• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kültürpark’ın adı Behçet Uz olsun ERKİN USMAN

Kültürpark'ın adı "Behçet Uz" olsun

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.06.2014, 00:00
Önceki hafta, 28'inci ölüm yıldönümünde iki ayrı törenle andığımız Dr. Behçet Uz, "Kültürpark'ın nasıl bir geleceği olmalı" konulu toplantıda da gündeme geldi.
Kimdir bu Behçet Uz?
Hemen söyleyelim, Büyük Devlet ve Halk Adamı, Habitat Önderi ve Cumhuriyetimizin ilk 37 yılı içinde çok önemli roller almış ve her hizmetini başarıya ulaştırmış, bir vatan mücahidi.
Milli Mücadele yıllarında Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın verdiği buyruk gereği arkadaşlarıyla birlikte bir çocuk hekimi olarak İzmir'deki Müslüman Türk halkın sağlık sorunlarıyla ilgilenmek üzere görevlendirilmişti. Beyaz şeritli İstiklal Madalyası sahibidir.
* * *
"İzmir konusunda uzman olan" Sancar Maruflu'nun verdiği bilgiye göre; 11 Eylül 1922 günü ilk kez yüz yüze konuştuğu Gazi Paşa'nın talimatlarıyla İzmir'in yeniden yaratılması görevini üstlenmişti.
Milli Mücadele sonrasının İzmir'ini yepyeni bir şehircilik anlayışıyla yeniden düzenlemişti.
9,5 yılı fiilen belediye başkanlığı olmak üzere, toplamda 18 yılı bulan aktif belediyecilik döneminden sonra, Denizli ve İzmir milletvekilliklerinde bulunmuştu. Sağlık Bakanlığı sırasında Türkiye'nin "İlk Sağlık Şurasını" topladı.
Fakir - fukara halkı sıkıntılardan kurtarmak için; "İzfak" kısa adıyla anılan "İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği"nin kuruluşunda ve başkanlıklarında bulundu.
"Yamanlar eteklerini, Bayraklı ve Turan sırtlarını gecekondulaşmaktan kurtarayım" deyip; "Ataorman" kısa adıyla anılan, "İzmir Atatürk Ormanı'nı - Kültürpark'ı Koruma ve Anıt Yaptırma Derneği"ni, Kültürpark'ı da koruma ve kollama hedefiyle birlikte kurmuştu.
Dr. Behçet Uz'un adının "ahde vefa" misali; kurduğu Kültürpark'a verilmesinin gerektiğine inanıyoruz.
İlk İzmir Enternasyonal Fuarı'nın kurulduğu, Avrupa'nın ilk kent parklarından birisi olan Kültürpark Alanı; şayet yeniden reorganize ediliyorsa, mutlaka "Dr. Behçet Uz Kültürparkı" adını almalı.

kentten

İsmet Yazar bu akşam konserle anılacak

Kısa adı KARSAV olan Karşıyaka Kültür Sanat Eğitim Vakfı 13 Eylül 2013 tarihinde 84 yaşında vefat eden İsmet Yazar'ı bu akşam şarkılarda yaşatacak.
Ve KARSAV bu akşam 20.30'da Karşıyaka Açık Hava Tiyatrosu'nda Turgay Kızıltuğ yönetimindeki Türk Sanat Müziği Korosu TRT'nin usta sanatçılarının katılımıyla "İsmet Yazar'ı" anma konseri düzenledi.
KARSAV Başkanı Ahmet Diker, "Bu anlamlı gecemizde sanatseverleri ve Sayın İsmet Yazar dostlarını aramızda görmek en büyük dileğimiz" diyor.
* * *
Türk müziğinin efsane isimlerinden ve Karşıyaka Lisesi'nin ilk mezunlarından olan İsmet Yazar 19 Eylül 1929'da Bayraklı'da doğdu.
İlk musiki derslerini küçük yaşta Karşıyaka Ferik Osman Paşa Camii imamı olan babası Bekir Sıtkı Yazar'dan aldı. Çok iyi mevlit okuduğu bilinen İsmet Yazar, 1951 yılında açılan TRT İzmir Radyosuna ses sanatçısı olarak girdi ve tamı tamına 28 yıl hizmet etme başarısını gösterdi.
Vakıf Başkanı Ahmet Diker'den bir mesaj:
"KARSAV olarak İzmir'in efsanelerini, ustalarını, iz bırakmış sanatçılarını anma geceleri düzenleyerek onlara olan vefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz."

küpe

Kedi sevgilisinde muhakkak tırmık izi bırakır.
Montherlat

günün fıkrası
Seçme hakkı

Akşam evin beyi, neşeli neşeli kapıdan girdi. Peşinden de bir hamal yükü viski... Hamal viski şişelerini yatağın üzerine koydu ve gitti.
Adam, viski şişelerini karısının yattığı yere özenerek dizerken hanımı geldi.
"Hayrola bu ne hal kuzum? Çıldırdın mı sen, Allahaşkına?.."
Kocası:
"Sakin ol bakalım" dedi ve ekledi:
"Dün gece sen bana rest çekerek (Ya ben, ya viski) dememiş miydin?...Ben de tercihimi yaptım!.."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA