• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sigarayı bıraktıktan sonra ne yapmalıyız? ERKİN USMAN

Sigarayı bıraktıktan sonra ne yapmalıyız?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.06.2014, 00:00
Sigara dumanı 4000'den fazla zehirli, tahriş edici ve kansere yol açan kimyasal madde içeriyor. Kalp krizi, inme, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türü, ciltte bozulma, astım alevlenmesi, kısırlık ve iktidarsızlık gibi pek çok ciddi hastalık riskini de beraberinde getiriyor. Sigarayı bırakmak isteyenler genellikle sonrasında kilo alma korkusuyla ya içmeye devam ediyor ya da bıraktıktan sonra tartıda artış gördüğünde bu zararlı alışkanlığına hemen geri dönüyor. Oysa toplumdaki yaygın inanışın aksine, 'Sigara bırakıldığında kesin kilo alınır' şeklinde bir kural yok. Dikkatli beslenme ve egzersiz programlarıyla bunun önüne rahatlıkla geçmek mümkün. Peki, sigarayı bıraktıktan sonra kilo alma riskini karşılamak için neler yapmalıyız? Acıbadem Atakent Sigarasız Yaşam Polikliniği'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Uysal, sigarayı bırakanların dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi:
***
- Özellikle yağlı besinleri kontrollü tüketmeniz önemli. Çünkü yağlar en fazla enerji veren besin grubudur. Yemeklerin porsiyonunu azaltmadan sadece yağ miktarını sınırlayarak, aynı oranda yemek yemeye devam edip aynı kiloda kalabilirsiniz.
- Yemek aralarında atıştırmak için havuç, salatalık, marul gibi kalorisi düşük besinleri tercih edin.
- Sebze ve meyveler açısından zengin, yağsız et ve ürünlerini içeren, az yağlı veya yağsız süt ve ürünlerinin yer aldığı, özellikle yoğurt gibi kan şekerini dengeleyici tam tahıllı gıdalarla desteklediğiniz dengeli bir beslenme programı benimseyin.
- Şeker ve şekerli besinlerden uzak durarak gereksiz kalori alımını azaltın. Şekerli besin tüketmek istiyorsanız doğal tatlandırıcılar ile yapılmış olanları tercih edin.
- Düzenli egzersiz ya da yoga yaparak kalori harcamanızı artırın, iştahınızı baskılayın. Yoganın 'eylem farkındalığı' sağladığı ve kişilerin yoga sonrasında sigaranın gerçek kokusunu ve tadını alarak bir daha içmek istemedikleri yönünde yorumlar mevcut.
- İlginç bir bilimsel araştırmaya göre de; ara ara pipetle soğuk su içmek, dopamin salgılamasını artırdığı için sigara bırakma sürecine olumlu katkı sağlayabiliyor.

hayattan
Tansiyon ve 5 hata

Hipertansiyon günümüzün en önemli hastalıklarından biri. Ülkemizde çoğunu kadınların oluşturduğu 18 milyona yakın hasta yüksek tansiyona karşı mücadele veriyor. Tüm dünyada ve ülkemizde yaygın olarak görülen hipertansiyon kontrol altına alınamadığında birçok organı etkileyerek başta kalp damar hastalıkları olmak üzere; böbrek yetmezliği, görme kaybı, hatta felç gibi ölümcül sonuçlara yol açabilen tehlikeli bir hastalık. Öyle ki ülkemizde her 4 ölümden biri, hipertansiyon sonucu oluşuyor. Hipertansiyonun bu tür ciddi tablolara yol açmasında en çok hastaların ilaçlarını yarım bırakmaları, yaşam alışkanlıklarına dikkat etmemeleri ve ilaç kullanmak yerine bazı besinlerden medet ummaları gibi yaptıkları hatalar rol oynuyor. Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut'a göre, hipertansiyon hastalarının en sık yaptıkları 5 hata.
1. Hipertansiyonu ciddiye almamak
2. Sadece büyük tansiyonla ilgilenmek
3. Bitkisel ilaçlar ve sarımsaktan medet ummak
4. Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnemek
5. İlaç tedavisinden bağımlılık veya yan etki yapar diyerek kaçınmak

Pazar gırgırı

Son söz

İhtiyar baba İzak, ölüm döşeğindeydi. Bütün aile, onun sözlerini dinlemek için başında toplanmıştı.
İzak sordu:
"Anneniz burada mı?"
"Evet baba"
"Kızım Rebeka?"
"Burada..."
"Öbür kızım Raşel?"
"O da burada..."
"Oğlum Salamon?"
"Evet baba"
"Büyük oğlum Nisim?"
"Evet baba"
"Yani bütün aile burada mı?"
"Si baba!.."
Baba İzak birden gözlerini açıp sesinin bütün gücü ile bağırdı:
"Peki, dükkana kimi bıraktınız be?"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA