• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Lüks değil ihtiyaç: burun estetiği FİLİZ İÇKE ÖNAL

Lüks değil ihtiyaç: burun estetiği

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.07.2010, 00:00
Eğrilik, kemer ve benzeri nedenlerle yüzün tüm ifadesini bozan bir burun genellikle nefes almada da kişiye zorluk yaşatıyor. Estetik burun ameliyatı için en iyi adayların bu kişiler olduğunu dile getiren Op. Dr. İsmet Çerçi, "Zaten ihtiyaç yoksa, beklentiler gerçekçi değilse bu ameliyat yapılmamalı" diyor

Bundan birkaç yıl öncesine kadar sadece ünlü ve zengin kişilerin başvurduğu estetik ameliyatlar giderek daha çok kişi tarafından talep edilir hale geldi. 'Artık herkes genç ve güzel görünmek istiyor' diyerek bu durumu günümüzün artan estetik talepleri ile ilişkilendirmek mümkün.
Ancak burun estetiği bu operasyonların içinden hemen sıyrılıyor, çünkü kadınlar kadar erkeklerin de en sık başvurduğu bu ameliyat sadece estetik beklentilere değil, nefes almak gibi yaşamsal bir ihtiyaca da cevap veriyor. Özel Efes Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi doktorlarından Op. Dr. İsmet Çerçi ile burun estetiğini konuştuk.
-Son yıllarda burun estetiğinin genç kesim için oldukça cazip bir mezuniyet hediyesi olarak kabul edildiğini duyuyoruz. Gerçekten de böyle bir talep oluyor mu?
Evet. Burun estetiğinde, hasta grubunun büyük bölümünü 17 ile 30 yaş arasındaki kişiler oluşturuyor. Liseyi bitirmiş, üniversite sınavını yeni kazanmış pek çok genç bu dönemde estetik burun ameliyatı için doktora başvuruyor. Tabii ki böyle bir ameliyat gereklilik varsa yapılmalı. Burnundan nefes almakta sorun yaşayan, dışarıdan bakıldığında da belirgin şekil bozukluğu olan hastalar bu ameliyat için uygun adaylar ve burunları iyi yönde çok değiştiği için sonuçlardan genellikle memnun da oluyorlar.
-Gereksiz yere ameliyat talep edenler de oluyor mu?
Burnunda herhangi bir sorun olmadan, olağanüstü beklentileri olan kişilere bu ameliyat yapılmamalı. Ama gerçekten yüzün ifadesini bozan, yüz güzelliğini örten engelleyen burun da ameliyatla mutlaka düzeltilmeli. Bu şekilde hasta da çok mutlu oluyor.
-"Şekil olarak kötü olan bir burun, koku alma, solunum gibi diğer fonksiyonları açısından da kötüdür" denilebilir mi?
Genellikle böyledir. Şekil bozukluğu olan burunlarda burnun içindeki septum dediğimiz burun orta bölgesinde de eğrilikler, sağa sola kaymalar oluyor. Bunlar zaten sadece estetik sorun değil, sağlık problemidir aynı zamanda. Burun orta bölmesinin sağa sola kayıklığı, burun içinde 'konka' dediğimiz etlerin büyüklüğü ve müzminleşmiş sinüzit burnu tıkayan ve cerrahi tedavi gerektiren sorunlardır. Bu sorunlara şekil olarak bozuk burunlarda daha sık rastlanıyor.
-Ameliyat sürecini anlatır mısınız?
Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Yani hasta tamamen uyutulur. 1,5-2 saat süren ameliyatın ardından hastalar genellikle 7-8 saat tıbbi gözetim süresinin ardından evlerine gidebilirler. Doktor gerekli görürse bir gece hastanede kalınabilir. Burun estetiği ameliyatı genel kanının aksine çok ciddi ağrıları acıları olan bir ameliyat değil. Burun ve çevresinde 3-4 günlük hafif şişlikler olabiliyor ama sonrasında bunlar düzeliyor. Hasta çalışıyor veya eğitim görüyor ise, 10 günlük istirahat döneminin ardından okuluna veya işine geri dönebiliyor.
-Burun içine konulan tamponlar korkuturdu eskiden...
Burun içinde tampon sadece iki gün kalıyor. Günümüzde eskisi gibi tıka basa konulan tamponlar kullanılmıyor artık. Ortasında delikleri olan silikon konforlu tamponlar kullanılıyor. Böylece ameliyattan hemen sonrasında bile nefes alabiliyor hasta. Burun asla tamamen tıkanmıyor.
-Burun şekli nasıl ve neye göre belirleniyor?
Günümüzde doğal görünüm tercih ediliyor. Dolayısıyla bu ameliyatlarda da doğal burunlar yapılıyor. Eskisi gibi burun sırtı çok oyulmuş, mandalla sıkılmış gibi duran burunlar yapılmıyor. Bu tip burunlarla zaten hasta iyi nefes alamaz. Tüm bunlar zaten ameliyattan önce hasta ile uzun uzun konuşuluyor.
-Ameliyat sonrası dönemde burnu darbelere karşı korumak da çok önemli değil mi?
Kesinlikle. Herkesin burnu sert bir travmada kırılabilir ama estetik ameliyat olmuş bir burun, diğerlerine göre ilk günlerde çok daha kolay kırılır. Bu nedenle ilk bir ay hasta çok dikkat edecek. Daha sonra riski diğerleriyle eşitleniyor. Çünkü kemik ve kıkırdak doku iyileşiyor bu sürede. Ama ilk bir ayda bir arkadaşınızın sıkı sarılması bile burnunuzu sağa sola kaydırabilir.
-Burun şeklinin oturması için ne kadar zaman geçmesi gerekiyor?
Artık bu süreç altı ayı pek bulmuyor. Ortalama üç ay diyebiliriz. Özellikle ince ciltlilerde 3 ayın sonunda burun şekli oturur. Hatta bir ay sonra ameliyat olduğunu bile anlamayacağınız burunlar olabiliyor ama çok yağlı ciltlerde ödemin geçmesi 3-6 ay arasında değişiyor.

Sinüzitle beraber çözülebiliyor
-Estetik talepler ve sağlık sorunları ameliyatla bir arada çözümlenebiliyor mu?
Estetik burun ameliyatı yaptığımız vakalarda kulak burun boğuz uzmanları olarak mutlaka bu sorunları da çözmemiz gerekiyor. Deviasyonu varsa deviasyon tedavi ediliyor. Konka şişliği varsa radyofrekansla yakılıp küçültülüyor. Sinüzit varsa endoskopik sinüzit cerrahisi ile aynı anda burun estetiği ameliyatı da yapılıyor. Böylece hasta hem sağlık sorunundan kurtuluyor; burnun fonksiyonları düzeltiliyor, burun daha iyi nefes alabilen, havayı daha iyi temizleyen, daha iyi koku alabilen bir duruma getiriliyor hem de şekil olarak düzeliyor.

Bir buçuk ay boyunca gözlük takmak yasak

-Hastaların ameliyat sonrası süreçte nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Banyo yapma, yeme içme gibi konularda kısıtlamamız yok. Ancak ilk bir buçuk ay için bazı kısıtlamalarımız var. Bunlar:
* Ciddi efor gerektiren sporlardan bir buçuk ay boyunca uzak durulmalı.
* Bir buçuk ay güneş gözlüğü veya normal gözlük takılmasını istemiyoruz. Bu dönemde gözlük takmak burunda kalıcı iz yapabiliyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA