• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpeğimin yavruları ne olacak?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.07.2011, 00:00
Dişi bir köpeğin doğum yapması ve sonrasında yavruların bakımı, elden çıkarılması aşamalarında göz ardı edilen çok fazla risk faktörü var

Birçok safkan ırk köpeği almak istediğinizde değişen fiyatlarda para ödemek zorunda kalırsınız. Bu sadece Türkiye'de değil tüm dünyada böyledir. Yüksek bir bedel ödeyip bir köpek alan bazı insanlar bu işin karlı olduğunu düşünüp dişi köpeklerini yavrulatma ve benzer fiyatlara satma planları yaparlar. Bazen de "kızım annelik içgüdüsünü tatsın" diyerek köpeğini yavrulatmak isteyenler olur. Ne yazık ki dişi bir köpeğin doğumu, sonrasında yavruların bakımı ve yavruların elden çıkarılması aşamalarında göz ardı edilen çok fazla faktör vardır.

ANNELİK DUYGUSU

Bir örnekle açıklamak istersem:
Bir Golden retriever'i üretip satmak veya annelik duygusunu tatsın diye yavrulattığınızda şunu hiçbir zaman unutmayın 6 ile 9 arası yavru doğurur. Ve çoğunlukla da 9 yavru doğurur. Gebelik 63-68 gün sürer ve arkasından da 45 gün kadar emzirme dönemi vardır. Bu dönemde anneyi ve sonlarına doğru da hem anneyi hem de yavruları çok kaliteli mamalarla beslemek zorundasınız. Eğer safkan ırkları bu şekilde beslemezseniz anne de sorunlar çıktığı gibi, yavrularda da ilerleyen yaşlarda beslenme eksikliğine bağlı kalça çıkığı, raşitizm gibi ortopedik hastalıklardan, gelişme geriliklerine kadar birçok sorunlar ortaya çıkar.
Yavrular çok kısa sürede gelişip, havlamaya ve etrafa tuvaletlerini yapmaya başlarlar. Bu durum ev ortamında çok fazla ama bahçede bile zorluklar yaratmaya başlar. Diyelim bunların hepsini hallettiniz. Bu seferde gözünün içine bakıp büyüttüğünüz kızınızın o güzelim 9 yavrusundan sadece 2-3 tanesini kendi seçtiğiniz güvendiğiniz birilerine satabilirsiniz. 2-3 tanesini de sevdiğiniz eş dost akrabalara hediye etseniz yine de elinizde 2-3 yavru kalır. Bu çok üzücü bir durumdur. Yavrular büyüdükçe vermek veya satmak zorlaşır. Daha önceki 2-3 tane satılan veya hediye dediğimiz de en iyi şartlarda olandır.
Özetle dünya tatlısı 9 yavrunuzun duruma göre değişen sayıda olanı elinizde kalır. Bu yavruları da ya çok ucuza çok fazla sık eleyip dokumadan kim alırsa ona satar veya bedavaya sahiplendirirsiniz. Bu son gruptakiler hemen her zaman iyi yuvalar bulma konusunda şanssız olan yavrular olur. Hatta bir kısmı da ne yazık ki sokaklara ve sonunda da barınaklara düşebilir.
Sonuç olarak; Lütfen köpeğinizi yavrulatmadan önce veteriner hekiminize danışınız. Sonradan üzüleceğinize, dişi köpeğinize en büyük iyiliği yapıp olgunlaştıktan sonra onu kısırlaştırınız. Unutmayın köpekler tam olarak bizim gibi değillerdir. Yani bir köpek anne olamadım diye düşünmez ve üzülmez.

Kedinizle oyun oynar mısınız?

Sürekli ev içinde barınma kedi için kötü bir yaşama ortamı değildir. Kediler için hayatlarındaki en önemli ihtiyaçları olan düzenli beslenme, tuvaletini yapabileceği bir kum ve rahat huzurlu uyuyabileceği veya güneşlenebileceği birkaç köşe yeterlidir. Bu şartları kedilere sağladığınız zaman genelde mutlu olmaları için yeterlidir. Ama yine de özellikle tek beslenen kedilerde stresini atması, eksersiz yapıp kilo almaması ve kendini iyi hissetmesi için oyun şarttır.

OYUNCAK ALIN
Sokaklarda yaşayan kediler özellikle geceleri sürekli koşturur, ağaçlara tırmanır ve avlanırlar. Ev ortamında ise bunun yerine koyacağınız en güzel seçenek çeşitli oyuncaklar ve tırmalama platformlarıdır.
Oyuncak dediğimizde fare şeklinde tüylü, hafif toplar, olta gibi sopa ucunda tüy ve benzerinden yapılmış sizin oynatabileceğiniz şekilde olanlar, delikli içine mama koyup çıkarmak için oyalandığı, lazer ışığı şeklinde vb. birçok seçenek vardır. Bu oyuncaklarının hepsini birden kedinizin önüne koymayıp değiştirerek kullanırsanız çok daha meraklı ve ilgili olduğunu göreceksiniz.

BİRİNİ SEVECEKTİR
Tırmalama platformları ise değişik boylarda kedilerin üzerinde hem tırnaklarını bileyebileceği hem de yuvarlanıp oynayabileceği parçalar olan genelde pelüş ve halatlardan yapılmış büyük oyuncaklardır. Aldığınız bir oyuncak veya tırmalama platformuna kediniz ilgi göstermezse hemen teslim olmayın değişik şekillerdekilerle deneme yapmaya devam edin. Bir tanesini mutlaka sevecektir.

Hayvanları sıcak saatlerde gezdirmeye çıkarmayın
Köpek sıcağa karşı en duyarlı hayvanlardan birisidir. O yüzden şu günlerde yaşadığımız sıcak havalarda özellikle öğle saatlerinde köpeklerinizi dışarıya gezdirmeye çıkarmamalısınız. Beyaz renkli köpekler güneşe karşı daha hassas cilt yapısına sahiptir. Aynı insanlar gibi güneş ışınlarına fazla maruz kaldıklarında ciltlerinde kırmızı ve su toplayabilen yanıklar oluşabilir.
Tıraş olmuş köpeklerinde bu mevsimde direk güneş ışığına çıkması hem yanık açısından hem de ileriye dönük cilt kanserleri açısından sakıncası vardır.
Bahçe vb. açık alanlarda, ya da balkonlarda kalan köpeklerinizin gün içinde güneşin değişen açısı ile fazlaca güneşe maruz kalabileceğini ve güneş çarpmasına kadar gidebilecek ciddi sorunlar yaşayabileceğini unutmayın. Güneşi tam olarak engelleyen korunaklar yapmayı ihmal etmeyin.

Haftanın isimleri

Köpek : Brady-Cujo-Tarçın-Lusy-Şapırtı
Kedi : Eddy-Zifir-İncir-Salep-Şirin



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA