• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Covid 19 pandemi sürecinde AIDS ile mücadele! ZEKİ HOZER

Covid 19 pandemi sürecinde AIDS ile mücadele!

zeki.hozer@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.12.2021, 00:00
İnsanlık tüm enerjisini SARS-CoV-2 salgını ile mücadeleye ayırınca diğer hastalıklarla savaş maalesef yara aldı.
Bu hastalıklardan birisi de AIDS.
Tüm Dünya, 1 Aralık tarihini AIDS ile farkındalığı artırmak için özel bir gün olarak tespit etti. AIDS açılımı Acquired Immune Deficiency Syndrome şeklinde.
Yani kazanılmış bağışıklık yetersizliği sendromu olarak dilimize çevirebiliriz.
AIDS etkeni de bir virüs: HIV, Human Immunodeficiency Virus harflerinin kısaltılması. Anlamı insan bağışıklık yetmezliği virüsü şeklinde yazılabilir. Kan ve korunmasız cinsel temas yoluyla bulaşan ve vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ancak esas etkisini bağışıklık sistemi üzerinden gösteren bir virüs türü. Bu virüsün oluşturduğu AIDS hastalığında, bağışıklık sistemi enfeksiyonlara ve kanserlere karşı savunmasız hale gelir ve dolayısı ile hastanın yaşamı risk altındadır. Burada her HIV virüsü tespit edilen kişide AIDS hastalık tablosunun olmadığını belirtelim.
Son yıllarda HIV virüsüne karşı geliştirilen antiretroviral ilaçlar, hastalarda bağışıklık sistemi hasarını ortadan kaldırarak vücudun enfeksiyonlara karşı savaşımını dolayısı ile vücut direnci artırdığından HIV bulaşmış olsa bile bu ilaçlar sayesinde AIDS oluşmayabileceği gibi, yıllar sonrasına klinik tablonun ötelendiği bir gelişme söz konusu oldu.
Bunlara rağmen HIV, tüm dünyada yaygın olarak görülen bulaşıcı bir enfeksiyon pozisyonunu korumaktadır. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) halihazırda tüm dünyada HIV virüsü taşıyan kişi sayısını 37 milyon olarak açıkladı. Bunların içinde tedaviye ulaşabilenler ne yazık ki %60 seviyesinde. En son 24 ülkeyi kapsayan bir çalışmada ağır klinik tablo içerisinde olup hastanede takip edilen vaka sayıları 15.500 olarak belirlenmiş. CoVid 19 pandemisinin, bu hastaların tedavisini aksattığından ve ölüm risklerini yükselttiğinden hiç kuşkumuz yok.
1 Aralık gibi farkındalık günleri sayesinde ve elbette tanı süreçlerinin yaygınlaşması parelelinde teşhis edilen kişi sayısında her sene artışlar izlenmekte. Ülkemiz için olumlu veri, AIDS'in yüksek risk teşkil etmediği ülkeler arasında olmamız.
Sağlık Bakanlığı istatistikleri 1 Ocak-31 Aralık 2020 tarihleri arasında 2076 vatandaşımıza HIV (+) tanısı konulduğunu gösteriyor. Bu vakaların %84.63'ü erkek, %15.36'sı kadın. 5 sene önce bu rakam 1917 idi. WHO, AIDS ile mücadele günü olarak 1 Aralık'ı tespit ettiğinde tarihler 1988 yılını gösteriyordu. Bu sene Dünya AIDS Günü'nde "eşitsizliklere son verin, AIDS'i bitirin. Salgınları bitirin" sloganı kullanılıyor. Salgını bitirin sözcükleri CoVid 19 pandemisi yaşandığı için konulmuş olmalı! Ama AIDS'in de bulaşıcı bir hastalık olduğu unutulmamalı.
Halen ülkemizde 18.557 olarak geçen kayıtlı hasta sayısı, yukarıda da bahsedildiği gibi yıllık bazda 2000'e yakın ilaveler söz konusu. Hastalık en çok 30-34 ve 25-29 yaş grubunda görülüyor.
HIV insandan insana bulaşmakta.
Hem kadın hem de erkekten bulaşabilir.
HIV enfeksiyonunun %85 bulaşma nedeni korunmasız cinsel ilişkidir.
Dünyada 1985 yılı itibariyle ülkemizde de 1987 yılından bu yana tüm kan ve kan ürünlerinde HIV açısından tarama rutin olarak yapılmaktadır. Ayıca kan bağışçıları da bu kapsamda test edilirler.
Okuyucularımız için aynı havayı soluma, aynı sosyal ortamda vakit geçirme veya aynı iş yerinde çalışma, öksürük, hapşırma, tükürük, gözyaşı, ter, idrar gibi vücut salgıları ile temas sonucu hastalığın bulaşmadığını burada belirtelim. Elbette, selamlaşma ritüeli olarak el sıkışma, sosyal öpüşme, el ele tutuşma, deriye dokunma, okşama tarzında sarılma ya da aynı tabaktan yemek yeme, aynı bardaktan değişik içecekler tüketme veya çatal, kaşık ve bardağı da ortak kullanmanın herhangi bir riski yok. Keza aynı tuvalet ve yüzme havuzunu kullanmak da bu kapsamda. Genelde sivrisinek ve benzeri böcek sokması merak ediliyor.
Bu yöntemle de hastalığın geçmediğini burada açıklayalım.
Hiçbir zaman SARS-CoV-2 pandemisi kadar yayılım göstermeyen AIDS, tüm dünyada önleme, tedavi, bakım ve destek başlıklarında ele alınarak son yıllarda yeni tedavilerin sağladığı imkanlar ile düzenli tedavi gerektiren bir hastalık olarak yaşama devamın mümkün olduğu bir evreye ulaşmıştır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA