• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Mübarek rahmet ayları başlıyor TOLGA TEKİN

Mübarek rahmet ayları başlıyor

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.01.2022, 00:00

Dinimizde Recep ayı ile başlayan, Şaban ile devam edip Ramazan'da sona erecek 3 ayların Müslümanlar için önemi çok büyüktür.
Allah'a hamd olsun ki bu rahmet ve bereket dolu aylara ulaşmak nasip oldu.
Önümüzdeki hafta, Salı gününü Çarşamba gününe bağlayan gece, üç aylara gireceğiz. Perşembe gününü mübarek Cuma gününe bağlayan geceyi ise Regaip Kandili olarak inşallah idrak edeceğiz.
27 Şubat Pazar günü Miraç Kandili idrak edilecek. Mübarek ayların ikincisi olan Şaban ayı ise 4 Mart'ta başlarken 17 Mart günü Berat Kandili kutlanacak.
11 ayın sultanı Ramazan ise 2 Nisan Cumartesi günü başlayacak. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin idrak edileceği Ramazan ayının ardından 1 Mayıs Pazartesi günü Ramazan Bayramı kutlanmaya başlanacak. Hadislerde Recep, Şaban ve Ramazan aylarını ibadetle, hayırla, dua ve günahlara tövbe etmekle geçirmenin önemi vurgulanıyor.
Yılda bir kez gelen bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidinin daha fazla hissedildiği aylardır.

KAT KAT SEVAP KAZANIN
Diğer zamanlarda ibadet ve hayırlara 10 sevap veriliyorsa, bu aylarda samimiyete göre kat kat fazla sevap verilir.
Bugünlerde kazaya kalan namaz ve oruçlar tutulmalı, Kur'an okunmalı, küslüklere son verilmelidir. Yoksul, kimsesiz, hasta ve yaşlıları sadakalarla sevindirmeliyiz.
3 aylar girince Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), "Ey Allah'ım;
Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan'a kavuştur" diye dua ederdi.
Bu duanın okunuşu "Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa'bân, ve bellignâ Ramazân" şeklindedir.

GANİMET GİBİ AYLAR
Bizlere rahmet kapılarının açıldığının müjdelendiği böyle mübarek gün ve gecelerin kıymetini iyi bilip bol bol dua etmek, günahlara tövbe etmek ve hayırlara vesile olmak gerekir. 3 aylar, Rahmân olan Allah'ın rahmetinin sağanak sağanak yağdığı aylardır. Bereket ve feyzinden istifade etmesini bilenler, bu aylardan büyük kazançlar elde ederler.
Müslümanların uyanık davranıp bu ayları ganimet bilmesi, bir anını bile gaflet içerisinde geçirmemesi gerekir.

BU NAMAZI MUTLAKA KILIN
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), Selman-ı Farisi'ye (r.a.), üç aylarda nasıl ibadet yapılacağını anlatmıştır.
Yapılan tarife göre Receb'in; 1'i ile 10'u arasında, 11'i ile 20'si arasında ve 21'i ile 30'u arasında olmak üzere sadece birer defa kılınacak ikişer rekatta bir selam verilmek üzere 10'ar rekat Hâcet namazı kılınır. Bunların her üçünün de kılınış şekli aynıdır. Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Bu namaz, mü'min ile münâfığı ayırır. Bu 30 rek'at namazı kılanlar, hidâyete ererler. Bu namazı kılanın kalbi ölmez. Sıralama yazıldığı gibi her rekatte 1 Fâtiha, 3 İhlas, 3 Kafirun süresi okuyup, 2 rekatte bir selam verilir.
Böylece 10 rekat tamamlanır. Kafirun Suresi'ni bilmeyenler yerine 3 İhlas okuyabilir yani 6 İhlas okunur. Kılınan namazdan sonra eller kaldırılıp "La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh, lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit, biyedihil hayr ve hüve ala külli şey'in kadir, Allahümme la mania lima e'tayte ve la mu'tıye lima mene'te ve la yenfeu zel ceddi minkel ced" duası okuduktan sonra istek ve dilekleri ileten özel dua yapılıp iki el yüze sürülür. Rabbim yaptığımız ibadetlerimizi kabul etsin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA