• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Güneşi yakalayın

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.02.2013, 00:00
Tüm canlılarda güneş ışığı hayat kaynağıdır. Dostlarımız güneş ışığı sayesinde kemikleri için gerekli olan D vitaminini derilerinde işe yarar hale getirebilirler. Yavru köpeklerde özellikle kışın doğan yavrularda raşitizm dediğimiz ayaklarda dönme, kıvrılma ile en bariz kendini gösteren metabolizma hastalığının başlıca nedeni de güneş ışığından yeterince yararlanmamalarıdır. Güneş ışığının diğer bir yararlı özelliği de metabolizmayı hızlandırması, yararı hormonları harekete geçirmesi, kan dolaşımının düzenlemesi, canlının yaşam gücü ile dolmasıdır. Sadece sağlıklı yavru ve yetişkin köpek ve kedilerin gelişimi için değil hata olan veya uzun süredir tedavi gören köpek kedilerinde uzun sürelerle güneşlendirilmesini her zaman tavsiye ediyorum.

Her köpek için eğitim gerekli mi?
Köpeğimizin yaşadığı alanda veya gezdirilirken şehir yaşamı içinde nasıl davranacağını öğrenmesi için eğitimi gerekmektedir. Eğitim almamış bir köpeği hele ki büyük bir ırksa tasmasından tutup gezdirmek pek kolay bir iş değildir. Uygun alanlarda bile olsa serbest bırakılan eğitim almamış bir köpek hem kendisi hem de çevresi için ciddi problemlere neden olabilir. Aile köpeği diyebileceğimiz köpeklerin eğitiminde asgari olarak sosyal yaşamda kendisinin, sizin ve çevrenin rahatsız olmayacağı konularda eğitim alması yeterli olabilir. Son yıllarda Türkiye'de eğitim almış çok az sayıda bulunan profesyonel köpek eğitmenleri köpeği ve sahibini birlikte eğitiyorlar. Hatta köpek sahibine köpeğini nasıl eğiteceğini de öğretiyorlar. Bu şekilde eğitilen köpekler hiç sorunsuz, her ortamda dost, sakin, eğlenceli ve mutlu olabiliyorlar.

Hayvan artıklarını toplamalısınız
Köpeklerimizle yaptığımız park ziyaretlerinde onların tuvalet ihtiyaçlarını gidermelerinden sonra mutlaka dışkılarını elimize ters geçirdiğimiz bir torba ile alıp çöpe atarak temizlemeliyiz. Bunu yapmadığımız taktirde güzelim yeşil parkların hem görüntüsünü bozar hem de sağlık açısından mikrop kaynakları oluştururuz. Lütfen köpeklerin parklara girmesi yasaklanmamış modern yöneticilere sahip şehirlerimizde köpeklerinizin dışkılarını parklarda, çimlik ve çocuk oyun alanlarında bırakmayınız.

Haftanın isimleri
Köpek: Rudy- Toby- Emma- Kuki
Kedi: Lussi- Karmen- Gece- Karman

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA