• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Güçlü esnaf güçlü ekonomi ZEKERİYA MUTLU

Güçlü esnaf güçlü ekonomi

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.05.2019, 00:00

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, hükümetin küçük esnaf sanatkarlara destek sağlamak için 'Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonomi' vizyonuyla çalışmalara başladığını açıklamıştır. Pekcan, bu doğrultuda, esnaf sanatkara vergi, sosyal güvenlik, mesleki eğitim, kredi, finansman ve yenilikçi alanlarda yeni destekler sunulurken, markalaşma projesinin de yaşama geçirileceğini ifade etmiştir. Bakan Pekcan kaybolmaya yüz tutmuş bazı mesleklerin yaşatılmasına yönelik tedbirlerin alındığına da dikkat çekerek, esnaf işletmelerince satışa sunulan malların etkin şekilde piyasadan temini amacıyla tedarik ve dağıtım kooperatiflerinin teşvik edileceğini de bildirmiştir.

EKONOMİNİN DİNAMOSU

Hükümetin kesimimize yönelik yakın ilgisi ve yapıcı tutumu kuşkusuz esnaf sanatkarlarımızı ve teşkilat yöneticilerimizi memnun etmektedir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bugüne kadar, sağlıklı bir ekonomik yapı ve kalkınma için, ekonominin dinamosu görevini gören esnaf sanatkarlara pozitif ayırımcılık yapılmasının gerekliliğini her platformda ifade etmiştir.
Gerçekten de, yeni teşvik ve desteklerle küçük işletmelerin güçlendirilmesi, orta ve uzun vadede ekonominin ve sosyal yaşamın rahatlamasına vesile olacaktır. Halkın içinde yaşayan ve toplumun çoğunluğunu oluşturan esnaf sanatkarların sorunlarının çözümü, kesimi geliştirecek tedbirlerin alınması, zincirin devamında toplumsal refahı ve huzuru da beraberinde getirecektir.
Bu düşüncelere sahip olan teşkilat yöneticilerimiz de, esnaf kesimi lehine yapılacak her çalışmaya gereken katkıyı yapmaya ve elini taşın altına sokmaya hazırdırlar.

KONU BAŞLIKLARI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın çizdiği esnaf vizyonunu satır başları ile ele alırsak;

- Esnaf kesimine yeni finansman modelleri ile işlerini geliştirme imkanı tanınacak, Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi yeniden yapılandırılacaktır.
- Perakende işletmelerin faaliyete geçişinde kriterler esnaf lehine yeniden düzenlenecektir.
- Doğrudan esnafa yönelik pazarlama ve markalaşma projesi yaşama geçirilecektir.
- Girişimci-risk sermayesi gibi yenilikçi finansman modellerine yönelik teşvik paketi hazırlanacaktır.
- Esnafın ürettiği malların etkin şekilde piyasadan teminini sağlamak için tedarik ve dağıtım kooperatifleri teşvik edilecek, hammadde ihtiyacını karşılamak için yüzde yüz faiz indirimli kredi kullandırılacaktır.
- Pazarcı esnafı eğitim programları tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacaktır.
- İşletmelerin e-ticaretten yararlanmaları için destek programı oluşturulacaktır.
- İmar düzenlemeleriyle özellikle kent merkezlerinde işyeri çeşitliliği artırılacaktır.
- Basit usulde ticari kazanç sağlayan esnafın vergi matrahında indirim ile genç girişimcilere vergi istisnası sürecektir.
Sosyal güvenlik prim ödemelerinde kolaylık sağlanacaktır.

İESOB İZLEYECEK

Değerli Bakanımızın açıklamaları, son derece yerinde tespitleri içermektedir.
Önemli olan, açıklanan bu desteklerin kısa sürede hayata geçirilmesi ve istikrarla sürdürülmesi olacaktır. İzmir Birliği uzmanları açıklanan programı inceleyerek desteklerin hayata geçirilme sürecini yakından takip edecektir.
Esnafın lehine yapılacak her girişimin toplumun menfaatine olacağı inancını taşıyan İzmir Birliği, açıklanan programın başarısı için üzerine düşen ödevleri yerine getirmeye de hazırdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA