• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Nisan enflasyon verileri izlenecek BİLAL DOĞAN

Nisan enflasyon verileri izlenecek

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.05.2011, 00:00
Geride bıraktığımız hafta küresel piyasaların seyrinde, ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı ve bu bölgeden gelecek açıklamaların beklentisi ile piyasalarda yatay seyir etkili oldu. Pazartesi günü Pascal'ya tatili nedeniyle Avrupa piyasalarının kapalı olması, piyasaların yatay seyretmesine neden oldu. FED'in gevşek para politikalarını sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından, küresel piyasalarda risk iştahı başladı. Ayrıca FED'in enflasyona vurgu yapmasının ardından doların değer kaybına bağlı olarak petrol ve emtia fiyatlarında da artış oldu. Altın 1.530 dolar/ons'a yükseldi.
FED, açıklamasında, faiz oranlarını yüzde 0.25 seviyesinde bıraktı. Tahvil alım programını Haziran ayında sona erdireceğini söyledi. Faizlerin uzun bir dönem için düşük kalacağını açıkladı. FED'in bu kararları piyasalarca olumlu algılandı. Haftanın bir diğer gelişmesi ise, Japonya'da Mart-Nisan dönemine ait sanayi üretimi, imalat sektörü gibi veriler kötü geldi ancak, global ölçekte şirket bilançoları ağırlıklı olarak beklentilerden iyi geldi. Dayanıklı mal siparişleri verisi tahminleri aştı. Bunlara FED'in kararları da eklenince borsalarda risk iştahı artmaya başladı. Yurtdışında pozitif görünüm etkili olurken yurtiçinde ise Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini yukarı çekmesinin ardından piyasalar, negatif yönde dış piyasalardan ayrışarak satış yönlü seyretti. Merkez Bankası'nın aldığı kararların bankacılık sektörü karlarına negatif yansıyacağı beklentileri bankalar üzerinde İMKB'ye satış baskısı yaptı.
Bu baskı ile İMKB Endeksi, yurtdışındaki yükselişe paralel performans gösteremedi. Faizlerin az da olsa gevşemesi, bankacılık sektörü, holding ve sanayi şirketlerine gelen alımların olumlu etkisi ile endeks yönünü yukarı çevirdi. Gelen alımlarla toparlanan İMKB-100 Endeksi, haftanın son işlem günü İngiltere piyasalarının tatil olmasının etkisi ile düşük hacimli seyir izledi. Endeks haftayı 69.250 puan seviyesinde tamamladı.

FAİZDE YATAY SEYİR

Tahvil piyasasında hafta başında, Avrupa'da birçok piyasanın tatil olmasının yanı sıra, çarşamba ve perşembe günü gerçekleştirilecek FED faiz toplantısının beklentisi ile yüzde 8.27 düzeyinde seyreden gösterge faiz, FED'in açıklamasının ardında yüzde 8.16 seviyelerine kadar düşüş kaydetti. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini yükseltilmesinin ardından yüzde 8.35 seviyelerine kadar yükselen faiz de haftanın son işlem günü İngiltere piyasalarının tatil olmasının etkisi ile sakin ve yatay seyretti. Faiz yüzde 8.36 seviyesinde haftayı tamamladı. Bu hafta ise, piyasanın seyri açısından açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon verileri belirleyici olacak.

DOLAR DÜŞTÜ
Geçtiğimiz pazartesi günü Avrupa piyasalarının Pascal'ya tatili yüzünden kapalı olması ve FED'in çarşamba günü gerçekleştireceği faiz toplantısının beklentisi ile sakin seyir etkili oldu. FED'in zayıf dolar politikasının devam ettirileceği yönündeki açıklamasının ardından global olarak doların değer kaybetmesinin etkisi ile euro/dolar paritesi de 1.4850 seviyelerine kadar yükseldi.
Küresel piyasalarda değer kaybeden dolar yurtiçinde 1.52 seviyelerine kadar düşerken, euro ise 2.250 seviyelerine kadar yükseldi.
Yurtdışında ABD'nin zayıf dolar politikasının desteği ile zayıf seyreden dolar, yurtiçinde beklentilerin üstünde açıklanan dış ticaret verilerinin yol açtığı tedirginlikle 1.52 seviyelerine geldi.
Bu hafta piyasaların seyrinde, yurtdışı gelişmeler ve gelecek veriler izlenecek. Yurtiçinde Nisan ayı enflasyon verileri açıklanacak. Bu ay, yurtiçinde birinci çeyrek bilançolar ile ilgili açıklamalar da izlenecek.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA