• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Euro Bölgesi sıkıntıda BİLAL DOĞAN

Euro Bölgesi sıkıntıda

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.08.2011, 00:00
Geçen hafta PPK'yı olağanüstü toplayarak bir dizi kararlar alan Merkez Bankası, yeni bir tedbir olarak döviz mevduatında zorunlu karşılıkları düşürdü. Düzenlemeyle, piyasa yaklaşık 930 milyon dolar likidite sağladı. MB Başkanı Erdem Başçı yaptığı değerlendirmede yılın kalan kısmında cari açıkta azalma olacağını söyledi. Bu tedbirlere rağmen bir yanda Euro Bölgesi borç krizi diğer yanda ABD ekonomisindeki zayıflamanın sarstığı dünya borsaları İMKB'yi de vurdu. Yüzde 6'nın üstünde gerileyen borsa, 56265 puanla 13 ayın en düşük noktasına geldi.

BORÇ KRİZİ
Borsanın değeri bir günde 22 milyar eriyerek 405 milyar liraya indi. 1.75 TL seviyesini gören dolar daha sonra toparlandı. Göstergede faiz ise yüzde 8.52'yi gördü. Bir yanda Yunanistan, İtalya ve İspanya başta olmak üzere Euro Bölgesi'ni çevreleyen borç krizi diğer tarafta Amerikan ekonomisindeki zayıflama dünya piyasalarını sarsmaya devam ediyor. Henüz bu konuda kesim belirtiler ortaya çıkmamasına rağmen birçok kesimin dile getirdiği ikinci kriz söylentileri diğer ülkeleri tedbir almaya yönlendiriyor. Söylentilerin ayyuka çıkmasının ardından önceki gün olağanüstü toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, piyasa çevrelerinin bazı oyuncularına göre hiç gerek olmamasına rağmen politika faizinin düşürülmesi başta olmak üzere bir dizi kararlar aldı. Daha önce açıkladığı senaryolardan üçüncüsünü hayata geçiren Merkez Bankası bu tedbirlere ilave olarak geçen hafta da döviz mevduatındaki zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesine karar verdi.

YENİ ORANLAR
Buna göre Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vadeler için 0.5 puan düşürdü. Banka repo işlemlerinden sağlanan zorunlu karşılığa tabi fonlarda da hesaplama yöntemini yeniden düzenledi. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya yabancı para zorunluluk karşılık oranlarının tüm vadelerde yarım puan azaltılmasına ilişkin düzenleme ile zorunlu karşılık oranları bir aydan bir yıla vadeli hesaplarda yüzde 12 den yüzde 11.5'e; bir yıl ve daha uzun vadeli hesaplarda da yüzde 10'dan yüzde 9.5'e indirildi. Yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 19 Ağustos 2011 tarihi itibari ile tesis edilmeye başlanacak. Piyasaya yaklaşık 930 milyon dolar likidite sağlanması amaçlanan düzenleme ile ağırlıklı ortalama karşılık oranı da yüzde 11'e gerileyecek.

BORSA
Geçen hafta küresel kayıpların yanı sıra TCMB'nin son iki günde aldığı kararların sorgulanmasının tetiklediği yabancı çıkışlarıyla İMKB 100 endeksi yüzde 6'nın üzerinde kayıpta... Bankacılık endeksindeki kayıplar ise yüzde 6.5'in üzerine çıktı. Önümüzdeki hafta cari açıkta yılın ikinci yarısında hızlı bir iyileşme beklenmesi ve enflasyonda yüzde 5.5 seviyesine vurgu yapmasını orta vadeli önemli sinyaller algılıyorum.

FAİZ

Geçen hafta faiz cephesi merkezin son 2 günkü kararlarıyla bir miktar alım gördü ve yüzde 8.40 seviyelerine kadar gevşedi. Fakat İMKB'de yaşanan ciddi satışlar faiz cephesinde rahatsızlık yarattı. Spot kapanışta ortalama yüzde 8.52, valörlüde yüzde 8.48 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi ise aynı saat itibari ile son işlemlerde yüzde 8.52 seviyesindeydi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA