• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Görünüm de solunum da mükemmel olmalı FİLİZ İÇKE ÖNAL

Görünüm de solunum da mükemmel olmalı

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.08.2010, 00:00
Uzmanlara göre burun estetiği ameliyatının başarılı sayılması için iki temel kriter var: Burun hem estetik açıdan güzel görünmeli hem de rahat nefes aldırmalı

Yüze yapılan estetik müdahaleler içinde en çok talep gören organ burun. Hal böyle olunca da konuya olan ilgi hiç azalmıyor. Efes Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi'nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bahattin Mercan ile estetik burun operasyonları hakkında konuştuk. Mercan, başarılı bir burun ameliyatı için vazgeçilmez iki unsur olduğunun altını çizerek "Kişinin burnu operasyondan sonda hem daha güzel görünmeli, hem de rahat nefes aldırmalı" diyor. Mercan'a göre estetik burun operasyonlarının olmazsa olmaz bir diğer unsuru da buruna verilecek yeni şeklin kişinin yüz hatlarına uygun tasarlanması ve doğal görünmesi. Burun estetiği kişi için ne zaman ihtiyaç halini alır? Lüks müdür, ihtiyaç mı? Op. Dr. Bahattin Mercan, burun estetiğinin ihtiyaç olduğunu düşündürecek birtakım kriterler olduğunu söylüyor ve bu kirterleri şu şekilde sıralıyor:
* İnsanlarla yüz yüze iken burnunuzun görünümünden dolayı rahat olamıyorsanız,
* Yeterince nefes alamadığınızı düşünüyorsanız,
* Darbe sonucu burnunuzun şeklinde bozukluk oluşmuşsa,
* Ayna karşısında özgüveninizin zedelendiğini hissediyorsanız,
burun ameliyatı düşünmelisiniz.
-Başarılı bir burun estetiği ameliyatının standartları neler olmalı?

HER AYRINTI KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Her hastanın anatomik olarak burun sorunu farklılık gösterir. Cilt kalınlığı, burun büyüklüğü ya da küçüklüğü, yüze göre burun şekli gibi parametreler dikkate alındığında yapılacak burun kişiye özel olarak tasarlanır. Önemli olan hastanın yüz yapısına uyumlu burun yapmaktır. Tabii ki burun içinde kemik eğrilikleri, ya da birtakım başka problemler de varsa bunlar da düzeltilip kişiye rahat nefes aldıracak bir burun yapılmalıdır.
-Kişiler operasyon sonrasında rahat nefes alıyor olabilmeli değil mi?
Özellikle son dönemde burun ameliyatlarında birinci amaç fonksiyonel olması. Estetik boyutu aynı önemde ama ikinci sırada gelmeli. Burada önemli olan hastayı aşırı beklentiye sokmamak. Ama sonuç mutlaka güzel oluyor.
-Kişinin burnunun yeni görüntüsü ile ilgili beklentisi mükemmel yerine daha iyisi mi olmalı?
Elbette. Sonuçta bu ameliyatlarla birçok sorun ortadan kaldırılıyor. Örneğin burnun ucu düşükse kaldırabiliyoruz. Eğri ise düz hale getirebiliyoruz.
Kişi nefes alamıyorsa nefes alabilecek şekle getiriyoruz, kemer varsa ortadan kaldırıyoruz.

"GÖZLÜK KULLANAMIYORUM!"
-Kişiler burun ameliyatlarını her zaman nefes alamamak veya estetik rahatsızlıklar nedeniyle mi talep ediyor?

Başka sebepler de var. Mesela hasta "Gözlük kullanamıyorum" diyor. Gerçekten de çok geniş burun çatısına sahip olanlar bu ameliyatlardan sonra rahatça gözlük kullanabilir hale geliyorlar. Ayrıca burun travması sonrası deformasyon ve nefes alamama nedeniyle acil yaptığımız operasyonlar da var.

TAMPONLAR ESKİSİ GİBİ DEĞİL
-Ameliyat sonrası tampon kullanıyor musunuz?

Hastanın konforu için tampon kullanımını en az süreye indiriyoruz. Artık geçmişteki gibi metrelerce gazlı bez kullanılmıyor. Bunun yerine sentetik süngerden yapılan antibakteriyel tamponlar var. Hem yerleştirmesi hem de çıkarması rahat. Ayrıca bunların kanüllü dediğimiz içinden hava geçen veya kendi kendine eriyebilen türleri de var. Son zamanda daha sık tercih ettiğimiz silikon benzeri yumuşak, çıkarılırken hiç sıkıntı vermeyen burun içi splintler aynı zamanda hastanın rahat nefes almasını da sağlıyor.

Operasyon ortalama bir buçuk saat sürer

Estetik amaçlı yapılan burun ameliyatlarının ortalama 1 buçuk saat sürdüğünü ve genel anestezi altında yapıldığını dile getiren Op. Dr. Bahattin Mercan, "Ameliyata başlamadan önce burun çevresine ilaç uygulaması yapılır. Bu ilaç, kanama ve şişlikleri en az seviyede tutar. Bu önemli, çünkü hastalar bir an önce işlerine dönmek istedikleri için göz ve burun çevresindeki şişlik ve morlukların en az seviyede olmasını istiyor. Ameliyattan sonra ilk gün kişi hastanede yatabilir veya evine gidebilir. Ameliyat sonrasında hemen buz uygulaması yapılır. Ameliyat sonrası süreçte kişileri en çok endişelendiren konulardan biri de ağrıdır ama ağrıdan hemen hemen hiç kimsenin şikayet ettiğini görmedim" diyor.

Şişlik ve morluklar iki hafta içinde geçer

Burun ameliyatından sonra işe dönme süresinin, kişinin yaptığı işe bağlı olarak değişebileceğini belirten Op. Dr. Bahattin Mercan, "Örneğin takım sporu ile uğraşan bir sporcu bir buçuk aydan önce bu işi yapamaz. Yaparsa da 'koruyucu atel' kullanmak zorundadır. Ama masa başı çalışanları genellikle üçüncü günden sonra burunda alçı varken de işlerini yapabilir hale gelirler. Alçı kalıp birinci hafta alınır. Birçok insan burun üstündeki kalıp ile işe gitmek istemiyor. Tüm şişlik ve morlukların geçmesi 10-14 gün arası bir sürede gerçekleşir. Geri kalan yüzde 10-15'lik ödem de zaman içinde giderek azalır. Üçüncü ayın sonunda burnun yeni şekli yüzde 95 oranında belli olur. Nihai şekil ise 6 ay içinde oturur" dedi.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA