• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
BESİM KAZADO

Ona Amerika'da 'Türk Mc Donalds'ı' diyorlar

besim.kazado@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.02.2011, 00:00
ABD'nin birçok yerinde 'Eat And Go' adıyla kafe işleten, İzmir'de de kafe açmayı planlayan Hasan Surözü, Türk yemek kültürünü dünyaya tanıtıyor. Surözü, "Bu özelliğim sayesinde bana ABD'de 'Türk Mc Donalds'ı diyorlar. Bu da beni mutlu ediyor" diyor.

İyi pazarlar, bu hafta sizlere taaa New York'tan başlayıp Türkiye'ye kafe zincirini getiren bir ilki başarmış, değerli bir delikanlımızla yaptığımız söyleşiyi aktarmak istiyorum. Hasan Surözü ile New York'ta hava meydanında tanıştık Hayri Yazıcı'nın vasıtasıyla. Size New York gezimde yazmıştım, Türkiye'ye dönenler 'Eat And Go'yu görmüş, çoğu da mutlak bir şeyler yemiştir Türk Hava Yolları'nın İstanbul uçağının yolcu alış kapısının önündeki bu güzel kafeyi. Oya Başar'dan Keiffer Sutherland'a kadar onlarca şöhretle bizzat rastlaştığım bu güzel mekanda bizim ve dünya siyasilerden Türk ve yabancı yolcuların uğrak noktasını yaratmayı başarmış Hasan Surözü. Bununla da kalmamış, Manhattan'da nefis bir restoran açmış, Yeşilköy hava limanında yine aynı isimdeki kafesinin üzerine şimdi İzmir, Adnan Menderes Havalilanı'nda bir yenisini ekliyor zincirine. Geçen gün beni aradı, İzmir'de olduğunu söyledi. Hemen buluştuk. Çok faal olduğu için sabah buluşup Ankara'ya geçtik, orada çok iyi balık restoranlarıyla tanıştırdı beni, hani çalışabilelim, yenilerini açıp işletelim diye. Bu arada kendisinin hiçbir alakası yok bu mekanlarda, sadece dostluk. Kaldı mı böyle delikanlılar diye düşündüm ve bu ruh örneği arkadaşımı sizlerle tanıştırayım dedim.
- Hayrola İzmir?

- Buradaki havalimanında 'Eat and go' açmak için görüşmeler var. Ama olmasaydı bile, bilirsin İzmir favori kentlerimden biridir. Fırsat buldukça gelirim.
- New York'taki mekanı açmadan Türkiye'de ne yapıyordun?
- 12 yıl İstanbul Atatürk Havalimanı'nda şeker, çikolata vb. sattığım mağazam vardı. Halen de var. Amerika'ya gidip gelirken, New York havaalanında böyle bir konsept açmayı düşündüm. Çok büyük bir imkansızı başardım.

İZİN ALAN İLK TÜK
- Nasıl?

Havaalanında gümrüğü geçtikten sonra ticarethanesi olan tek Türk benim. FBI, CIA, TSA incelemeler sonucu ilk defa bir Türk işadamına bu izni verdi.
- Neden 'Eat And Go'?
- Uçağa binip giden yolcular için, ye ve git anlamı hoşuma gitti. Şimdi görüyorum misafirler de ezbere gelip 'Eat And Go'da buluşalım diyorlar. Bu da hoşuma gidiyor tabii.
- Memnunuz yani...
- Yemek kültürümüzü başka kültürlerle karıştırmak istedim. İyi de oldu. Gözleme, börek, döner, İzmir kumrusu, salata çeşitleri, sandviç, cheese cake... Bize Türk Mc Donald'sı diyorlar. 2009'da İzmir'den 2000 tepsi baklava getirtmiştim.
- Dönerinizin, gözlemenizin etini, peynirini nerden temin ediyorsunuz!
- Amerika'ya, Arjantin ve Brezilya başta olmak üzere birçok yerden et geliyor, kendi imalatları çabası. Bunlar hem çok iyi etler hem de çok ucuz. Kilosu 1.5 dolara geliyor. Yani, 3 lira bile değil.
- Börek, gözleme vs. nerede yapılıyor?
- Aynı standartı bulması için tek üretim yapılıyor. Kendi fabrikamız.
- İzmir'den sonra yeni projeler var mı?
- Los Angeles, Miami, Chicago.
- Manhattan'daki restoranın?
- Birleşmiş Milletler binası yanında Trump Tower'da 200 kişilik bir restoran. New York belediyesi backround check yaptı. Bunun üzerine izin aldım. Bu bana büyük bir gurur veriyor.
- Müşterilerin?
- Dünya çapında iş adamları, kadınları, siyasi kişiler, bizden başbakanımız dahil tüm siyasi kişiler, yazarlar, Arzum Onan, Ajda Pekkan... Resmen Midpoint olduk, New York'ta iken Ajda hanım gözlemeyi çok beğenince, İstanbul'da Bebek'te bir dükkan açmayı düşünmüştük. Gazetelere yazılan yanlış haberlerle iptal etmek zorunda kaldık bu projeyi.
- Nerelisin?
Adanalı'yım.

İZMİR, DOST KENT
- Hiç keşken var mı?

- Yok ama çok istediğim bir şey vardı, o da oluyor. Amerika'da ilk markalaşan Türk olma yolundayım. Frenchising veriyorum.
- İzmir senin için ne ifade ediyor?
- Dostlarım sayesinde gidip geldiğim, yatırım yapmak istediğim çok büyük enerjisi olan bir kent. EXPO'yu kaybettiğimize çok üzülmüştüm ancak 2020 için umutluyum. İzmir dünya literatüründe çok mühimdir bence. Şöyle Avusturya gibi kafe, dükkanlar dizisi sokaklarıyla bezenmiş bir yer olarak görüyorum.

ABD'deki dostunuz

Bu değerli arkadaşım, New York'a gelmek isteyen tüm İzmirlilerin kendisini aramasını, onların danışacağı bir hemşehrileri olduğunu söyledi. "Hele senin adını versinler, Amerika'da onların dostu olayım" dedi. Bu da beni çok mutlu etti. İşte Hasan Surözü'nün mail adresi ve telefonu Hasan Surozu @eatandgoistanbul.com
Tel: 0017187512826-24


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA