• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Evde serbest uçuş

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.03.2013, 00:00
Tüyleri iyice gelişip uzayana kadar kuşumuzu kafesinde tutmalıyız. Bu arada çok sakin hareketlerle elinize çıkmaya veya yine elinizden yem yemeyi öğretebilirsiniz. Tüylerini tamamladığına emin olduğumuz ve elimize gelmeye alışmış kuşumuzu artık günün özellikle ortalarına denk gelen saatlerde yaşadığı odaya salabiliriz. Ama dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır. İlk salışlarınızda sadece kafesin kapısını açık bırakmalısınız, böylece kendisi çıkıp geriye dönebilir. Siz odada değilken yalnız ve serbest bırakmamaya çalışın. En önemlisi de iyice elinize alışmamış bir kuşu odaya salarak sonrada yakalamak için uğraşıp evcilleşecek kuşunuzun iyice korkmasına ve evcilleşmemesine neden olmayın.

Yaban hayvanları evcil olamaz
Yaban hayvanları duyarlı hayvanseverler tarafından kliniğimize getirildiğinde hep çabamız bu yaban hayvanını en kısa sürede iyileştirip veya yavruysa ölmeden serpilmesini sağlayıp doğaya salmaktır. Bir yaban hayvanı ile karşılaştığınızda bu hayvana zarar vermeden ya çevre orman müdürlüklerini veya veteriner hekimleri aramalısınız. Asla bu hayvanları kafeslere kapatıp ya da evcilleştirip uzun süre beslemeyi düşünmeyin. Çünkü yaban hayvanlarının çoğunu beslemek yasalarla ve ciddi cezalarla yasaklanmıştır. Tabii en önemlisi onlar doğaya aittir, bize değil! Yaban hayvanları ile karşılaşma, yaralı hayvana yardım etme, doğru davranışlar, yakalanma, beslenmesi, kliniklerde tedavi, operasyon, bakımı, rehabilitasyon ve doğaya salınması konularında bilgi almak isterseniz www.mavisehirvet.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Köpeklerde traş zamanı geldi mi?
Havaların ısınması ile birlikte köpek ve kediler de soğuklara uygun yapıdaki kalın ve sık tüyleri döküp sıcak havalara uygun daha ince yapıda tüyler çıkarmaya başlarlar. İşte bu dönemde aşırı bir tüy dökülmesi başlar. Eğer uygun fırçalarla düzenli tararsak 1 veya en fazla 2 ay kadar süren bu dönemde tüm değiştirilen tüyleri toplamış oluruz. Eğer bu tüy dökülmesine dayanamıyorsak bir veteriner kliniğinde profesyonel tarama ve yıkama yaptırarak 1 ayda dökülecek tüylerini bir günde aldırmış olursunuz. Buna rağmen hala tüy dökülme probleminiz devam ediyorsa son çare, her ırk köpek ve kedinizi tıraş ettirip toptan tüy dökülmesi probleminden kurtulabilirsiniz.

Haftanın isimleri
Köpek: Buddy- Jessy- Lili- Mişa
Kedi: Çilek- Köpük- Cazgır- Bıcır

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA