• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kimi köprü bulamaz geçmeye, kimi su bulamaz içmeye YUNUS KARAKAYA

Kimi köprü bulamaz geçmeye, kimi su bulamaz içmeye

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.01.2016, 00:00
İzmir Ticaret Odası "İZMİR İŞ HAYATI STRATEJİK PLANI 2015-2023" kitabı hazırlamış. Kitabın tanıtımı sebebiyle düzenlenen toplantıda İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın konuşmalarını dikkatlice dinledim. Demirtaş'ın bir taraftan kitabı tanıtırken, diğer taraftandan da İzmir kamuoyuna sunduğu yeni stratejik planın yine çeşitli sebeplerden engellenip engellenmeyeceğinin endişesini taşıdığını gördüm. Çünkü sayın Demirtaş, 1992 yılından bugüne kadar İzmir'in geleceğine yön veren stratejik plan hazırladıklarını, bazılarını uygulayabildiklerini, bazılarını ise uygulayamadıklarını dile getirdi. Belki basın toplantısında açık olarak dile getirmedi ama İzmirliler hayata geçirilemeyen stratejik planlarının önündeki en büyük engellerin belediyeler olduğunun farkında.

PLANDA NELER VAR?

Plan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin değerli öğretim üyeleri tarafından hazırlanmış. Bu çalışmada İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden 28 öğretim üyesi, İZTO'dan 2 müdür ve 3 uzman stratejik planın hazırlık ekibinde yer almış.

Plan 3 tema altında toplanmış;

"Büyüyen, gelişen, yenilenen kent"

"Yaşayan, heyecan katan, değişimde öncü kent"

"Zenginleşen, yeşeren, koruyan kent"

Planın ayrıntılarını incelemek isteyenlerin İTO'nun internet sitesini tıklamaları yeterli. Eğer bu plan hayata geçerse İzmir, Akdeniz'in incisi olabilir.

Mutlaka birileri çıkıp yine bu planı engellemek isteyecektir. Atalarımız "Kimi köprü bulamaz geçmeye, kimi su bulamaz içmeye" diye boşuna söylememiş.

Ama unutmayın hayat sıkıntılarla, çelişkilerle doludur. Buna bir de insanların nasipleri arasındaki tutarsızlıklar eklenince hayat daha da çekilmez olur. Kimileri bolca bulurken, kimileri hiç bulamaz. Bu da toplumu kargaşaya sürükler. Gerekli olan şey dengeyi sağlamaktır.

Bu öğrenciler alkışlanır

Size Karabağlar'da bulunan Ali Akatlar İlköğretim Okulu öğrencilerinden bahsetmek istiyorum. Ali Akatlar İlköğretim Okulu öğrencileri, Karabağlar Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başlattığı OBAP (Okullarda Başarıyı Arttırma Projesi) kapsamında Eylül ayından bu yana bir proje başlatmış. Projenin detaylarını Okul Müdürü Barış Çetin'den öğrenelim arzu ederseniz:

"İlk adım olarak; çocuklarımızı çevrelerindeki yaşlılarla bir araya getirdik. Tek taraflı yaşlılara yardım gibi değil çift taraflı olarak etkileşim sağladık. Çocuklarımız yaşlılara yardım ettiler, alışverişlerini yaptılar, ellerinden geldiğince temizliklerine yardım ettiler. Yaşlılarımız da onlara masal ve tarihimizi anlattı, soba üstünde kestane pişirdiler. Bu etkileşim sonrası ikinci adıma geçtik.

İkinci adımda, geçmişim geleceğimle el ele verip engellilere yardım edeceklerdi. Gruplar halinde engellilerimizi bulduk. Yaşlılar, çocuklar ve engelliler birlikte kitap ayracı yaptılar. Ayracın içine kır çiçeği tohumu koydular. Engellilere ufak da olsa bir gelir sağladık. Gene birlikte kalem kutu ve çanta ördüler. Kermesle kısa sürede hepsini sattık. Bir kazanç daha sağladık.

Üçüncü adımda Karabağlar Halk Eğitim Merkezi'nde bir organizasyon düzenleyeceğiz. Türkiye'de 'Wowat Wilson Sendromu' teşhisi konulan Tunç bebekle birlikte 3 kişi bulunmaktadır. Bu yavrumuzun hayatı boyunca hiç arkadaşı olmamış. Biz bu yavrumuz için okulumuzda 8 Ocak'ta bir organizasyon yaptık. Ona doğum günü yaptık. İlçe Milli Eğitim Şube müdürlerimiz Zümrüt Gürpınar ve Besim Çağlı da geldiler. Ünlü Rock sanatçısı okulumuz mezunu Umut Kaya da destek için yanımızdaydı. Ayrıca o gün Suriyeli, hiç Türkçe bilmeyen 10 yaşında bir yürüme engelli yavrumuza tekerlekli sandalye hediye ettik."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA