• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kedilerde tuvalet problemi

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.02.2013, 00:00
Kediler içgüdüleri ile dışkı ve idrarlarını kuma gömerek saklarlar. Kedi yavrusu anneden ayrıldığı andan itibaren tuvaletini kuma gömme eğilimindedir. Sadece İran kedisi gibi ırklarda bazen tuvalet kabına ve kuma tuvalet yapma eğilimi olmaz ya da düzensizdir. Bu kediler tuvaletlerini tuvalet kabı dışında birçok değişik yere yapabilirler. Özellikle petshoplarda tuvalet kabı ve kum koyulmadan belli sürelerde bakılan İran kedilerinde bu problem daha çok görülebilir ama kesin bu hatadan kaynak almaz. Tuvalet problemlerinin olmaması için kedinizin tuvalet kabını yatağından ve yemek su kabından uzak bir köşeye koymalısınız.

GİZLİ BİR YERDE
Ayrıca tuvalet kabı kedinin rahatsız edilmeyeceği sakin biraz da gizli bir köşede olması daha iyidir. Birden fazla kediniz olduğunda farklı yerlere veya yakın yerlere her kedi için ayrı tuvalet kapları koymalısınız. Kedinizin sorunsuz olduğu bir kumu kullanırken değişiklikle sorun yaşıyorsanız ya kumu karıştırıp alıştırarak geçiş yapmalısınız ya da alıştığı kuma geri dönmelisiniz. Tuvalet kabı dışında yapılan hatalı artıkları çok iyi temizleyip o bölgeye kendi parfümlerinizden veya kedileri kaçıran spreylerden sıkabilirsiniz. Sık tuvalete giden veya tuvaletini kaçıran kedilerinizde bazı hastalıkların olabileceğini düşünüp veteriner hekiminize danışmalısınız.

Bazı köpeklerde göze dikkat etmelisiniz
Gözleri dışarıya doğru çıkık köpek ırklarında gözler çok hassas ve tehlike altındadır. Özellikle Pekingese, Lhasa Apso, Chihuahua, French buldog, Pug gibi ırkların gözleri çok kolay çizilebilir ve yaralanabilir. Bu tür bir köpeğiniz varsa çalılık, hatta otluk alanlarda gezdirirken dikkatli olmalısınız. Bu tip köpeklerin kediler tarafından tırmalanarak da gözlerinde ciddi yaralanmalar olmaktadır. Bu ırklardan birisine sahip bir köpeğiniz varsa herhangi bir çizilme veya yaralanmayla ilgili bir durum olmasa bile gözdedeki en ufak bir sulanma veya çapaklanmayı ciddiye almalı ve veteriner hekiminize acil olarak muayene ettirmelisiniz. Asla evdeki göz ilaçlarından birisini veteriner hekime başvurmadan kullanmayınız.

Kuşlarımızı üşütmeyelim
Güzel havalarda evlerimizdeki kuşlarımızı pencere veya kapılar arasında bırakıp hava cereyanına maruz kalmalarına neden olmamalıyız. Bu kuşlar için dikkate alınması gereken bir sorundur ve çok ciddi bir şekilde hasta olabilirler.

Haftanın isimleri

Köpek: Brawny- Fişek- Yankee- Honey
Kedi: Pia- Mamuk- Naomi- Oluş


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA