• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CANAN DÜZDOL

Ekşili kış dolması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.11.2010, 00:00
12 adet kurutulmuş dolmalık patlıcan
6 adet kurutulmuş dolmalık kırmızı biber
1 su bardağı pirinç
3 orta boy soğan
250 g kıyma
5 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı Kara Biber
1 tatlı kaşığı Yenibahar
1tatlı kaşığı Kırmızı biber
10 diş sarımsak
2.5 su bardağı su
6 yemek kaşığı limon suyu

Ekşili kış dolması için ilk olarak kuru patlıcanları bir gün önceden kaynar suya koyalım ve kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Daha sonra suyunu döküp üzerine soğuk su koyalım ve bir gece boyunca bu suda bekletelim. Ertesi gün, suyunu süzerek bir kaba alalım. Kuru kırmızı biberlerin üzerine kaynar su koyalım ve ağzını kapatarak yumuşayıncaya kadar bekletelim. Daha sonra suyunu döküp soğuk su koyarak, bir iki kez çalkalayalım. Suyunu süzerek biberleri de bir tarafa koyalım. İç harcı için pirinci yıkayıp süzelim. Soğan ve sarımsağı soyup yıkayalım, soğanı ince ince doğrayalım. Pirinç, soğan, kıyma, salça, biber salçası, tuz, baharat ve 1 su bardağı suyu iyice karıştıralım. Patlıcan ve biberleri ağız kısımlarında 1.5 parmak boşluk kalacak şekilde doldurup tencereye dizelim. Kalan suyu kaynatıp dolmalarından üzerlerinden yavaşça gezdirelim. Önce orta, daha sonra kısık ateşte pirinçler uzayıp yumuşayıncaya kadar pişirelim. Daha sonra sarımsakları ezelim, limon suyu ile karıştırıp dolmaların üzerine dökelim ve ocağı kapatıp sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Zerde

2/3 bardak pirinç
150 gram toz şeker
1 çorba kaşığı ararot
2 tutam safran
1/3 bardak kuru üzüm
1/3 bardak beyaz fıstık
1 adet temizlenmiş nar

Zerde için öncelikle ayıklanmış pirinci dört beş su yıkadıktan sonra bir tencereye koyun ve üstüne 6 bardak su ile toz şekeri katarak tencereyi ateşe oturtun. Pirinçler iyice şişerek yumuşak bir hal alıncaya kadar yaklaşık 20 dakika haşlayın. Pirinç yumuşayınca 15 dakika 1/3 bardak su içinde ıslatılmış sonra da kaşıkla iyice ezilerek rengi çıkarılmış safran suyu ile birlikte tencereye katarak iyice bir karıştırın. Sonra bu karışıma, 3 çorba kaşığı su içinde eritilmiş ararot katın ve tekrar hepsini iyice bir karıştırdıktan sonra zerde boza kıvamına gelinceye kadar bunu orta ısıdaki ateşte tekrar yarım saat daha pişirin. Zerde koyulaşınca, ateşten alarak hemen kaselere bölün ve soğumaya bırakın. Daha sonra üstlerine siyah kuru üzüm, beyaz fıstık ve nar koyarak süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA