• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Para piyasalarındaki gelişmeler BİLAL DOĞAN

Para piyasalarındaki gelişmeler

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.08.2011, 00:00
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının dolar kurunun düzeyinin daha fazla yükselmeyeceği şeklinde algılanması ve ardından gelen enflasyon raporu dolar ve faiz geriledi. Genelkurmay Başkanı'nın ve üç kuvvet komutanının görevinden ayrılmasının ardından 1.6750'li seviyesinden 1.6996 seviyesine kadar çıktı, TL sepet bazında 2.0707 TL'nin üzerini test ederken, tezgah üstü piyasada gösterge tahvilin bileşik faizi son işlemlerdeki yüzde 8.87 seviyesinden 9'un üzerine çıktı. Emeklilik istekleri saat 18'den sonra geldiği için yurtiçi piyasalar durumdan etkilenmedi. Ancak Londra piyasalarında işlem gören Türk Lirası yüzde 1.5 değer kaybetti. Döviz alımlarının yabancı kaynaklı olduğu görüldü.
Yurtdışı borsalardaki satıcılı seyir ve beklentilerin üzeride açıklanan Haziran ayı dış ticaret verileri ile İMKB'de kayıplar artarken, kapanışa doğru toparlanan endeks hafif düşüşle haftayı tamamladı. İMKB-100 günü yüzde 0.38 düşüşle 62 bin 295 puandan tamamladı. Borsanın Pazartesi günü açılışta Genelkurmay'da yaşanan emeklilik istemlerinden dolayı olumsuz etkileneceğini düşünüyorum.

FAİZ ARTIŞI YOK

Gelecek haftanın en önemli durumu yüklü itfa programı. Hazine'nin önümüzdeki hafta yaklaşık 11 milyarı piyasaya olmak üzere toplam 11.7 milyar TL'lik iç borç servisi bulunuyor. Ilımlı haberlerle yüzde 8.80'lere kadar geri çekilme yaşaması gereken faiz cephesinde ABD'den gelecek açıklamalar yabancının iştahı için belirleyici olmaya devam edecek. Öte yandan faiz artışı beklentisinin ortadan kesin olarak kalkması, kısa vadelerde faizlerin daha fazla düşmesini ve dolayısıyla getiri eğrisinin dikleşmesini de beraberinde getiriyor. Önümüzdeki hafta gösterge 8.70 -yüzde 9.10 bandında hareket etmesi bekleniyor.

KUR GEVŞEYEBİLİR

Yurtdışının hala olumlu bir ivme kazanamaması kurlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, kısa vadeli yatırım kararlarında dikkatli olmak bu dönem için oldukça önem taşıyor. Önümüzdeki hafta kurun 1.6700-1.6950 aralığında olması bekleniyor. İMKB'de toparlanma olması durumunda kurda gevşeme olabileceği öngörülüyor. Merkez Bankası'nın son açıklamaları ile doların 1.70 üstüne gelmesine izin vermeyeceği ve geniş bandı 1.60- 1.70 olarak algılanması nedeniyle bu bandın bir süre devam edebileceğini öngörebilirim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA