• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Değişimleri İzlemek Yerine Öncü Olmak

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.07.2014, 00:00

Çalışmak için başvurduğunuz bir kuruluşun organizasyon şeması size karmaşık geliyorsa ve yönetim sistemini anlamakta zorluk çekiyorsanız o kuruluşta başarılı olmak pek kolay değildir. Anlaşılmayan noktaların öncelikle aydınlığa kavuşturulması büyük bir önem taşımaktadır. Neyi ve ne için istediğini açık ve net biçimde ortaya koyamayan yöneticiler ekip çalışmalarında başarılı olamamaktadır. Katılımcı yönetim anlayışının, karşılıklı güven ortamının ve sağlıklı bilgi akışının sürdürülmesiyle iş hayatında başarıya ulaşılmaktadır.

Farklı Açılardan Bakmak

Katılımcı yönetim anlayışı işbirliği ve dayanışma ruhunun gelişmesine katkıda bulunmaktadır. İş yerlerinde iletişimin gelişmiş teknolojik sistemlerle çok yönlü ve eş zamanlı yapılabilmesi, koordinasyon fonksiyonunun ve hiyerarşik kademelerin azaltılmasına imkan sağlamaktadır. Böylece giderek çok sayıda yöneticiye gerek duyulmamakta ve orta kademe yöneticilerin sayısı zamanla azaltılabilmektedir. Yönetimde hiyerarşik kademelerin fazla olmasının hiç kimseye bir yararı bulunmamaktadır.

Hiyerarşik kademelerin fazla olması bilgi akışını, hızlı karar vermeyi, esnekliği ve yalın yönetimi engellemektedir. Sadece geçmişe ait bilgi ve tecrübe birikimi geleceğin yönetimi için yeterli olamamaktadır. Artık alışılagelen uygulamaların ötesine geçmek, rekabet üstünlüğü sağlamak için iş hayatına farklı açılardan bakmak zorunlu olmaktadır. Günümüzde iş yerlerinde değişime açık, esnek ve sürekli gelişmeye uyumlu yönetim biçiminin benimsenmesi büyük bir önem taşımaktadır.

Kaizen Japonca sürekli iyileştirme anlamına gelmektedir. Kaizen'de öncelik iş süreçlerinin iyileştirilmesine yöneliktir. İnsan kaynaklarının başarılı olması için kalite yönetimi eğitimi ve iş süreçlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Kaizen felsefesi ve uygulamaları bütün dünyada kalite değerlendirme kriteri olarak kullanılmaktadır. Kaizen, ürünlerin geliştirilmesinden iş süreçlerinde sürekli gelişmeye kadar her aşamada yaygın bir kullanım alanı bulmaktadır. Rekabet üstünlüğü sağlamak için iş yerlerinin çok yönlü, bilgiye dayalı, esnek, insan faktörüne öncelik veren ve değişimleri izlemek yerine öncü olmaya çaba harcayan küresel kuruluşlar haline gelmeleri gerekmektedir. İnsan kaynakları da bu yol haritasında etkili bir rol oynayacak uzmanlık düzeyine ulaşmalıdır. Bu nedenle iş yerlerinde insanın yeteneklerini, bilgisini, yaratıcılığını ve beşeri ilişkilerini geliştirme esasına dayanan bir yönetim anlayışına ihtiyaç duyulmaktadır.

Ekip Çalışmalarına Ödül

Geleceğin iş yerleri rekabet edebilmek için giderek daha küçük ölçekli, daha hızlı hareket edebilen, bilgi ve deneyimlere dayalı esnek kuruluşlar olmak zorundadır. Yeni teknolojilere duyarlı olmak ve projeler kapsamında ekip çalışmalarına öncelik vermek artık başarının ön koşulu durumundadır. Ekip çalışmalarının performans değerlendirme ve ödüllendirme süreçleri kapsamında ele alınması başarılı ekip çalışmalarının sayısını daha da artıracaktır.   

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA