• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Aşıları bitmeden gezdirebilirsiniz.

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.01.2013, 00:00
Köpeğimizi tüm aşıları bitmeden sokağa çıkarmamız sakıncalı mıdır? İyi ve doğru eğitim almış bir köpek sosyal yaşamı öğrenir. Köpeğimizi eğer aşıları bitmeden hiç sokağa çıkarmazsak sosyalleşmesi mümkün değildir. Çünkü tüm aşıları bitene kadar geçen sürede köpek yavrusu düşündüğünüzden çok daha hızlı büyür ve gelişir. Bu konuda benim tavsiyem, köpek yavrusunun ilk birkaç aşısını olana kadar sadece teras balkon veya kendi bahçenizde açık havayı, kokuları ve güneşi tanıyabileceği zaman sürelerinde bulundurmakla onu sağlıklı kalmasını sağlarsınız. Fakat köpek yavrusu büyüdükçe ev veya bahçe ortamında sıkılır ve türünün özelliği olarak uzun yürüyüşler ve keşifler yapmak ister. İşte bu dönemde aşısız köpeklerle ve diğer köpeklerin dışkı vb artıklarıyla temas ettirmeyerek küçük havalandırma gezilerine başlayabilirsiniz. Ayrıca bu gezilerde civarınızda olan aşıları tamamlanmış, Veteriner kontrollü ve iyi huylu, sosyal, yetişkin ve genç köpeklerle karşılaşmasını sağlamalısınız.

Almadan önce düşünün

Günlük yaşamınızın koşuşturması sırasında ailenizin içine bir hayvan dostumuzu katmayı düşündüğünüzde ve ev halkı olarak bu kararı verdiğinizde bir anda coşkulu bir heyecana kapılabilirsiniz. Sonrasında hiçbir sorunla karşılaşmayabileceğiniz gibi, aklınıza gelmeyen bir sürü sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Lütfen ailenizin arasına alacağınız can dostunuzu seçerken acele etmeyin! Ya kendiniz gidip görüp bir barınaktan köpek sahiplenin ya da yavruyu direk görüp kontrolünü yapan veteriner hekimle yüz yüze görüştükten sonra yavruyu satın alın. Aşırı hevesle ve aceleyle alacağınız bir yavruyla ilk gün yaşayacağınız gereksiz sorunlar nedeniyle kısa sürede vedalaşmak zorunda kalmayın.

Akvaryum balıklarını beslerken

Akvaryum balıkları için yem alırken bu küçük su ortamlarına hapsettiğimiz balıkların doğadakine benzer tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek açısından iyi kalitede ve güvenilir yemleri almanız ve kullanmanız gerekmektedir. Kaliteli yem vermenin yanında balıklarımıza yemleme yaparken dikkat etmemiz gerek bazı kurallar vardır.
- Verdiğiniz yemin yapısı akvaryumdaki balıkların kolayca tüketmesine uygun olmalıdır. Aksi taktirde yenmeyen yemler akvaryumun içinde birikir ve balıkları zehirler.
- Yanlış içerikli besin kullanma balıklarda öncelikle sindirim sisteminde, böbrekler ve diğer iç organlarda tahribatlara neden olabilir.
- Besleme yaparken bir defada çok fazla miktarda yem vermek yerine gün içinde 2-3 defa besleme yapmalısınız.
- Çöpçü dediğimiz balık türlerinden akvaryumlarımıza mutlaka birkaç tane koymalısınız.
- Doğal canlı bitkilendirme yapmalısınız.
- Yemleme sırasında akvaryumda mevcut bulunan havalandırma ve filtreleri kapatmak gerekebilir.

Haftanın isimleri:

Köpek: Pıtır- Sacha- Kömür- Ray
Kedi: Felix- Kiraz- Mestan- Siyami



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA