1 adet karnabahar250 g karışık kırmızı ve sarı dolmalık biber
2 diş sarımsak
800 ml süt
Yarım demet maydanoz
1 demet taze soğan
2 yemek kaşığı Orkide sıvı yağ
20 g ciğer ezmesi
Yarım demet nane
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı köri
Tuz
Bir kış sebzesi olan karnabaharı değişik bir usulde pişirerek sofranıza koymanız için, hem lezzetli hem de de hoş bir görüntüye sahip olan körili karnabahar tarifi paylaşıyorum sizinle. Körili karnabahar için öncelikle orta boy bir karnahabarı çiçeklerine ayırıp tuzlu suda yaklaşık olarak 5 dakika haşlayalım. Ardından soğuk suya tutarak, süzülmeye bırakalım. Diğer yandan biberleri ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkartarak 1 santim kalınlığında dilimleyelim. Sarımsakları soyup maydanozla birlikte incecik kıyalım. Taze soğanın açık yeşil olan kısımlarını ince ince doğrayalım. Bir yemek kaşığı sıvı yağı kızdıralım. Karnabahar ve biberleri 8 dakika karıştırarak kavuralım ve kağıt havlu üzerine çıkaralım. Kalan yağımızı da ekleyip ısıtalım, sarımsağı ve köriyi katalım. Hafifçe çevirip ciğer ezmesi ve sütü de ilave edelim ve kaynamaya bırakalım. Kaynayan karışıma nane yapraklarını, limon suyunu ve karnabaharı ilave edip 15 dakika pişirelim. Pişmeye başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra biberleri ilave edelim. Tuz ve karabiberle tatlandıralım. Maydanoz ve taze soğanları serpip servis yapalım. Afiyet olsun.
Mandalina pelteli muhallebi
12 adet mandalina
2 çorba kaşığı buğday nişastası
6 çorba kaşığı toz şeker
Muhallebi için:
1 litre süt
5 çorba kaşığı toz şeker
1 çubuk vanilya
4 çorba kaşığı un
2 adet yumurta
Sütü, 5 çorba kaşığı toz şeker ile beraber ocağa oturtun. Kaynayınca ocağı söndürün ve içine vanilyayı da atın. Bu arada un ve yumurtaları mikserde iyice çırpın. Kaynamış sütten bir kepçe alıp yumurtalı karışıma katın ve malzemenin daha akışkan bir hale gelmesini sağlayın. Daha sonra tenceredeki sütün altını tekrar açıp, kısık ateşte pişirirken, yumurtalı karışımı da çok yavaş bir şekilde sütün içine akıtın. Sürekli karıştırarak muhallebi haline getirtin. İyice kıvamını bulunca ocağı kapatın. 30x30 santimlik bir borcamı hafifçe ıslatın. Muhallebiyi içine döküp yayın. Daha sonra buzdolabına koyup soğutarak dondurun. Bu arada mandalinaların suyunu sıkın. Nişasta ve toz şekerle karıştırıp pelte kıvamına gelene dek pişirin. Altını kapatıp, iyice donan muhallebinin üzerine dökün. Tekrar buzdolabına koyun. Donduktan sonra dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
