• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar direnmekte BİLAL DOĞAN

Piyasalar direnmekte

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.04.2010, 00:00
Son haftalarda ABD cephesinden gelen olumlu veri ve açıklamalar global piyasaların morallerini düzeltir nitelikteydi. ABD ile birlikte Asya cephesindeki ülkelerden yansıyan iyimser haber ve veriler küresel risk iştahını artırdı.
Bu olumlu havadan gelişmekte olan ülkeler nasibini alırken özellikle de İMKB endeksi daha iyi yol aldı. Geçtiğimiz haftaya gelince; küresel piyasalar ABD'li Goldman Sachs'ın yolsuzluk haberi ile sarsılarak son kazanımlarını adeta geri verdiler. Bu geri dönüşte, Türkiye ekonomisi ile ilgili olumlu beklentilerin sürmesi ve yabancı fon girişinin devam ediyor olması İMKB'nin kayıplarını azalttı. Hafta ortasında yine ABD'den gelen tansiyonu düşürücü haberlerin ardından küresel piyasalarda tekrar risk iştahında artış başladı. Ancak Perşembe günü, Yunanistan'ın, bütçe açığı ve borç stoku ile ilgili kuşkuları olduğu yönündeki açıklamaları bu ülkenin ekonomisi ile ilgili endişeleri tekrar gündeme getirdi. Bu da borsalara satış getirdi.

RİSK İŞTAHI ARTTI
Global piyasalarda endişe ve kaygıların yeniden başlaması karşısında IMF'in 'dünya ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl krizden çıkışını sürdüreceği' tahmininde bulunması piyasalara moral verirken, Euro Bölgesi'nin geleceğine yönelik beklentiler de kaygılara neden oldu.
Yurtiçi piyasalara baktığımızda ise, ABD ve euro cephesindeki endişe ve kaygılar yurtiçi piyasalara da olumsuz yansıdı. Hafta ortasına doğru Goldman Sachs olayının yatışması ile yeniden başlayan risk iştahı ve Türkiye ekonomisi ile ilgili olumlu beklentilerin sürmesi yurtiçine yabancı fon girişini artırdı. İMKB'de kayıplar daha sınırlı kalırken yükseliş denemeleri de dış piyasalardaki satıcılı seyir nedeni ile hacimsiz kaldı. 23 Nisan Cuma gününün resmi tatil olması nedeniyle kapalı olan piyasalarımız güne alıcılı başladı. Ancak yurtdışındaki kararsız seyre bağlı olarak hacimsiz ve yatay seyreden endeks, haftayı 58.338 puandan tamamladı.

BONO
Yunanistan kaynaklı, yurtdışı piyasalarda kaygılar artarak devam ederken, Türkiye ekonomisi ile ilgili olumlu beklentilerin devam etmesi yurtiçine yabancı fon girişini tetiklemekte ve bu durum da TL'nin değerlenmesinde etkili olmakta. Faizde, Yunanistan endişeleri ve Merkez Bankası'nın çıkış stratejisi ile birlikte uygulamaya koyduğu likiditeyi azaltma önlemlerinin etkisi ile hafif yukarı yönlü eğilim oldu. Piyasa da, Merkez Bankası'nın 29 Nisan'da açıklayacağı 'Enflasyon Raporu'ndaki' açıklamaların beklenmesi nedeni ile yatay seyre girerken, 25 Ocak 2012 vadeli kıymette bileşik faiz yüzde 9.11 seviyesinden haftayı tamamlamış oldu.

DÖVİZ
Yurtiçi döviz piyasası da hafta başında, Goldman Sachs olayı ve Yunanistan konusundaki endişelerle dar bantta hareket etti. Hafta ortasına doğru Goldman Sachs olayının yatışması ile artan risk iştahı sonrası, yabancı fon girişinde artış görüldü. Bu da iç piyasada döviz kurunu geriletti. ABD'de açıklanan olumlu tüketim verileri doların güçlenmesini desteklerken, euro cephesinde Yunanistan kaynaklı yeniden başlayan endişe ve kaygılar nedeniyle euro pariteye bağlı olarak geriledi. Euro/dolar paritesi 1.3259 seviyelerine kadar indi. Yurtiçi serbest piyasada ABD doları 1.475, euro ise 1.985 bandında işlem görmekte.
Bu hafta ise yurtiçinde, Nisan ayı kapasite kullanım oranı ve Mart ayı dış ticaret verileri ile Merkez Bankası'nın 29 Nisan'da açıklayacağı enflasyon raporu ve siyasi gelişmeler takip edilecek. Yurtdışında ise, ABD verileri ve euro bölgesi, özellikle Yunanistan ekonomisi ile ilgili gelişmeler izlenecek. Kur ve faiz cephesinde ise daha çok yurtdışı odaklı seyir belirleyici olacak.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA