• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Onlar veterinere emanet

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.03.2013, 00:00
Eğer bir hayvan sahibiyseniz hayvanınızın her türlü sağlık sorununda başvuracağınız yetki ve bilgi sahibi tek meslek sahibinin veteriner hekim olduğunu unutmamalısınız. Hayvan beslerken edinilen tecrübe tabi ki önemlidir ama her zaman bir kişinin hayatı boyunca edinebileceği tecrübe aciz ve kısıtlıdır. Beslenme, bakım, tarama, ırk ayırımları, çiftleştirme seçenekleri, barındırma, temizlik, alıştırma, eğitim, hatta davranış konularında her zaman daha önce hayvan besleyenlerle konuşmak yararlıdır ve onların tecrübelerinden yararlanmak sizi doğruya götürebilir. Ama hayvan sağlığı konusu veteriner hekimin konusudur. Size iyi niyetle tavsiye edilen ilaç ve tedavi şekillerini bir veteriner hekime danışmadan uygulamamalısınız. İyi niyetle yapılan tavsiyeler diyorum çünkü bir hayvanın hayatını kurtarmak için başka bir hayvan severin kötü niyetle tavsiyede bulanabileceğini sanmıyorum.

Su kaplumbağaları için zor zaman
Bu dönem doğadaki su kaplumbağalarının yavaş yavaş kış uykusundan çıkmaya hazırlandıkları dönemdir. Soğuk kanlı dediğimiz hayvanlar soğuk kış günlerinde kendi vücut ısılarını yükseltemedikleri için hareket edemez ve beslenemezler. Bu dönemi, metabolizmalarını neredeyse hiç enerji harcamayacakları kadar düşürerek geçirirler ve böylece hayatta kalırlar. Evlerimizde yaşayan kaplumbağalar ise ortam hiç soğumadığı için kış uykusuna giremezler. Tüm kış dönemini inanılmaz enerji kaybederek geçirirler. Bu şekilde bir kış geçiren bir kaplumbağa havaların ısınması ile metabolizmasının yükselmesine rağmen kaybettiği enerji nedeniyle şoka girer ve beslenemez. Kötü ve ölüme kadar gidebilecek bir uyku dönemine girer.
Böyle bir olayın yaşanmaması için kaplumbağamızın kabını en az 20 cm yükseklikten infrared denen spot ampullerle sürekli ısıtmalıyız.

Doğa dostların hizmetinde
Eğer evinizde tavşan, guinea pig veya iguana besliyorsanız bu mevsim onlar için inanılmaz besin seçenekleri ile dolu bir mevsimdir. Bu sene uzun süredir ilk defa baharı yaşayabiliyoruz ve doğal alanlarda hindiba, labada, ebegümeci, ıtır, gelincik gibi yenen otlar coştular. Eğer otlardan anlıyorsanız bu dönemi hem otçul hayvanlarınız beslenmesi için hem de sofranızın birbirinden lezzetli, vitaminli ve yararlı otlarla dolması için değerlendirebilirsiniz. Şahsen ben otları çok seven bir Giritli olarak hardal otu, cibes, arapsaçı, şevketi bostanı bol bol tüketebildim. Guinea piglerime de her gün tazecik yulaf otlarını, labada ve gelinciği toplamak ve onun keyifle yemelerini seyretmek gibi harika bir duyguyu yaşayabiliyorum. Bu hayvancıklar doğada olsalar bu dönem normal olarak bu güzel taze otlarla besleneceklerdi. Onları bizim beslememiz demek seralarda yetişmiş sebze ve meyveler mahkum etmemiz demek değildir.

Haftanın isimleri
Köpek: Çomar- Floyd- Lotta- Odie
Kedi: Karbeyaz- Marvin- Minnie


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA