• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yurtdışına sadece tişört satmayalım ERKİN USMAN

Yurtdışına sadece tişört satmayalım

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.01.2015, 00:00
İzmir'i ve ülkemizi sınırların ötesinde başarıyla temsil eden isimlerden biri de Yrd. Doç. Dr. Emre Özsöz...
ABD'de yaşayan para ve finans uzmanı 35 yaşındaki genç ekonomist, New York State Üniversitesi'nde akademisyen, Fordham Üniversitesi Uluslararası Politika Çalışmaları Merkezi'nde de araştırmacı olarak görev yapıyor.
Emre Özsöz, 18 yıl sonra bir seneliğine döndüğü memleketinde bir yandan birikimlerini Gediz Üniversitesi öğrencileriyle paylaşırken, diğer yandan da uzmanlık alanı olan dünya genelindeki yabancı para hareketliliği üzerine yazdığı kitabının son hazırlıklarını yapıyor. Bu arada Türkiye ekonomisine de yakından mercek tutuyor, cari açığın ve işsizliğin azalması, büyümenin de artması için yüksek teknolojiye dayalı üretime ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
* * *
Dr. Özsöz, ülkemizde katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerinin toplam ihracattaki payının sadece yüzde 1.8 olduğunu dile getiriyor, şunları söylüyor:
"Güney Kore'de yüzde 26.2, Brezilya'da yüzde 10.5, komşumuz Yunanistan'da ise yüzde 9.2 olan bu oranı artırmak zorundayız. Yurtdışına sadece tişört satmayalım, mikroçip de üretip ihraç edelim. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 9 maddelik ekonomik kalkınma paketiyle bu yönde girişim başlatıldı. Hükümet yüzde 1.8'lik oranı kısa vadede yüzde 5'e çekmeyi hedefliyor. Türkiye açısından büyük önem taşıyan tarihi bir adım bu, kararlılıkla üzerine gidilmeli. Devlet teşvikleri de verilip teknoloji üretir hale gelmeliyiz. Ülkemizin bir Güney Kore olmaması için hiçbir sebep yok."

hayattan
Turizm çalışanları "geçinemiyoruz" diyor

Özellikle Ege ve Akdeniz'de lüks otel ve sitelerin artmasının da etkisiyle ülkemize gelen turist sayısı da artıyor. Bu artış turizm gelirleri açısından çok olumlu bir gelişme, ancak sektörde çalışanlar bu olumlu gelişmenin yansımalarını yaşayamıyor. Turizm sektöründe halen yaklaşık 1.3 milyon kişi çalışmakta. Sektördeki çalışma şartlarının çok ağır olmasına ve alınan ücretin genellikle asgari ücret seviyesinde kalmasına rağmen, özellikle sahil beldelerindeki işsizlik sebebiyle, çalışanlar bu düşük ücretleri kabul etmek zorunda kalıyor. Günlük çalışma süresinin 16-18 saati bulması, bu saatlere dair fazla mesai ücretlerinin alınamaması, sezonluk çalışma nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanılamaması, hatta bazı beldelerde çalışanlara sigorta bile yapılmıyor olması temel sorunlar arasında.

küpe
Akıllı görünmeye çalışmak, olduğundan daha akılsız görünmekten başka işe yaramaz.
Gresset

günün fıkrası
Birinci seçildi

Amerika'da çok büyük bir ticari firma kendi personeli arasında en parlak ekonomi projesini teklif edecekler için yarışma açmış ve birinciye 1.000 dolar da ikramiye vaat etmişti.
Armağanı kim kazandı, tahmin edersiniz?
Gelecek seneler ikramiyenin sdece 100 dolara indirilmesini teklif eden genç bir memur...

laflama

* Öneriyorum; kimse trafik ışıklarına uymadığına göre, tasarruf yapalım, trafik ışıklarını kaldıralım!
* Bakıyorum facebook'ta insanlar birbirlerine, günaydın, iyi pazarlar, hayırlı cumalar falan deyip duruyor. Ulan; sokakta, asansörde, pazarda insanlara günaydın, iyi pazarlar, hayırlı cumalar diliyorum bön bön bakıyorlar. Ecinniler mi giriyor facebook'a?
* İkide bir papatya falı açıp, "Seviyor, sevmiyor" diye beni bunaltan bir kadın yerine papatya çayı kaynatıp içen kadını tercih ederim. O kadar!
* "Büyük aşklar kavga ile başlarmış" diye bir söz vardır ya... Devamını ben getireyim. Kavga ile başlar ama karakolda da biter. Net!
* Ölüm Allah'ın emri. Madenlerdeki göçük olmasa!
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA