• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Sözlü İletişim Yeteneği ve Güzel Konuşma

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.10.2014, 00:00

Bir kimsenin iş ilişkilerinde ve sosyal hayatta başarılı olabilmesi için sözlü iletişim yeteneğini geliştirmesi gerekmektedir. Başarılı bir yönetici, işveren, öğretim görevlisi, politikacı olabilmek için de iyi bir konuşmacı olmak ve insanların gönüllerine ulaşabilmek büyük bir önem taşımaktadır. Bir başka deyişle başarılı bir eleman olabilmenin en önde gelen koşullarından bir tanesi insanlarla etkili bir iletişim kurabilme yeteneğidir.

İletişimde Kavram Kargaşası

Günümüzde teknoloji çok hızlı gelişmektedir. Küresel rekabet bireyleri ve kuruluşları zorlamaktadır. Yönetim kavramı ve çalışanların yönetime bakış açıları giderek değişmektedir. Çoğu zaman iletişimde kavram kargaşası yaşanmaktadır. Bu nedenle günümüzde sözlü iletişim ve topluluk karşısında konuşma yeteneğinin geliştirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Bir konuşmacıyı dinlerken kendinizi veremiyorsanız ya da sıkılıyorsanız bilin ki o konuşmacı başarılı bir konuşmacı değildir.

Başarılı bir konuşmacı izleyenlerin ilgisini çekmekte, onlarla göz teması kurmakta ve iletişim içinde olmaktadır. Ayrıca konuşmacı izleyicilerden aldığı geri bildirimlere göre konuşmasını yönlendirmektedir. Sunuş planı ve sunuşun içeriği de böylece esnek bir yapı kazanmaktadır. Ana dilimizde 100 bine yakın sözcük bulunmaktadır. Günde ortalama 2 bin sözcük kullandığımızı var sayarsak dilimizdeki sözcüklerin ancak yüzde 2'sini kullandığımız ortaya çıkmaktadır. Bu örneği kullanacağımız sözcükleri daha iyi seçmemiz gerektiğini vurgulamak için veriyorum.

Yazı yazarken de yazım kılavuzuna bakma alışkanlığı edinmeliyiz. Böylece dilimizdeki sözcükleri doğru öğreniriz, kendimizi daha kolay ifade edebiliriz ve daha başarılı iletişim kurabiliriz. Dilimizde kullandığımız sözcüklerin çoğu yabancı kökenlidir. Zaman zaman anlamını iyi bilmediğimiz sözcükleri de kullanmaktayız. Yabancı kökenli sözcüklerin yerine Türkçe karşılıkları varsa onları kullanmakta yarar vardır. Konuşmanın kolay anlaşılabilmesi ve akıcı olması için kullanacağımız sözcüklerin iyi seçilmesi gerekmektedir. Topluluk karşısında konuşma eğitimi konuşulacak konuyla ilgili bilgi toplama, bilginin derlenmesi, kompozisyon, dil ve sunuş teknikleri, diksiyon, beden dili, göz teması kurma ve iletişimin geliştirilmesi aşamalarını kapsamaktadır. Çok sayıda sözcük birikimine sahip olan kimseler sözlü ve yazılı iletişimde daha başarılı olmaktadır. Topluluk karşısında konuşma eğitimi insanlara doğal davranma ve kendilerini sade bir biçimde ifade etme becerisini kazandırmaktadır.

Eğitim ve Kültür Düzeyi

Sözlü iletişimde izleyicilerin eğitim ve kültür düzeyi göz önünde bulundurularak konunun kapsamının ve anlatım dilinin belirlenmesi gerekmektedir. Uzun ve dolambaçlı cümlelerden kaçınmadır. Kısa cümleler dilbilgisi yanlışlıklarına düşme riskini de azaltmaktadır. Akıcı bir sunum için düşüncelerin sade ve duru bir dille anlatılması gerekmektedir. Günlük hayatta karşılaşılan çoğu sürtüşmeler ve anlaşmazlıklar temelde yetersiz iletişimden kaynaklanmaktadır. İnsanlar düşüncelerini çevresindekilerle paylaşmak ve onları ikna etmek için sözlü iletişim yeteneğini en etkili bir şekilde kullanmak zorundadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA