• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CANAN DÜZDOL

Zeytinyağlı lahana sarması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.11.2010, 00:00
1 adet orta boy lahana
1,5 su bardağı Orkide zeytinyağı
3,5 su bardağı pirinç
4 adet soğan
Yarım çorba kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuşüzümü
6 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı nane
Tuz, karabiber
3,5 su bardağı sıcak su

Kış mevsiminin en güzel yemeklerinden biri de lahana sarmasıdır. Bu yemeği yapanlar genellikle kıymalı harcı kullanırlar. Ancak ben size zeytinyağlı tarifini yazmayı tercih ettim. Kuşüzümü ve dolmalık fıstıkla zenginleştirilmiş iç malzemeye sahip olan bu enfes sarma içim lahananın yapraklarını ayırıp hafifçe haşlayalım. Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavuralım. Tencereye şeker ve fıstıkları ekleyip kavurmaya devam edelim. Yıkanmış pirinci ekleyip pirinçler çatlayana kadar kavuralım. Salça, ince kıyılmış maydanoz, kuşüzümü, nane, tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Üzerine sıcak su ilave edip pirinçler suyu çekene kadar pişirelim, 1 saat kadar dinlendirelim. Lahana yapraklarının suyunu sıkıp düz bir zemine yayalım. Yapraklara bir çorba kaşığı kadar iç koyup saralım. Tencerenin dibine kalın damarlı bir lahana yaprağı yayalım. Sarmaları tencereye dizip üzerine 3,5 su bardağı su gezdirelim. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Ocaktan alıp kapağını aralayalım ve kendi kendine soğumasını bekleyelim. Servis tabağına alıp limon dilimleri ile süsleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

Tarçınlı zencefilli kek

4 adet yumurta
1 su bardağı esmer toz şeker
3 su bardağı un
1,5 su bardağı çekilmiş ceviz
1 su bardağı süt
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
1 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz zencefil

İlk olarak karıştırma kabına yumurtayı kırıp, esmer toz şekeri dökün ve mikserle beş dakika boyunca karıştırıp köpürtün. Üzerine sıvı yağı, sütü, kakaoyu ekleyip, mikserle karıştırın. Ayrı bir kapta unu, cevizi, tarçını, toz zencefili, kabartma tozunu karıştırdıktan sonra köpürttüğünüz karışımın üzerine döküp, tekrar mikserle karıştırın. Orta boy kek kalıbına margarini sürüp, içine cevizi döküp her yerini kaplayın. Kek harcını üzerine döküp, ısıtılmış 170 dereceli fırında yaklaşık olarak 50 dakika pişirin. Piştikten sonra fırından alın ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ters çevirerek kalıbından çıkartın. Üzerine benmari usulüyle eritilmiş çikolata sosu dökün ve dilim dilim kesip, ılık olarak servis yapın. Dİlerseniğz sos dökmeden de servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA