• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
15 günde yeni bir görünüm FİLİZ İÇKE ÖNAL

15 günde yeni bir görünüm

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.06.2013, 00:00
Burun estetiği ameliyatının ardından burnun üzerine bir hafta alçı, bir hafta da bandaj uygulaması yapılıyor. 15. günde şişliklerin de büyük bölümü azaldığından kişi sosyal yaşamına geri dönebiliyor

Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu, burnun yüzümüzde ilk dikkat çeken organ olduğunu ve estetik ameliyatlarla burunda yapılan en küçük değişikliğin bile yüz ifadesini tamamen değiştirdiğini belirtiyor


Ülkemizde burun estetiği ameliyatları, diğer estetik müdahalelere göre açık ara farkla talep görmeye devam ediyor. Ento Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Dal Merkezi hekimlerinden KBB Uzmanı Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu ile bu ameliyatlar hakkında konuştuk.
Demirtaşoğlu, "Burun yüzün ortasındadır ve yüzün tüm hacminde bakıldığında aslında küçük bir yer kaplamasına rağmen, yüze şekil veren en önemli organdır. Bir kişinin yüzüne baktığınızda ilk dikkat çeken yeri burnudur. Dolayısıyla burunda en küçük bir değişiklik, yüzün ifadesini tamamen değiştirir" diyor.
-Rhinoplasti nedir?

Rhinoplasti; burnun dış görünümünü değiştirmeye yönelik yapılan cerrahi işlemdir.

NEFESİ ENGELLEMEMELİ
-Burun estetiği ameliyatları ile neler yapılabiliyor?

Burun estetiği ameliyatlarında her türlü yapısal, estetik bozukluklar ve burun ucu çıkıntıları, burunda sağa sola kaymalar, burnun normalden büyük olması gibi problemler düzeltiliyor.
-Burnun iyi bir görünüme kavuşması kadar rahat nefes alabilmesi de çok önemli değil mi?
Tabii. Geçmişte estetik ameliyatlarda burnu mümkün olduğunca küçültmek modaydı ama bugün için bu anlayış geçerli değil. Çünkü çok küçültülen burunda hava yolu çok daraldığı için fonksiyonel olmuyor.
-Diyelim kişi burun estetiği konusunda istekli ve bu taleple hekimle görüşmeye geliyor. Süreç nasıl işler?
Hekiminiz, şekil olarak burnunuzda nelerden memnun olmadığınızı soracaktır. Siz bunları sıralarsınız, hekiminiz bu değişiklikleri nasıl yapabileceğini, nasıl bir görünüm ortaya çıkacağını açıklar. Bazı hekimler bilgisayarda özel programlarla burunda şekil değişiklikleri yaparak modelleme yaparlar ve hastalara gösterirler. Ben bu yaklaşımın çok gerçekçi olduğunu düşünmüyorum. Photoshop'la değiştirilen bir burunla, ameliyat sonucunda elde edilen burun aynı olamaz. Canlı doku bir fotoğraf gibi şekillendirilemez çünkü.
Hastanın estetik beklentisi ne kadar karşılanabilir, bu hastayı tatmin eder mi, etmez mi konusu da çok önemli. Bazen çok gerçekçi olmayan estetik beklentiler oluyor, bazen estetik beklentiler burnun fonksiyonlarını kaybetmesine sebep olabilecek beklentiler olabiliyor...

ÜNLÜLER ÖRNEK OLUYOR
-Gerçekçi olmayan estetik beklentiler nelerdir?

Biz burnu büyüklüğüne ve şekline göre belli sınıflara ayırırız: Çok kötü bir burun, kötü bir burun, orta düzeyde bir burun, iyi burun ve çok iyi burun şeklinde...
Her bir estetik ameliyatta burnu bir basamak yükseltmek mümkündür. Çok nadir durumlarda, burun çok elverişli ise iki basamak yükseltilebilir.
Çok kötü burnu olan bir hasta, bazen elinde ünlülerin fotoğrafları ile başvurabiliyor. Bu, gerçekçi olmayan bir beklenti. Mümkün olduğunca bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bazı hastalar ikna oluyorlar, ikna olmayanlar da vazgeçiyor zaten.
-Diyelim ki hasta-doktor görüşmesi olumlu geçti, hastanın beklentileri ile ameliyattan elde edilebilecek sonuç konusunda uzlaşmaya varıldı. sonrasında neler oluyor?
Yapılan muayene ve tetkiklerle burun içinde bir problem olup olmadığına bakılır. Burun yapısını daha iyi anlamak için tomografi çekilir. Burnun fotoğrafları çekilir, ameliyat ve anestezi için tahliller yapılır ve ameliyat, bütün bu veriler ışığında planlanır.
-Ameliyat hakkında bilgi verir misiniz?
Ameliyat sabahı hasta merkeze yürüyerek gelir. Ortalama bir buçuk, iki saatlik ameliyat ve iki saatlik takip süresinin ardından hasta evine gönderilir.
Ameliyat sonrası birçok hasta çok şiddetli ağrılar olacağı beklentisindedir ama çok ciddi ağrılar olmuyor bu süreçte. Tampon kullanılmıyor ameliyat sonrasında. Yani hasta ameliyattan çıktığında burnundan nefes alabiliyor.
Cilt hassasiyeti bazı hastalarda morarma ve şişme olabiliyor ama çok nadiren. Bu durum ameliyat sonrasının çok ağrılı olduğunun bir göstergesi değildir çünkü morarma ve şişme, bir doku reaksiyonudur.
İyileşme sürecinde bir hafta burnun üstünü saran bir alçı, koruma amaçlı takılır. Sonrasında bir hafta da, dokunun yapışması ve ödemin inmesi için burnun üzerin flasterle kapatılır.
İyileşme süreci iki haftadır. Ama burnun tam görünümünü alması yüzde 80-90 oranında bir ay, yüzde 100 oranında bir yıl sonra olur.
-Ameliyat sonrası fotoğraflar kaçıncı gün çekiliyor?
15. günde ve 1. ayın sonunda, sonrasında da 1. yılın sonunda hastanın fotoğraf çekilir.

DARBELERE DİKKAT
-Ameliyat sonrası 15 gün bandaj ve sargı, 16. gün hiçbir iz kalmıyor ve hasta sosyal hayata katılabiliyor, öyle mi?

Aynen öyle. Yalnızca birinci aya kadar hala hafif bir ödem devam ediyor olabilir ama bunun dışında hastanın bir sıkıntısı olmaz.
-Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?
Burnun darbe almaması çok önemli. Birinci aya kadar, en ufak bir darbeye bile tahammülü yok tabii burnun. Oradaki kemikler kırıldığı için çok kolay yerinden oynar. Sonraki altı ay korumaları gerekir, çünkü normal bir burna göre amemliyatlı bir burun daha hassastır. Altıncı aydan sonra tamamen normal haline döner.
-Burun estetiği için ideal bir yaş aralığı var mı?
Tabii ki genç yaşlarda daha iyi sonuç alınıyor. Cilt ne kadar esnekse yaptığınız ameliyat sonrası cildin yeni burun iskeletine alışması ve yayılması o kadar rahat oluyor. İdeal yaş aralığı diye belirtebileceğimiz belli bir aralık yok ama hasta ne kadar genç ise başarı şansı o kadar fazla diyebiliriz.

İKİNCİ AMELİYAT ŞANSI
-Geçmişte burun ameliyatı olup da sonucundan memnun kalmayan hastanın yeniden ameliyat olma şansı var mı?

Tabii ki var. Bütün estetik ameiyatlarda yüzde 15 oranında memnuniyetsiz hasta vardır ve bu oran hemen hemen her hekim için geçerlidir. Estetik maeliyat canlı bir dokuya yapılan müdahale olduğu için, iyileşme aşamasında sıkıntılar gözlenebilir. Kaymalar olabilir ya da beklentimiz dışında bir iyileşme oluşabilir, ciltle ilgili problemler olabilir... Bunlar zaten hastaya söylenir ve böyle bir durumda tekrar ameliyat gerekebileceği anlatılır.

Beklentiler gerçekçi olmalı
Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu, "Burun bir yedek parça değil, varolan burnu çıkarıp hastanın istediği burnu takmıyoruz. Kendi burnunda şekil değişikliği yapıyoruz. Burnun içindeki iskeleti küçültüp şekillendiriyoruz. Burun cildini de kesip atamayacağımız için, burun cildinin en ideal şeklini iskeletle birlikte oluşturmak zorundayız. O yüzden hastanın beklentileri çok gerçekçi olmalı" diyor.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA