• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yaz dönemi kulakları hassaslaştırıyor FİLİZ İÇKE ÖNAL

Yaz dönemi kulakları hassaslaştırıyor

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.07.2013, 00:00
Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu, "Yazın dış kulak yolu iltihapları, kronik orta kulak iltihapları ve kulak kiri rahatsızlığı daha sık gözlenir. Bunun sebebi, kulakların bu dönemde suya daha çok maruz kalmasıdır" diyor

Özel Ento Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi hekimlerinden Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu, yazın sık karşılaşılan kulak burun boğaz hastalıkları arasında kulakla ilgili problemlerin ağırlıkta olduğunu belirtiyor. Demirtaşoğlu, bu durumun en önemli sebebinin yeterince temiz olmayan havuz suları olduğunu söylüyor.

KİRDE BİRİKME
-Yaz döneminde en sık karşılaşılan kulak burun boğaz rahatsızlıkları nelerdir?

Yaz döneminde en sık dış kulak yolu iltihapları, kronik orta kulak iltihapları ve kulak kiri rahatsızlığı gözlenir. Bunların yaz döneminde daha sık gözlenmesinin sebebi, kulakların bu dönemde suya daha çok maruz kalması ve kolay kontamine olmasıdır.

TEK ŞEY
- Kulak kiri nasıl oluşur, oluşmasını engellemek için yapılabilecek bir şey var mıdır?

Kulak kiri, aslında her insanın dış kulak yolundan salgılanan serumen denilen bir maddedir. Bazı insanlarda bunun fazla salgılanması ve kulağın kendini temizleme mekanizmasının bozulması sonucu dış kulak yolunda birikme başlar, özellikle yaz döneminde suyla ıslanma sonucu dış kulak yolunda hacim kazanarak rahatsızlık meydana getirir. Serumene bağlı en sık görülen rahatsızlık, işitmede azalma ve kulakta dolgunluk hissidir. Hastaların, serumen oluşumunu engellemeye yönelik yapacakları herhangi bir şey yoktur.
-Kulak kirini hastaların kulak temizleme çubukları ile temizlemesini önerir misiniz?
Bu, hiçbir KBB hekimi tarafından önerilecek bir şey değildir. Hastanın kulak kirini temizlemeye çalışması sonucu kir dış kulak yolunda daha da sıkışacağından, hem tıkanıklığı daha da artırır hem de bizim tarafımızdan temizliğini zorlaştırır.

ALIŞKANLIK OLURSA...
-Kulakların bir kez temizlenmesi alışkanlık yaratır mı?

Bu hastaların çok sık ifade ettiği bir yanlıştır. Kulak temizliği hastalarda böyle bir alışkanlık yaratmaz. zaten bozuk olan temizlemem mekanizması nedeniyle kulak kiri tekrar etmektedir. Doğru olan, hastaların kulakta işitmede azalma olduğu zaman doktora müracaat edip kulaklarını temizletmesidir.

HAVUZ SUYUNA DİKKAT
-Dış kulak yolu iltihabı hangi durumlarda gelişir ve hangi şikayetlere neden olur?

Dış kulak yolu iltihabı, özellikle kontamine sularla sık temas sonucu gelişir ki, bunu da en sık sebebi hijyenik olamayan havuz sularıdır. Kontamine suların dış kulak yolu ile teması sonrası dış kulak yolunda enfeksiyon gelişmesi ile işitmede azalma, çok şiddetli kulak ağrısı ve kulakta akıntı gibi belirtiler oluşur. Dış kulak yolu iltihabına bağlı kulak ağrısı çok şiddetlidir ve mutlaka tedavi gerektirir. korunmak için hijyeninden emin olunmayan havuzlara girilmemelidir.

Uzun süre devam eden akıntı duyma sorunlarına yol açabilir

-Kronik kulak iltihabı nedir? Hangi durumlarda sorun yaratır?

Uzun süreden beri devam eden ve akıntılarla seyreden kulak zarı deliği ve enfeksiyonuna kronik "otitis media" denir. Kulak zarı deliği bulunan kişilerin suyla temas etmesi ile steril olan orta kulağın kontaminasyonu sonucu hastalarda akıntı, işitmede daha da bozulma başlar. ağrı dış kulak yolu iltihabına göre daha az olsa da kronik kulak iltihabı çok daha tehlikeli bir durumdur. Özellikle kulak zarı delik olan hastaların denize ve havuza girerken kulaklarını sudan çok iyi korumaları ve en kısa sürede hekimlerine danışarak kulak zarının ameliyatı için tıbbi destek almaları önerilir. Kronik kulak iltihabının müdahalesine geç kalındığı takdirde, menengit, beyin absesi ve kalıcı yüz felci gibi ciddi sonuçlara nede olacağı unutulmamalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA