• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpek yavrularının eve tuvaletini yapması normal

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.03.2013, 00:00
Köpekler her yaşlarında mesafe değişmek üzere hemen her zaman yattıkları ve yemek yedikleri yerin uzağına tuvaletlerini yapma eğilimindedirler. Bu büyük köpekler için yaşadığı yerden uzakta gezdirilirken tuvaletini yapmak şeklindeyken, küçük köpeklerde yattığı yerden kalkıp çok az uzaklaşmak suretiyle bu ihtiyaçlarını gidermek şeklindedir. Köpek ilk tuvaletini yattığı yerden iki adım uzaklaşıp yapabilirken büyüdükçe bu mesafe yavaş yavaş artar. 1 aylık yavrular bir odanın bir köşesi yatağı ise diğer köşesine tuvaletlerini yapma eğilimine girerler. Köpek yavrularının gelişme döneminde evde tuvalet düzeni kurmak zorundasınız. Çünkü metabolizmaları gereği sık sık yemek ve su tüketip sık sık da tuvaletlerini yapacaklardır. Köpeğiniz büyüdükçe belli kurallarla gezdirmelere başlayıp tuvaletini dışarıya yapmaya alıştırmalısınız. Sakın şaşırmayın bu ilk gezdirmelerde yavru köpek tuvaletini dışarıda yapmayıp, tutup eve döndüğünde evdeki gazete düzenine yapma eğiliminde olabilir. Bu da normaldir. Ve tuvalet eğitiminin tamamında olduğu gibi bu durumda da çok sabırlı olmalısınız. Asla tuvaletle ilgili köpeğinizi şiddetle azarlamayın, bağırmayın hatta dövmeyin. Köpek iç güdüleri ile siz istemesiniz bile koku bırakma ve diğer köpeklerle haberleşme yöntemi olarak çok değerli olan tuvaletini dışarıya yapacaktır.

Yem değişikliği risklidir
Kafeslerde üretilen muhabbet kuşu, kanarya, papağan gibi süs kuşları yavruluktan yetişkinliğe geçişte ve sonra siz alana kadar üreticilerin onlara verdiği yemlere alışırlar. Ne yazık ki bazı üreticiler kuşlarına verdikleri yemler konusunda çok seçici değillerdir. Evinize aldığınız bir kuşa vereceğiniz yemi, aldığınız yerden sormak hatta almanızı gerekir. Eğer siz yemliklerini doldururken eski yediği yemi bilmeden yem koyarsanız kuş bunları tüketmeyip açlıktan ölebilir. Kuşun yemini yiyip yemediğini anlamak için yem yerken görmek veya bunun dışında yem kabında veya kafesin dibinde yediği yemlerin kabuklarının olup olmadığını kontrol etmektir. Yeni yem her zaman eski yeme karıştırılarak koyulmalı veya 2 yem kabından birine eski yeme devam ederken diğerine yeni yem koyulmalıdır.

Haftanın isimleri

Köpek: Ayra- Eva- Patiko- Küçümen
Kedi: Erik- Kömür- Parçapinçik- Şeküre

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA