• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kalıcı zayıflığın sırrı: doğru diyet FİLİZ İÇKE ÖNAL

Kalıcı zayıflığın sırrı: doğru diyet

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.04.2010, 00:00
Diyetisyen Sinem Paker, "Kulaktan dolma bilgilerle yapılan diyet sizi hedefinize ulaştıramaz. Doğru diyetle doğru beslenmeyi öğrenerek hayat boyu formda kalabilirsiniz" diyor

Yaklaşan yaz aylarının pek çok kişiyi kilo verme telaşına düşürdüğünü ifade eden Diyetisyen Sinem Paker, "Her kış mevsiminin sonunda standart kulaktan dolma bilgilerle uygunsuz diyet yapmak yerine kişiye özel yeterli-dengeli bir diyet programı içinde olmak gerekiyor" diyor.
Clinic A Plus Beslenme, Diyet ve Zayıflama Bölümü Sorumlusu Diyetisyen Sinem Paker, uygun olmayan diyetlere itibar edenleri de şu sözlerle uyarıyor: "Sağlıklı ve hoş görünme durumunuz sezonluk değil ömürlük olsun. Bikini telaşı yerine sağlıklı yaşama telaşında olun."
Sinem Paker, "Diyetisyeninize gittiğinizde hedefiniz; her hafta kaç kilo verdiğiniz değil, ne öğreneceğiniz olmalı. Bu şekilde doğru beslenmeyi öğrenir ve kalıcı hale gelen başarınızın tadını çıkarırsınız. Hedefiniz yazın giyeceğiniz bikini veya üzerinize olmayan kıyafetler olur ise, hem öğrendikleriniz kalıcı olmaz, hem de başarılı olamazsınız" diyor.
-Sağlıklı kilo vermenin formülü nedir?
Kalıcı zayıflamanın ve formda kalmanın 4 temel prensibi var: "Diyet", "Destek", "Davranış" ve "Hareket". Biriktirdiğiniz fazla kiloların nedenini belirleyin ve kalıcı çözüm için lahana hapları, şok diyetler veya arkadaş tavsiyeleri gibi kısa süreli ve sağlıksız çözümlerden çok, uzman kontrolünde tüm tıbbi destekleri alarak kalıcı bir tedavi planı seçin.
-Bir diyetisyen eşliğinde kilo vermek neden önemli?
Diyetisyeninizin vereceği en büyük destek; size en uygun şartlarda, sağlıklı ve mutlu olabileceğiniz bir diyet programı hazırlamak ve sonrasında ideal kilonuzun kontrolünü sağlamaktır. Böylelikle diyet programı içerisinde alacağınız psikolojik destek ve hareketle beraber tüm beslenme alışkanlıklarınız düzene girecektir.
-Bilinçsiz diyetlerin ne gibi sakıncaları olabilir?
Diyet mutlaka kişinin yaşam tarzı, kan bulguları, yaşı, kilosu, boyu hesap edilerek, damak zevki ve ihtiyaçları dikkate alınarak en uygun ve dengeli şekilde düzenlenmiş olmalıdır. Yanlış diyetlerle düşük kalorili beslenip aç kalarak vereceğiniz geçici kilolarla sağlığınıza kalıcı zararlar verebilirsiniz. Bu tür diyetler her pazartesi başlanıp salı biten ve sonucunda 3 kilo vereceğim diye 5 kilo alınan diyetlerdir. Uzman kontrolünde uygulanan diyet programları ise aslında kişiye yaşam boyu sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandıran ve davranışlarınızı düzelten bir kurs gibidir. Çünkü hayatınızı bu kazandığınız bilgiler ile dengede tutacak olan sizsiniz.
-Selülitten nasıl kurtulabiliriz?
Selülitten doğru beslenme ve düzenli egzersizle korunabilirsiniz.
* Susuz bırakmayın. Unutmayın ki yağı parçalayan sudur.
* Diyetinizde yağ kontrolü sağlayın.
* Bol bol meyve sebze tüketin.
* Tuz, şeker, kola (normal veya light), asitli içecekler, alkol, sigara, koyu çay, çikolata, kuruyemiş, çerez, cips, mayonez, kremalı soslar, salam, sucuk, sosis, hazır pastane ürünlerinden uzak durun.
* Tek yönlü beslenmemek, çeşitli besinlerden dengeli miktarlarda tüketmek selülitten sizi koruyacaktır.
-Piyasada kısa sürede mucize sonuçlar vaat eden pek çok ürün var. Bunları öneriyor musunuz?
Kesinlikle önermiyoruz. "Mucize diyet" veya "mucize besin" yok. Asıl mucize sağlıklı bir şekilde kilo verip, bunu ömür boyu koruyabilmektir. Micizeyi gerçekleştirecek olan sizlersiniz. Lahana hapları, şok diyetler, bitkisel çaylarla bunu yapamazsınız.

Akıllı öğünler mutlu bedenler
Akıllı bir öğün tercihi yapabiliyor olmanın hediyesinin ideal kiloda ve sağlıklı bir hayat demek olduğunu dile getiren Diyetisyen Sinem Paker, "Bir besini sadece lezzeti nedeni ile değil, vücudumuzda meydana getireceği etkileri de bilerek yemeliyiz. Ana öğünlerde az da yeseniz çok da yeseniz mutlaka iki saatte acıkırsınız. Açlık krizlerine girmemek, ana öğünlerde abartıya kaçmamak için mutlaka sık sık beslenmek gerekir. İki saatte bir yiyebileceğiniz 100-200 kalorilik yiyecekler (süt, meyve, yoğurt ve benzeri) sizi kilo almaktan her zaman koruyacaktır" diyor.

Dengeyi kurun
Diyetisyen Sinem Paker, "Bir öğünde et ağırlıklı beslendiyseniz diğer öğünde mutlaka sebze menüsünden yararlanmalısınız. Böylece hem günlük dengenizi kurmuş hem de sağlığınıza ve formunuza iyi bir yatırım yapmış olursunuz" diyor.

Aynı kalori değerinde de olsa elma çikolatadan iyidir
Diyette motivasyonu sağlayacak 7 öneri:

1. Diyetinizi yasaklar listesi gibi görmeyin. Çünkü yasaklar her zaman daha çok istek getirir. Önemli olan miktar ve hesap kontrolünü iyi yapabilmektir.
2. Kalori hesabı değil, sağlık hesabı yapın. Aynı kaloriye sahip de olsa bir elma, küçük bir parça çikolatadan daha sağlıklı ve besleyicidir. Üstelik kilo vermenize de yardımcı olur.
3. Kilo vermek ve sağlıklı olmak istiyorsanız mutlaka su için. Susuzluk ileride vücutta geri dönülmez rahatsızlıklara yol açabilir.
4. Yiyeceklere kalorisi düşük diye aldanmayın. Besin etiketlerini okurken sadece kaloriye değil mutlaka yağ çeşidine ve miktarına bakın. Unutmayın ki yağ hakkımız her zaman sınırlıdır.
5. İki saat aralıklarla acıksanız da acıkmasanız da doğal, sağlıklı ve kan şekerinizi yavaş yükselten besinler tüketin.
6. Doğanın dengesini vücut içinde de kurun. Mevsiminde besin tüketin. Böylece yeterli vitamin ve mineral de almış olursunuz.
7. Üç beyazı (un, yağ, şeker) sınırlamak zorunda olduğunuzu öğrenmekle yetinmeyin. Neden sınırlamanız gerektiğini de diyetisyeninizden öğrenin.

YARIN: Kök hücre ile gençliğinizi geri kazanın

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA