• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FED’den yine aynı nakarat CAHİT SÖNMEZ

FED'den yine aynı nakarat

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.07.2014, 00:00
FED Açık Piyasa Komitesi 17-18 Haziran tarihlerinde yaptığı toplantının tutanaklarını yayımladı. Kamuya açıklanan kısa notta, bazı ana hatlar yer alsa da "tutanaklar" oldukça detay bilgiler içerdiğinden hem piyasa aktörlerinin beklentilerini şekillendirmelerinde hem de diğer merkez bankalarının atacağı adımlarda etkili olduğundan merakla bekleniyor ve her verilmek istenen mesajlar algılanmaya çalışılıyor.
Çarşamba akşam saatlerinde FED'in web sitesine düşen "Son toplantı tutanaklarından hangi mesajlar alınmalı?" sorusunun yanıtını verelim, tabii alınacak mesaj varsa, ardından bizim piyasalara ve Merkez Bankası'nın Temmuz toplantısına etkilerini değerlendirelim.
Tutanakların nakarat kısmı şu: Tahvil ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alım miktarı 10 milyar dolar eksiltilerek Ekim'de sonlandırılacak. Yüzde 0 ile 0.25 aralığındaki faizler işgücü piyasası düzelene ve enflasyon oranı yüzde 2'lere varıncaya dek korunacak. Nakarat oy birliği ile alınıyor. İlginçtir, üyelerden Richard W. Fisher aynı nakarata Bernenke'nin başkanlık döneminde muhalefet şerhi yazarken, Yellen'a başkanlığından bu yana tamamen katılıyor.

HAVUZ AYNEN KALIYOR!
Nakarat bunla bitmiyor... Devamı şöyle; FED dolar enjekte etmek için aldığı tahvillerden itfa olanlar kadar aynı miktarda uzun vadeli tahvil almaya devam edecek. Yani, piyasadaki dolar miktarını azaltmayacak. Zaten FED'in bu aksiyonu sayesinde bilançosu 800 milyar dolardan 4 trilyon dolara çıktı. Dolar havuzunu sürekli dolduruyor, aynı zamanda vadesi gelmiş tahvillerin ana para dönüşlerine de izin vermiyor. Eğer itfa olmuş tahvil kadar yeni tahvil almasaydı ortaya çıkan durum bizim matematik sorularına dönecekti; "Ali havuza bir musluktan dolar dolduruluyor, Ahmet ise diğer musluktan dolarları boşaltıyor..." Şaka bir yana, piyasa aktörleri bu soruyu çözmeye çalışıyor. Havuzun boşalmasına, yani FED bilançosunun normalleşmeye başlamasına göre dolar değerlenmeye başlayacak ve faiz oranları yukarı doğru baskı altına girecek. Nakarata ek olarak tahminlerine de yer vermiş Açık Piyasa Komitesi. Bu yıl büyüme hızı yüzde 2.1 ile yüzde 2.3 aralığında öngörülüyor. Oysa Mart tutanaklarında bu rakamlar yüzde 2.8-3 aralığında idi. Büyüme gibi işsizliği de aşağı revize etmişler. Beklenti yılsonunda yüzde 6-6.1 düzeyinde. Enflasyon ise yüzde 1.5 ile yüzde 1.7 aralığında kalacak.

PARADOKS YOK MU?
Gelelim piyasalara etkisine...
Piyasalar geçen sene Mayıs'ta eski Başkan Bernanke'nin "Tahvil alım miktarını Eylül itibariyle azaltabiliriz" açıklamasıyla tepetaklak olmamış mıydı? Neden? Çünkü, enjekte edilen dolar miktarı azalacak, dolar kıymete binecek, faiz yükselecek beklentisiyle gelişmekte olan ülkelerin tahvilleri yerine ABD tahvilleri ön planda olacaktı. Algoritmada herhangi bir mantıksız durum görünmüyor. Peki bu hafta tutanak açıklandıktan bugüne kadar borsalar neden yükseliyor? Dolar neden değer yitiriyor? Bir paradoks yok mu?
Bu seferlik işlerine böyle geldi piyasa aktörlerinin. Bakarsınız haftaya aynı bilgilerle kar realizasyonu yapar. "FED Ekim'de tahvil alımını sıfırlayacak, bu yüzden satışlar geldi" yorumu duyarsanız şaşırmayın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA