• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CANAN DÜZDOL

Güveçte çipura

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.06.2012, 00:00
2 adet çipura
3 çorba kaşığı soğan suyu
2 adet defne yaprağı
2 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
2 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet havuç
2 çorba kaşığı krema
2 adet domates
4-5 dal maydanoz
Tuz, karabiber, pulbiber
Limon

Güveçte çipura için öncelikle balıkları temizleyip iyice yıkayalım. Orta kısımlarına bıçakla uzunlamasına çentik atalım. Soğuk su, Orkide sıvı yağ, tuz ve defne yaprağı ile bir kapta marine edelim. Havuç, domates ve soğanı küp şeklinde doğrayalım. Tereyağını bir tavada eritelim. Havuç ve sarmısakları pembeleşene kadar kavuralım. Soğanı ekleyip kavurmaya devam edelim. Soğanlar renk değiştirmeye başladığında domatesleri de ekleyelim. Karışım, suyunu çekmeye başladığında tuz, karabiber, pulbiber, kremayı ekleyip karıştıralım ve tavayı ocaktan alalım. İç malzemesini güveçlere paylaştıralım. Balıkları karışımdan çıkartıp sosun üzerine yerleştirelim. Kesik kısımlarına birer dilim limon yerleştirelim. Patatesleri dilimleyip balıkların yanlarına dizelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat pişirelim. Maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

Çilek soslu profiterol

Hamuru için:
2 bardak su
100 g margarin
4 yumurta
1.5 bardak un
İç kreması:
Yarım litre süt
3 dolu yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 yumurta
Çilekli sos için:
250 g çilek
4 kaşık pudra şekeri

Tatlının hamuru için tencerede su ve yağı kaynatın. Fokurdamaya başlayınca unun tamamını dökün ve hızlı hızlı karıştırarak hamur haline getirin. 3-4 dakika bu şekilde karıştırdıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hamur soğurken iç kremayı hazırlayın. Krema için vanilya dışındaki tüm malzemeleri tencereye koyup muhallebi gibi pişirin. Piştikten sonra içine vanilyayı katın ve karıştırıp soğusun diye bir kenarda bekletin. Diğer yandan ılınan hamurun içine yumurtaları teker teker karıştırarak yedirin. Ardından fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmasını beklerken hamurdan kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve yağlanmış tepsiye koyup pişirin. İyice kabarmış ve üstleri kurumuş olduğunda pişmiş demektir. Pişirirken sıcak fırına verin ve fırın kapağını asla açmayın. Piştikten sonra da fırında yarım saat beklettikten sonra çıkarın. Sıcakken çıkartırsanız hamurlar söner. Hamurlar fırında pişerken sos için çileği ve pudra şekerini robotta püre haline getirin. Soğuyan profiterollerin içine krema torbasıyla sıkarak doldurun. Üstlerini de çilek sosuyla sıvadıktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA