet ve katliam haberleri yüreklerimizi burkuyor.
Hiç kimseye bir zararı olmayan, başı okşandığında, önüne bir yiyecek, bir tas su konulduğu zaman mutlu olan bu masum canlıların kime ne zararı var ki?
Günümüzde hayvanlara karşı yeteri kadar şefkatle yaklaştığımız söylenemez. Halbuki hayvanlara şefkat ve merhamet göstermek İslam'ın önemli düsturlarından biridir.
Doğadaki canlılara eziyet etmek insanlığa yakışmayan büyük bir suçtur. İslam dininin doğduğu asr-ı saadet dönemi ve sonraki dönemlerde bu konuda çok güzel örnekler vardı. Osmanlı padişahları, hayvan haklarına dair kanunnameler yazdırmış, hatta sahipsiz sokak hayvanlarının bakımı için vakıf bile kurmuşlardı. Dolmabahçe'de kuş, Üsküdar'da kedi hastaneleri, camilerdeki suluklar, kuş evleri, yardıma muhtaç leylekler için açılmış dünyanın ilk hayvan hastanesi olan Bursa'daki Düşkün Leylekler Evi, atalarımızın hayvanlara verdiği önem ve sevginin güzel örnekleridir. Bizler de bu adetleri devam ettirip büyük projeler hayata geçirmeliyiz. Çünkü yeryüzünde nasıl ki bizim yaşama hakkımız varsa, aynı şekilde hayvanların da yaşama hakkı olduğunu asla unutmamalıyız.

AYETLE UYARILIYORUZ
Hayvan sevgisiyle ilgili bir ayette Allah (c.c.) "Yeryüzünde yürüyen hayvanlar ve gökyüzünde iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi sizin gibi topluluklardır. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Hepsi toplanıp Rablerinin huzuruna getirileceklerdir" (Enam/38) buyurarak hayvanlara nasıl bakmamız gerektiğini öğretmiştir.
Hayvanlar, insanlar gibi bir topluluk olarak vasıflandırılırken, fil, örümcek, karınca ve arı gibi bazı surelere hayvan isimlerinin verilmesi dinimizin hayvanlara verdiği önemin göstergesidir. Hayvanlara muamelenin en mükemmel örneklerini gösteren Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) onlara gösterilen şefkat ve merhametin veya merhametsizliğin insan için ebedi mutluluk veya hüsran vasıtası olabileceğini dile getirerek "Bir kadın, ölünceye kadar hapsettiği bir kedi yüzünden azâba uğradı ve bu sebeple cehenneme girdi. Hayvanı hapsettiğinde ona bir şey yedirmemiş, içirmemiş, yerdeki haşereleri yemesine bile izin ve imkân vermemişti" buyurmuştur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA